114| Trable se zubama ... část 3.

Dvojpovídkou o patáliích s "ležatou osmou" jsem chtěl ukončit svou blogařskou kariéru a věnovat se rozepsané knížce. Jenže člověk míní a zubař (v tomto případě mladá, krásná zubařka) mé rozhodnutí mění...

... pokračování...

Ve své podstatě se zase tak zcela svému rozhodnutí (pracovat na románu) nezpronevěřuji, protože jedna kapitola bude zubům hlavního hrdiny jistě také věnována. A cože se tu děje tak zásadního, že jsem se rozhodl o svou další 'zubní story' podělit téměř v přímém přenosu? Nic zvláštního, pokud lze vytržení 6 zubů považovat za běžný lékařský servis. Zatím jsem však nenašel (a že se ptám velmi intenzivně, tzn. otravuji kdykoliv, kdekoliv a kohokoliv) nikoho, kdo by tento názor sdílel. Ale začněme od počátku….

Poté, co jsem se vzpamatoval z 'fakultního' zákroku a (na doporučení známé, 'rovnátkové' lékařky) zakotvil v ordinaci svého nového zubního lékaře ... kam jsem postupně přehlásil celou svou rozvětvenou rodinu – považoval jsem ‚zubní‘ problém za vyřešený. 9 let jsem chodil v půlročních cyklech na kontroly, kde se mnou bylo vlídně zacházeno a byl rád, že (vzhledem k věku pana doktora) už nebudu muset nikdy shánět zubaře! Jenže (jako již tolikrát) jsem se opět zmýlil. Mou důvěru v erudici pana zubaře loni v létě nabourala má dcera. Po přestěhování se (a tedy logické změně - ordinace) se jí dostalo zásadní informace o jejím špatném zubů stavu! Následné léčení zánětů a dalších potíží dceru stálo už prozatím 12 000 Kč. A obdobnou zkušenost zažila po změně lékaře i má 1. žena!  Tak co teď? 

„Nezmatkuj!“ uklidňuje mě 2. žena, s odbornou péčí našeho lékaře nadmíru spokojená, „ostatně, přečti si recenze, na netu má doktor většinou velmi dobrá hodnocení. Pokud mě měla tato odpověď uklidnit, tak se to moc nezdařilo. Ano, většina pacientů je spokojena, dokonce velmi – ale to zároveň znamená, že řada jich byla i nespokojena! Ti, kteří již na netu četli recenze na cokoliv: dovolenkové pobyty, hotely, služby, výrobky, filmy … vědí, že hodnocení čehokoliv není nikdy jednoznačné, plně v duchu úsloví, že: „Není na světě člověk, výrobek či služba, která by se zavděčila všem!“

Jenže zuby máme jenom jedny … a já proto brouka v hlavě! Není tedy divu, že když jsem se v zimě seznámil (pracovně) s mladou, krásnou, sympatickou blondýnkou – pardon … zubní lékařkou mající na svém profilu 3 ukázkové recenze (lepší bych sám nenapsal), nezaváhal jsem a nechal si na základě celkového rentgenu vypracovat posudek na reálný stav mého chrupu. Co následovalo? ŠOK! ŠOK! ŠOK!

„Pane Čech, situace je víc, než vážná! Máte velké množství neléčených zánětů, od 5 výše musíme všechno vytrhnout! Ale kousací zuby vám zůstanou, ty zachráníme! Tady máte kontakt na kolegu (ve 40 km vzdáleném městě), kde se objednáte, ano? Na 2 návštěvy vám zoubky vytáhne. Nebojte se, to bude dobré…"

„Konsternovaně koukám na krásnou tvář mladé lékařky a na její pevná ňadra. Polévá mě horkost, moc mi to nemyslí, ani nevím, co blekotám - však všechno ji odkývám! Po 7 minutách se vypotácím z její nové, moderní ordinace! Na koho se obrátit o radu?

Volám 2. ženě: zpucuje mě, jak malého kluka: „Blázníš? Jenom magor by si nechal dobrovolně vytrhnout byť jen jediný zub! Zdrhej od ní!“

Volám 1. ženě: i ta mě setře, jak malého Jardu: „Ses zbláznil? Jenom nesvéprávný pitomec by si nechal zbytečně vytrhnout jeden … natož 6 zubů! Počítej, že se nedoplatíš za implantáty!“

Volám 3. ženě: ta mě seřve tak, že by pes ode mne kůrku nevzal: Pomátl ses? Vytrhnout si tolik zubů? Máš snad na nové?“ Páni! U všech žen je shoda! A nejen u žen … nemá smysl popisovat reakci kolegů, mamky, sousedky – prostě kohokoliv, s kým jsem mluvil. Názor mají všichni stejný. Stručně řečeno: nic se nejí tak horké, jak se uvaří – ostatně výkyvy teplot zubům rozhodně nesvědčí. Záněty se léčí a zuby se spravují – ne trhají! Všichni chápou, že mladá zubařka splácí úvěr, ale nechápou, proč bych měl její praxi sponzorovat já, invalidní důchodce? To prý opravdu nechápou!

Říká se, že když se sejdou 2 právníci – vzniknou 3 právní názory. Doufám, že u zubařů tato teorie neplatí. Na radu jedné z žen, jsem se včera vypravil do nového ‚zubního‘ domu, teda ať to zní světácky … do ‚Stomahausu‘ se žádostí o konzultaci. Nové pacienty již sice neberou, ale nakonec se slečna na recepci nade mnou slitovala a přece jen objednala u (mého jmenovce) MUDr. Čecha! Je nejlepší, však ztrácet se mnou svůj čas bude až poté, co podstoupím stomatologickou hygienu. Co to je? Překvapivě jsem asi jediný, jenž o této (placené) stoma službě nikdy neslyšel, tím méně ji zažil. Jinak mi každý hned vysvětlil, že se jedná o teoretické poučení, jak si čistit zuby a praktické, důkladné odstranění zubního kamene, leštění zubů apod. V každém případě, že se jedná o nepříjemnou a bolestivou záležitost. Mám však na výběr?

Po noční směně, již před 7 hodinou nervózně přecházím po miniaturní čekárně a stále si ještě pohrávám s myšlenkou, že zdrhnu! Tak ... a už je pozdě! Dveře se otevřely a v nich stojící usměvavá brunetka s velkým ‚eM‘ na řetízku, mě zve dál. V souladu s mojí 'AsZM' (tedy antistresovou zubní metodou - již dříve popsanou) se snažím zapomenout na následující času běh. Soustředím se jen na (na krku se houpající) písmeno! Jaké jméno asi ukrývá? Marta snad? Nebo Martina? Mirka? Či Miriam? Záhada je však vyřešena velmi brzy...

"Pojďte dál, pane Čechu. Odložte si a pohodlně se posaďte. Jmenuji se Martina. S vaší pomocí vám vylepším vzhled zoubků a povím vám něco o zásadách ústní hygieny a péče.“

Paní Martina je sice moc milá, ale já se, po svých zkušenostech a dostupných informacích, prostě bojím! O čemž ji hned informuji ... a hned ve zkratce vyprávím svojí dávnou 'osmičkovou' anabázi. Poté jsem znovu ujištěn, že se opravdu není čeho bát. Uléhám (ne, není to překlep) do křesla, jenž se postupně sklápí do horizontální polohy ... abych po půlhodině musel připustit, že sestřička eM měla pravdu.

I když si dovedu představit příjemněji strávený čas, musím připustit, že strach měl velké oči. Zákrok není bolestivý, nepříjemné je pouze až dusivé množství vody v ústech, které se snažím odsávat tak mocně, až atomizuji sací nástavec. Přetáhli jsme a ještě ne vše stihli! Hledáme proto další termín, předcházející konzultaci u doktora Čecha. Jojo, 14. 2. to ještě bude v pohodě, osudný ortel padne později - až 21. únor rozhodne! O čem? Nu, o konečném počtu mých zubů!  

... pokračování příště?

 

Autor: Milan Vít | sobota 28.1.2017 6:00 | karma článku: 13,73 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 322x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?