118| O chytrých spotřebičích...

Často je mi vytýkán pesimismus. Mé články jsou prý smutné a většinou blbě končí. Považuji se spíše za realistu, nicméně dnes půjdu do sebe a poté, co jsem přežil návštěvu u zubaře, rozhodl jsem se napsat článek pro pobavení....

... a mám silný pocit, že to půjde - je přec známá věc, že nic nepotěší jednoho tak jako trable toho druhého. No a tím druhým budu dneska já!

Chytrému mobilu jsem včera věnoval půl článku, osobnímu počítači druhou, o těch to dnes nebude. Jsou sice průkopníky v oblasti chytré elektrotechniky, ale dnes už jim šlapou na paty i zástupci víceméně běžných domácích spotřebičů. Dělím je na komunikativní (pomocí displeje a hvízdotu) - tedy chytré a ... "bezdisplejové", klasické. Nad těmi ještě cítím určitou technickou převahu.

Pračka - rozhodně nemám žádný luxus, přesto si podle váhy prádla spočítá potřebný objem vody, porci pracího prostředku a ještě mě průběžně informuje, za jak dlouho budeme věšet. A běda, jak včas nepřiskočím a neodejmu vyprané prádlo - to píská jako splašená. Ale prádla pověšení už nechává na mně. Dalším uvědomělým spotřebičem je mikrovlnka. Neřeším, zda je zdraví škodlivá - na tom se těžko shodnou kdy vědci, proč bych to řešil já? Faktem je, že programů má více, než právě pračka, kde jsem po roce dospěl do stadia, kdy používám jen jeden! Také u trouby zvládám bezpečně pouze ohřev ... a po chvíli přemýšlení i rozmrazení (poté, co do bedny nacpu informace o váze a povaze  zmražené potraviny). Pronikavým pípáním se mikrovlnná trouba (stejně jako pračka a indukční sporák) dožaduje mé pozornosti vždy, když nabude dojmu, že jsem na ni zapomněl. Občas pípotu jako ve slepičárně (k tomu nějaká smska, hodin odbití celá či přihlášení se on line hráče na pc). Kromě přípravy pokrmů funguje trouba i jako noční osvětlení pokoje, takže "záchodové putování" je bez nástrah! Další funkcí jsou hodiny, když chybí už jen budík. Možná nechybí - jenom jsem jej zatím neobjevil.

Opravdovou lahůdkou je indukční sporák. Běžně návody nečtu, ale tady jsem byl donucen udělat výjimku, abych se znovu přesvědčil, že studium těchto textů je v mém případě ztráta času - nepochopil jsem nic! Respektive pochopil, že přístroj se chová naprosto nevyzpytatelně a mé neumění jej ovládat je dáno mou limitovanou mozkovou kapacitou. Leč nedávno jsem si přece jen mírně pozvedl sebevědomí. Poté, co jsem viděl svého přítele (studovaného člověka - lékaře, ředitele a senátora v jednom), jak se snaží (dlouho marně - nakonec metodou: pomačkej, co pomačkat lze) za hlasitého sakrování uvést jednu plotýnku v činnost ... jsem pochopil, že praktické využití indukce je záležitostí více, než složitou. Její záludnost nespočívá ani tak v uvedení spotřebiče do chodu, jako spíše v časovém odhadu stíhání potřebných úkonů dříve, než dojde k znehodnocení (tedy spálení) připravovaného pokrmu. Vše probíhá ve zrychleném ději: vařím-li například míchaná vajíčka, musím mít po ruce všechny potřebné ingredience. Pokud bych teprve rozklepával vejce, spálím cibuli. Také nechápu smažení (řízky, palačinky, omelety). Naliji olej, vložím řízek ... a než si připravím cokoliv, co netrvá déle než chvilku - je schnitzel černej! Stáhnu tedy teplotu na 100 něčeho, otočím botu a poměrně dlouho smažím a ... nic. Přidám výkonu a náhle je černá i druhá strana! Musím uvést, že teplota se nastavuje dvojím způsobem. Podle stupňů, kde mám určitou pochybnost, zda se jedná o ty Celsiovy? Při avizovaném nastavení na 100°C voda víceméně nevaří, v dalším digitálním kroku tedy 120°C už bublá více, než mohutně. Jenže po 7 minutách varu-nevaru je původně zamýšlené vajíčko na tvrdo v lepším případě na hniličku, v horším na měkko. Ovšem těstoviny (...vařte 5 minut...) jsou již po 4 minutách rozvařené! Teplotu lze regulovat nejen skokově ve stupních, ale (opět skokově) podle výkonu udávaných v neznámých jednotkách tuším do 1300 čehosi. A ještě jeden nezvyk, po přerušení kontaktu s varnou deskou (např. při dolití vody přímo z kohoutku) dochází k poplašnému "pípotu", popřípadě ukončení programu a zrušení nastavených hodnot včetně časového spínače ... a všechno je v háji! Jedno se ale musí uvedeným spotřebičům nechat: Jejich barevné displeje (modrá, zelená, červená) krásně ladí s diodovým osvětlením kuchyně!

A už zbývají jenom 3 pomocníci, nezbytné v každé domácnosti! V 1. řadě je to lednička. No, spíše lednice - jsme zhruba stejně  vysocí. Nevím, proč jsem měl potřebu koupě tak mohutného kusu nábytku, když její kapacitu využívám na 20, maximálně 30%. Oč méně toho spolu nachladíme, (a to chladím i potraviny, jež jsou nikoliv zbytně nutné udržovat v chladu: např. sirupy, kompoty, cibuli, česnek, tatranky, masti, olej, zavařeniny, med, chleba, sladké pečivo, rajčata apod.), o to více spolu toho nabojujeme! Důvod našeho sporu je ... DRNČENÍ! V normálním stavu je motor lednice poměrně nehlučný. Jenže normální stav trvá někdy den, někdy hodinu, někdy 5 minut, kdy je vystřídán stavem nenormálním, kdy motor (ne nepodoben hluku při startu letadla) se rozdrnčí. Tento stav graduje, aby po 5 minutách se opět na zhruba stejnou dobu odmlčel. Zkoušel jsem leccos: hluk ignorovat, vyvážit lednici, přerovnat vzduch uvnitř ... vyhrožoval jsem jí zlým opravářem, vypnutím, sběrným dvorem - ale to vždy pomohlo jen krátkodobě. Svůj boj jsem definitivně prohrál a vzdal poté, co jsem v noci - vzbuzen vyskočil z postele a lednici vypojil ze zásuvky. I v rozespalosti jsem si byl vědom, že dojde k odledění, takže jsem upravil dole výtokový nástavec a pod něj umístil hrnec. A krásně jsem usnul ... a spal ... a spal ... až mě vzbudil blbej budík (za dvacku z Ikei)! Rozespalej procházím chodbičkou kolem kuchyně a hezky, bosky, plesky ... ťáááp! Cachtám se v kaluži vody. Okamžitě probrán, rozsvítím a zjišťuji, že soudruzi Italové udělali kdesi chybu! Hrnec prázdný, lednice suchá, na podlaze vody až na chodbu! Od té doby nechávám lednici drnčet!

Mimochodem i ten hloupej, levnej budík se umí mstít, když jednoho dne počal vyzvánět sice spolehlivě, ale přesně o 60 minut dříve, než jsem po něm žádal. A protože  nepomohla ani výměna baterie, nelenil jsem a koupil nový budík tamtéž. Výsledek? Leží nerozbalený ve skříni - bo ten starý začal zvonit již normálně. Historku s vysavačem vlastně žádnou nemám. Což je dáno zřejmě tím, že luxuji zhruba 2 - 3 krát do roka, takže se nestačil projevit. Ale měl bych malou historku z nové domácnosti mého syna. Na rozdíl ode mne je technicky typ ... a tak si pořídil vysavač robotický, nazývaný jakýmsi ženským jménem, jež si nepamatuji (Brenda, Rumba, Ronda ... co já vím). V akci jsem to neviděl, spalo to v mé přítomnosti v rohu na nabíječce, ale asi to bude také pěkné kvítko.

Ptám se totiž synka: "Co to máš pod stolem za transformátor?" ukazuji na krabici velikosti od bot, ke které se sbíhají miliony kabelů z počítačů, světel, tiskárny, telky, nabíječek a všeho možného i nemožného.

"To je krabice od bot," odpoví mi klidně syn a pokračuje, "Ronda mi totiž žrala kabely, tak jsem je musel zvednout." A bylo vymalováno! Tak tenhle problém naštěstí nemám. Nejsou kabely a můj značkový vysavač krásné, červené barvy beze mne neudělá ani krok. Zato mám naprosto pitomou a línou žehličku! Po vzoru "Brendy" jsem se rozhodl vyzkoušet automatické žehlení. Výrobek je to značkový, začíná na písmeno "T" a má 5 písmen...

"Pane, přišly jen 3 kousky, dva jsem si hned nechala, ten poslední ani na pult nedávala, v akci za 999 Kč je to zadarmo a žehlí vlastně samo! Tak co berete?" ukecává mě obarvená čtyřicátnice na žehličku, za kterou jsem byl ochoten dát maximálně polovinu ceny. No, ale když žehlí sama ... "tak jo, já ji teda beru!" 

Doma přichystám vše podle návodu, naliji H2O, natáhnu na barový pult deku, plátno, rozprostřu prádlo, zapnu přístroj do zásuvky, nastavím teplotu a odcházím psát povídku. Taky nemám rád, když na mě při práci někdo čumí! Když píši, zapomínám na čas. A hele, už utekly 2 hodiny. To už by Fanka (pokřtil jsem svoji novou pomocnici) mohl mít hotovo ... a jdu se na ní podívat.

A hele, něco je určitě špatně! Fanka odpočívá, zlostně odfukuje páru ... a nevyžehlila ani ponožku! Zase jsem koupil zajíce v pytli ... konstatuji rezignovaně. Vypínám pc a jdu žehlit. A tak to trvá dodnes!

****

P.S. Ať předejdu zbytečné diskuzi. Mé zážitky jsou víceméně realitou, i tu Fanku jsem nechal půl dne funět - jenže to bylo pouze tím, že byla omylem zapnutá prodlužovačka. Takže jsem spíše měl štěstí, že jsem nevyhořel. Hezký den!

 

Autor: Milan Vít | čtvrtek 9.2.2017 6:00 | karma článku: 15,58 | přečteno: 283x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 322x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?