06| Kamarádství nebo láska?

Ne vždy se mi daří, ne vždy mám dobrou náladu. Ne vždy se mi chce psát. Dnes jsem se potkal s kamarádem, dobrým kamarádem. S velmi dobrým kamarádem z dětství. Příjemný večer. Příjemný rozhovor. Nakonec je tu dárek. Dárek pro mě?

           Je mi 10 let. Bydlím ve slepé ulici, to jest 5 činžáků: 4 kámoši, 1 kamarádka – snad i láska, ovšem dětská. Ve třídě dalších třicet spolužáků, z nichž minimálně třetinu mohu nazvat kamarády. Láska? Kde nic – tu nic! Žádná … pouze jedna ukradená pusa spolužačce Ilonce a povinná pusa spolužačce Jarušce. Výtvarný kroužek: kolik nás tam chodí? Dnes již netuším: kolem deseti? Co z toho plyne? Kamarádství jednoznačně vyhrává nad citem zvaným láska!

           Je mi 15 let, už žiju na sídlišti, z kamarádů ze čtvrté mi zbyl jen jeden – i on se stěhoval. Ale nic se neděje! Kamarády ze slepé i ze staré školy nahradili spolužáci a z nich se rekrutující kamarádi ze školy nové. Už více diferencuji. V partě je nás 5. Jako v Poláčkově románu. 5 kluků! A holky? Ale ano, na pionýrské schůzce jich pár je, ale s holkama se nekamarádíme, s holkama totiž od sedmičky už chodíme. Opravdu jen chodíme! Nevím, jak jsou na tom ostatní, já jsem mistr v chození, ale tím končím. Pus je málo, to i šafránu je nadbytek! Proč? Důvod je jednoduchý – stydím se!

          Je mi 18 let! Mám před maturitou. Počet kamarádů se stabilizuje: ze základky 5, z průmyslovky 3. Co lásky? O prázdninách sice 3 najednou, ale většinou jasně, že jen jedna … zato však nad kámoši vyhrává! Už se nestydím. Milujeme se! Nádhera. Bohužel tato činnost nezůstává bez následků. Radostná událost? Těžko! Průser jak Brno. Přesně vyjádřeno. A výsledek? Všechno špatně, nemám už lásku! Kdo zůstává? Kamarádi!

          Je mi 20 let! Daleko od domova, v zeleném suknu. Kamarádi? Blázníš? Ani náhodou: kolegové, spolubojovníci, spolukuchaři – ale…? Ano, přece jen jeden – našel jsem ho v kotelně. Dva z jednoho města. Co láska? Daleko – ale drží … a vydrží. Po vojně? Jdu za ní! Kamarádi? Bohužel, došli - zeptejte se příští rok.

          Po roce: Láska? Změna stavu. Manželství! Je to láska? Je, jistě – ale cit se mění, láska odchází, přichází tolerance a úcta. Doufám... A kamarádi? Ano, ale jen ti z mokré čtvrti!!! Alkohol = kamarád? Kdepak! Ničí vztah, úcta mizí, tolerance? Co to je? Krize! Jaký je lék? Že by zase kamarádi? Ano, ale je tu nový fenomén: kamarádky! Jenom kamarádky? Kde je hranice? Nevím, nevíš a neví ani ony!

          Děti!!! Skvělé. Nový náboj, obnovení starého vztahu. Nová láska – láska k dětem, nová jednička!

          REVOLUCE! Ničí vše: vztahy, kariéry, perspektivy, jistoty, fabriky i rodiny. Nová práce, nové vztahy – ale kamarádi? Zůstávají jen ti staří, čtvrtstoletí od základky! Bohužel jsou daleko, času – málo, čím dál méně. A kolik jich zbylo? No kolik? Tři – ano! A co láska? Je tu také, jenže je to láska k dětem. Láska k ženě? Její k muži? Ta je pryč! Jak to? Jak je to možné? Chci vrátit film, film života – ne, prý to nejde. Pouze v kině, život se valí jak ledový vodopád, jak horká láva – ani se nezastavíš. Ne, není čas se otáčet.

          Život bez lásky, život bez kamarádů, jsem stár a unaven. Rezignace? Už to tak vypadá. Všední den: práce, noviny a televize. Bez komunikace! Jenže najednou je tu kamarád. Vlastně kamarádka! Je hodná, je milá, rozumí mi. Odhazuji noviny i program televize! Zase mě baví svět. Ještě nejsem starej, šedá barva mizí jak sníh na jaře. Žiju! Divadlo, kino, noví kamarádi, bowling, bary…

          Ježiši, kde to jsem? Co to držím v ruce? „Rozsudek ... jménem republiky … rozvádí se!“ To jsem přece nechtěl! Ne! Jen lásku, něhu, kamarády. Kde jsou děti? Jejich duše? Rozervány na hadry! Ale nový život, život s láskou – je tak hezký, omamný...

          Jenže pozor! Zrnko písku v soukolí – snad se nebudeme taky hádat? … Budeme. Kde je láska? Po půl roce. Jedu do rodného města, jedu hledat kamarády. Je to těžké, nejsou tady. Spolu s Máchou volám: Martine, Jiří, Milane!!! Kde jste? To jsou mí věrní mušketýři – kámoši z dětství, ze školy a … teď i ze života!

          Tak si dnes kladu otázku: co je víc – láska k ženě, opěvovaná básníky, co se pračlověk naučil mluvit, či láska k dětem, k mým kopiím, klonům – není bližšího mi tvora na planetě Zemi. Anebo kamarádství? Kamarádství trvající celý dlouhý, lidský život. Mít kamaráda, znamená mít oporu, mít jistotu. Jistotu, že když je mi zle, když se potřebuju vykecat, když nevím, jak dál, když nevím kam a s kým dál, že najdu člověka, nejvyšší formu života, která mně vyslechne, řekne svůj názor, možná i poradí, ukáže směr. Mít kamaráda – znamená, aspoň pro mne, mít osobu blízkou, která nejenom se mnou promluví, ale i potěší. Udělá mi radost, z čehož se i on těší, drobným dárkem, ke kterému má vztah. Který vyrobil a který ... mi daroval!

          Jsem naprosto konsternován, dojat a překvapen, rozhozen a potěšen. Jsem v rozpacích a toužím být již doma, abych se mohl kochat, dumat a rozjímat nad tvým dárkem, kterým jsi změnil ten smutný den - 21. srpen, v den naděje, v den štědrý. Mnohokrát ti děkuji, byť vím, že slova jsou tu nedostatečná, děkuji ti za to, že jsi můj kamarád a tento vztah jsi povýšil na úroveň již lásce hodně blízkou. Děkuji za obraz, který mě nutí přemýšlet: O ŽIVOTĚ, O LÁSCE, O KAMARÁDSTVÍ, O DĚTECH, O ČASE, O SMĚRU …

          ... a také o ničem. Mohu přece jen odpočívat a opět si opakovat, že život je príma! Pokud si ho nezošklivíme samy: nesmyslnými hádkami, urážkami, pomluvami, sobectvím, egoismem, srabáctvím, nenávistí, zlostí i zlobou. A jak to máte v životě vy?

 

Autor: Milan Vít | středa 21.8.2013 1:05 | karma článku: 16,26 | přečteno: 677x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 322x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?