153| Po kolejích - cílem Bratislava

Dokončení příběhu: neztratí varšavský rychlík na pražský víc, než 13 minut a umožní mi tak přestoupit v Břeclavi do vlaku, kterým jede do Bratislavy kamarád Petr? Uvidíme...

Na přestup mám, dle jízdního řádu, solidních 13 minut. O ty jsem ovšem přišel dřív, než jsme vyjeli z Ostravy. Ve Studénce jsem lehce znervózněl: jednak na zdejším přejezdu mají řidiči kamiónů ve zvyku hrát s vlaky ruskou ruletu, jindy zas strojvůdci použijí neschválený typ brzdy (totiž mostní pilíř), ale především: naše zpoždění převýšilo o 8 minut časovou rezervu pro přestup. Můj osud se tak začíná naplňovat - zřejmě dožiju jako asociál na jihu Moravy s novým kámošem Kadlem! (viz předchozí epizoda) 

Po 20 minutách beznaděje přichází v Přerově (z konkurenčního rychlíku) dobrá zpráva: také on má 16 minut zpoždění, čímž mé přestupové šance zase stoupají. A že dobrých zpráv není nikdy dost, tak v Uherském Hradišti přistoupí madona. Co tím chce autor říci? Pravděpodobně jen to, že se naproti němu usalašila, teda snesla se, přírodní kráska, jsoucí na naší planetě, odhadem ne více 20 let. V bílém tričku, zlaté, puntíkaté sukni a bílých teniskách, ozdobena jen drobným řetízkem a přírodní krásou mladistvé pleti, s vlasy svázanými do neposlušného culíku - mu způsobila ztrátu řeči, což bylo vlastně jedno, protože fuč byla i schopnost zplození byť jen jediné myšlenky, kterou by ji mohl oslovit. Dilema cesty je odsunuto na vedlejší kolej. Zavře oči a snaží se uklidnit. Nakonec přece jen stvořil jakýsi plán ... postup, kterým snad docílí komunikace s vílou:

1. oslovení nabídkou kyselých meruněk

2. představení se a nevázaným, jasně, že vtipným dialogem, získání o ní maxima informací

3. a hlavně získ kontaktu!

Fajn, otevřel oči. Však zřejmě jenom proto, aby neuvěřil, co vidí... Madona proti němu již nesedí a moment, kdy ji zahlédl na nástupišti, byl jen potvrzením krachu jeho plánu. A protože špatné zprávy téměř nikdy nechodí osamoceny, znovu došlo k překlopení zpoždění v neprospěch Ostravy.

'Dojdu si alespoň zadara na záchod,' rozhodne se Michal po dalším časovém zvratu a s vědomím získaného 7 minutového náskoku postavil kufr ke dveřím a sám vstoupí do nejmenší vlaku místnosti. Činnost začali současně: Michal vylučovat a vlak ... brzdit. 

'Zřejmě červená před nádražím,' pomyslel si. Bouchání dveří a dusot vystupujících jej záhy přesvědčily o opaku. Naštěstí kufr na svého páníčka poslušně počkal.

Hlavní starost: 'Kde je écéčko s Petrem?' Odpověď mu dává chraplák nádražního rozhlasu: 4 hlášení o zpoždění (v Břeclavi se shodou okolností potkávají i protisměrné vlaky). Moudrá z hlášení není ani střídající osádka.

"Čo už teraz urobíme? Počkáme a uvidíme," navrhuje slovenský strojvůdce, "lebo jedno je isté: bez nás neodjedu!" Měl pravdu. Za 10 minut dostává pražský rychlík zelenou a opouští příhraniční stanici.

Nikdo netuší, že už za 12 hodin se místem prožene tornádo - zničující bouře, nám známá především z katastrofických filmů! Pět totálně zničených jihomoravských obcí, stovky domů určených k demolici, přes sto zraněných, 5 mrtvých! To je hrůzná bilance čtvrteční noci. Nechce se mi psát, mám husinu, občas bulím. Ne, dnes jen popřeji raněným brzkého uzdravení, postiženým naději na účinnou pomoc státu (výstavbu nových vesnic) a pozůstalým ... nelze víc, než upřímnou soustrast. Toť dnes vše...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Vít | neděle 27.6.2021 4:44 | karma článku: 11,77 | přečteno: 209x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

KOMENTÁŘ: Politika, kde se nemluví, ale střílí. Jak zamezit, aby přešla i k nám

17. května 2024  9:16

Středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je bolestným symptomem nemocné doby. A...

Odvolat se nemá smysl, algoritmus přijímaček zafungoval, říká šéf Cermatu

17. května 2024  9:12

Podcast První kolo přijímacího řízení na střední školy se uzavřelo ve středu 15. května. Uspěli v něm skoro...

Hasiči vraceli na kola převrácený návěs. Předtím museli vyložit náklad coca-coly

17. května 2024  9:01

Ve čtvrtek večer zasahovali hasiči v Praze u nehody kamionu, kterému se převrátil návěs. Ten byl...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?