101| Příběh hostesky Ivanky - díl 2.

S velmi smíšenými pocity přijel v pátek Michal na letiště Dobříš na prezentaci nového vozu. Prezentace mu nevadí, ale trápí jej nutnost absolvovat doprovodný program sestávající se z několika leteckých disciplín včetně seskoku...

Dobříš, parkoviště aeroklubu

Zaparkuji služební vůz a než stačím vystoupit,  přichází ke mně velmi hezká, štíhlá zrzečka v mini sukýnce, která je jen o málo širší než pásek obepínající její útlý pas.

„Dobrý den pane, jmenuji se Ivanka a mám za úkol vás seznámit s dnešním programem. Jaké je prosím, vaše jméno a z jaké jste firmy?“ usmívá dívka a zapisuje si má data do formuláře.

Pane Bože, tos mi dopřál takovou krasavici beztak jen proto, že je to dnes naposled, co?

„A ještě vás poprosím o vaši konfekční velikost,“ zní další její požadavek.

„Omlouvám se vílo, ale netuším, co to po mně vlastně chcete?“ ztrapňuji se svou nevědomostí.

"To nevadí pane Čech, to tu dnes nejste sám. Muži tahle data moc neznají, k životu je nepotřebují ... košile jim kupují manželky, že?" dívá se na mne a čeká na moji reakci. Předpokládám, že můj rodinný stav není (pro "zabití se" při seskoku) významným faktorem - takže nereaguji. Nakonec Ivance stačí má výška a váha. Přicházíme k hangárům, provozní budově a postaveným stanům. Víla mě seznamuje s mým časovým harmonogramem, na plánku i v reálu mi ukazuje jednotlivá stanoviště a nakonec mě zavádí do velkého, rautového stanu, kde nabízí bohaté občerstvení. Nejsem schopen polknout ani hlt čaje, natož cosi pojíst. Najednou je mi tak líto mého mladého života, jenž zřejmě dnes skončí, že učiním, čeho bych se jinak jen stěží odvážil...

Ivanka se se mnou loučí, přeje mi krásný den, přidá úsměv na rozloučenou a ... mizí za zástěnou. A já? Já jdu za ní … kolem kartónů a přepravek úzkou uličkou ... nemám čas na rozhlížení, Ivanka mě hned registruje a překvapeně se ptá: „Co se stalo, pane Čech? Zapomněla jsem na něco? Jak vám mohu pomoci?“ 

Nemohu se rozhodnout, zda mám něco říct anebo ji rovnou políbit. Ale mluvit umím, nejsem neandrtálec, jsem vedoucí … jen se hrozně bojím: „Slečno Ivanko, nezlobte se na mě, nejsem milovník letecké akrobacie, práce ve výškách a tak podobně. Jsem tu proto, že ostatní ve firmě se dnešního pitomého programu bojí ještě víc! ... Asi vám budu připadat směšný a dost možná i trapný, ale já mám šílený pocit, že to se mnou dnes nedopadne dobře. Myslíte, že byste mě mohla obejmout? Má-li být dnešek mým posledním dnem, ať skončí s pomyšlením, že jsem dnes držel v náručí tu nejkrásnější dívku v širokém okolí?“ víc neřeknu a ani nemusím...

„Už nemluv, já ti rozumím - taky by mě do těch letadýlek nedostali“, špitne víla nebo snad anděl? A její rty se přitisknou k mým!

Nevím, jak dlouho jsem ji držel v náručí. Minutu? Spíše dvě - možná tři. Čas se pro mne zastavil. Náhle mi vyklouzla z poza rukou a než jsem otevřel oči - nebylo jí. S překvapením zjišťuji, že pocit strachu opravdu zmizel. Aspoň na chvíli, která mi umožní se nasnídat. Poté jdu do hangáru, kde začíná novinářská prezentace novinky. Ta mě zase tolik nezajímá. Využívám proto volného prostoru u auta k prezentaci soukromé.

„Dobrý den pane Čech,“ zdraví mě drobná, blond dívka, jež přišla k vozu vzápětí. Má smůlu, dnes patřím Ivance ... a kromě toho, nejsem rád rušen při studiu. Nevrlým zamručením a prásknutím dveří jsem to dal dost jasně najevo. Víc už nepromluvila a brzy zmizela. Navíc moji náladu zhoršuje nezadržitelně se blížící čas 1. disciplíny: letu větroněm.

„Pane Čech! Slyšíte mě?“ Hmm, dneska je po mně dost silná poptávka, pomyslím si. Otočím se a ztuhnu překvapením…

„Pane Čech, za 15 minut jdete na start,“ sděluje mi můj krásný anděl (vlastně ne, anděl má křídla, svatozář a bývá bezpohlavní! Ivanka bude přeci jenom víla.). Co mi to říká?

„Prohodila jsem si pozici s kamarádkou, abych ti byla nablízku, kdybys měl zase ty pitomé pocity o posledním dnu…“ přechází má krásná hosteska na tykání.

„Jsem plný pitomých pocitů,“ chápu její narážku … a Ivanka je skvělá psychoterapeutka! Takže mi málem větroň uletěl!

Jenže to bylo před 1 hodinou, teď sedím na tvrdé sedačce v čemsi odporném, děravém – škvírami ve stěnách vidím ven. Zato před sebou nevidím nic, jen záda a hlavu jakési figuríny, které jsem svěřil svůj život. Naše raketa je vzhůru tažena na laně, po jehož odpojení dochází k šílenému propadu – prakticky k volnému pádu! IVANKÓÓÓ!!! Pilot propad sice nakonec ustál, ale i tak je let hrozivý a hlučný: ta hromada plechu se klepe, třepe, drnčí, rachtá a hlavně vydává tak šílený řev, jekot, kravál … ve stíhačce nemůže být větší! BUCH!!! DRNCACÁ! KŘUP!!!

A najednou obzvláště silná rána, poté pravidelné kodrcání, cítím, že orchestrion zpomaluje ... a najednou je ticho! Stojíme! Jsem šťasten. Vypadá to, že jsem 1. disciplinu paní ředitelky (doufám, že ji v zájmu sítě někdo brzy otěhotní a na 3 roky se zbavíme jejích praštěných nápadů) přežil! Vzít Ivanku do náručí a zmizet – jsem nejšťastnějším prodavačem aut na světě a v přilehlých galaxiích!

Jenže Ivanka už u stanu nestojí … zato tam potkávám mého pražského "šéfa" Pepu. Tradiční úsměv od ucha k uchu … mává a cosi gestikuluje. Co tak naléhavě asi po mně může chtít? Nejvíc by mě potěšil náhradníkem na můj seskok.

„Ahoj Michale! Jak bylo nahoře? Mám pro tebe dobrou zprávu: mám někoho, na koho nezbylo místo na seskok padákem. Tak se mám zeptat, jestli bys mu nedal to svoje? Dáš ne?“

"No jasně, že ... no, tedy ... jasně, že nééé! Jak tě to vůbec mohlo napadnout?" odpovídám a nebýt situace tak vážná, musel bych se smát při pohledu na jeho výraz. Nepochybuji o tom, že nepochybuje, že jsem se právě zbláznil. A vlastně má pravdu.... 

... pokračování příště

 

Autor: Milan Vít | pátek 13.1.2017 6:00 | karma článku: 13,61 | přečteno: 642x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 322x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?