03| Vrátnice, den první

Po vážné nemoci se vracím do života, do práce. Výrazně jiné, než jsem byl zvyklý. Od nynějška bude mým pracovištěm vrátnice. Uvidím, jak bude, třeba to půjde - třeba bude i sranda? Už žádná zodpovědnost, spíš společenská akce...

Je třetího ledna, pro mne zlomový den. Celý život jsem mistroval, šéfoval, vedl: ráno úkoloval, večer kontroloval a raz za měsíc navrhoval a zdůvodňoval výši odměn. Řediteli i dělníkům! Málokdy byli všichni spokojeni.  Zpropadená věc, tyhle odměny: nevypsal jsem je - všichni byli nespokojeni. To bych ještě chápal,  jenže ... vypsal jsem je ... a zase byli nespokojeni. S jejich výší! Respektive s výší odměn kolegů. Tak tento problém už nikdy řešit nebudu. Nejsem tu totiž vedoucím ... a odměny ? To už je dnes možná i sprosté slovo, ne? Nejsem-li vedoucím, čím jsem tedy? Jednoduchá otázka - těžší je odpověď. Nejsem totiž jen tak obyčejným vrátným ... jsem 3 v 1! Jako kafe. Nastupuji na recepci / vrátnici jako recepční / vrátný a strážný v jednom a tedy také za 1 mzdu. Je sedm hodin, začátek mé první, zkrácené směny.

Službu mají muž a žena, oba odhadem pár let po padesátce, oba v modrých košilích, bez kravaty – on v pantoflích, ona v botaskách. Podle toho soudím, že obuv se tu nefasuje a kravata škrtí. Vrátnice má půdorys do písmene „U“. Horní část je prosklená, v předu na pultu stojí 6 monitorů, dva telefony, mobil a ID karty. Za mnou je posuvná stěna s klíči a vlevo na stěně 4 "blikající krabice“ . Vpravo je mikro svačinárna s lednicí, mikrovlnkou, rádiem a televizí.

Slovo si bere žena. Jmenuje se Markéta a mluvit ... mluvit teda umí. Po čtvrthodině výkladu si už nejsem tak úplně jist, zda jsem nastoupil na vrátnici 'Podniku služeb' nebo na pobočku Řízení letového provozu. Tak složitá tu je práce! V čem spočívá? No, tak třeba ovládáme troje závory, odbavujeme a evidujeme návštěvy, jsme k dispozici vedení i veřejnosti, vydáváme klíče a konáme pochůzky atd. Zjišťuji, že velký problém nastane, pokud se nedaří najít požadovaný klíč! A většinou je třeba konat ještě další činnosti ... přijmout zásilku, vydat kartu či ještě zvednout telefon. Ten tu sice nezvoní často, ale zato vždy v blbou chvíli: když jeden zrovna svačí, vaří si kávu, je na toaletě, mobiluje, kouří anebo ... náhodou opravdu něco důležitého koná.

Během dopoledne zjišťuji, že trefit se například do volného času Markétina, vyžaduje mít pořádnou porci štěstí. Šance je zhruba stejná jako chtít po našich fotbalových reprezentantech vstřelit gól. Marci má totiž denní směnu pořádně nabitou: odhadem polovinu času protelefonuje se svým milým – je hezké, když se dva milují ... a mají si co povědět! Asi 20% stráví kouřením před vrátnicí, což je sice zakázáno, ale Praha je daleko a Pánbůh vysoko! Často dokáže obě činnosti sloučit! Dalších 20% stráví konzumací čehokoliv a zbylých 5? No, tak to je ten čas, do kterého by se volající měl trefit, chce-li se dočkat vlídného přijetí.

Pavel netelefonuje vůbec. Zřejmě je už řadu let šťastně ženatý a nemá potřebu slyšet svoji ženu častěji, než je nutno. Proto má čas mě uvést do dalších problémů tohoto "náročného" pracoviště. Důležitou činností jsou pochůzky po objektech. k tomu je potřeba se vyzbrojit potřebnými klíči. Blbý je, že budovy jsou značeny písmeny, klíče bohužel ještě postaru – čísly ... navíc posunutými o jedno nazad. Najít málo používaný klíč představuje vyvolat velkou pátrací akci. Až časem zjistím, že  v tom plavou i někteří služebně starší kolegové! Problém eskaluje poté, co je sice nalezen háček žádaného čísla … ale na háčku (ne)visí nic. Možnosti jsou 2: buď visí jinde, například ‚A 14‘ na ‚D 14‘ – to je ta lepší varianta, anebo klíč prostě není! Řešení prozatím neznám.

Úplně nejdůležitější činností vrátného zde jest: hlídání EPSky! Podle vedoucího máme touto činností vyplnit 95% naší pracovní doby. Pravdou je, že u Markéty sedí aspoň to, že ostatní činnosti věnuje těch zůstavších 5% - ale možná ji křivdím, možná dokáže hlídat, kouřit a telefonovat najednou. Samozřejmě není třeba hlídat EPSku ze strachu, že by někam utekla - nemá nožičky a je ke stěně přišroubovaná. Ale pokud začne ječet, je to jako doma! Všeho nechat a zjistit důvod poplachu: hoří snad? Pokud ano, pustit sirény, evakuovat, volat hasiče, volat Prahu, volat bezpečnostní službu, blokovat výtahy, otvírat branky, zvedat závory, připravit plány, hlídat vchody …… Pokud ne, tak to ihned zjistit, vše zrušit a volat Prahu, bezpečnostní … a tak dále!

Ale zpět k mé osobě! Dnešní povídka je o mně a ještě jsem si ani neťukl! Celý den jsem kolegy informován, že práce je zde mnoho, je velmi důležitá, nedoceněná a ne ... každý zde vydrží. Ne každý se zdárně adaptuje na tvrdé podmínky. V duchu se sice sám sebe ptám, co je tak obtížného na zvednutí telefonního sluchátka, závory nebo vydání návštěvní karty. Ale třeba se to dovím až zítra či pozítří. 

Je za minutu poledne. Už jsme po obědě, dopíjíme třetí kávu a likvidujeme mnou donesené vánoční cukroví. Zůstávají jen neoblíbené, nepečené, rumové kuličky. Moji noví kolegové znají mé cévéčko už od školních lavic. Připravuji se na obchůzku. Cesta bude zlá a dlouhá, bereme si mobil, baterku (sice už moc nesvítí, ale dostat s ní po hlavě bych rozhodně nechtěl), kartu, jablko a peníze (cesta vede přes kantýnu – čočkovka se ještě vejde). A už s Markétou vyrážíme ... obcházíme téměř vše, dostávám se do místností, kam se už zřejmě nikdy nepodívám. Se třemi 'rauchenpauzami' tak lezeme bezmála 2 hodiny. Ale i zítra je den ... vracíme se na vrátnici. Má zkrácená šichta končí v 16 hodin. Je třeba si dát ještě jedno kafe. U něj zařvou i nechtěné rumové kuličky.

Stále jsem informován o náročnosti služby, zvláště v zimě, kdy nelze vrátnici vytopit! Ještě horší je to v létě, kdy ji nelze vyvětrat. Tok informací opovážlivě přerušuje mladík, vracející kartu – je tu dnes fofr! Výsledkem 1. dne v práci je poznání, že tu bude zřejmě sranda a že se tu nepřetrhnu!  A také už vím, že je dobré tu mít v zimě svetr a v létě triko na převlečení a ... že peněz tady člověk moc nevydělá. Ale pokud to má v krvi, může se z pozice prvního a někdy i jediného pracovníka firmy, kterého tu běžný návštěvník potká: na něm podle nálady zcela vyřádit, vyřídit nebo ho i vyhodit! 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Vít | pondělí 12.8.2013 18:23 | karma článku: 12,30 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Čína ukončila cvičení v okolí Tchaj-wanu, trénovala útok s bombardéry

25. května 2024  7:14,  aktualizováno  8:02

Čína ukončila dvoudenní vojenské cvičení kolem Tchaj-wanu. Simulovala útoky s bombardéry a cvičila...

Nepokoje v Nové Kaledonii pokračují, Francie evakuuje turisty

25. května 2024  7:55

Francie začala s evakuací svých turistů z Nové Kaledonie, uvedla agentura AFP. Tento týden se...

Soud odmítl stáhnout obvinění Baldwina z neúmyslného zabití kameramanky

25. května 2024  7:38

Soudkyně v americkém státě Nové Mexiko zamítla žádost herce Aleca Baldwina o zrušení obvinění z...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 390x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?