Taky jdete v neděli na Staromák ?

ptal jsem se včera svého oblíbeného řezníka, když jsem u něj kupoval maso a kosti na vývar. "Ne, proč ?", odpověděl a podíval se po své ženě, se kterou provozuje  rodinné řeznictví už spoustu let.

Pár okamžiků na to se otevírají dveře řeznictví a dovnitř se hrne pán asi dva metry v kohoutku, který je od pohledu zvyklý na to, že mu všichni ustupují z cesty ...

Otáčím se od pultu k němu a klidně, leč vEEElmi důrazně říkám : "Počkejte si venku, jako ostatní !" a zavírám mu vchodové dveře před nosem . Jediné, co stihnul udělat, než odskočil od dveří zpět na chodník, byl nezvyklý pozdrav, kterým vyjádřil své hluboké pohoršení nad mojí troufalostí. Ten pozdrav zněl (cituji ) : " Mrdat ! ". Leč zůstal venku na chodníku celou dobu, co jsem nakupoval já.

Obracím se znovu na pana řezníka  a povídám :

"Ptal jste se mě proč na Staromák ...  tedy právě proto, co jste tu před chvílí viděli.

Máte malý krámek a jste schopni si sami zodpovědně pohlídat, kolik lidí máte v krámě a nepotřebujete v době nouzového stavu zákazy a příkazy vlády k tomu, aby jste si ohlídal zdraví své i svých zákazníků."

"To máte pravdu", povídá řezník Špejlík ( tak ho mám zařazeného ve svém slovníku, je to z kocoura Mikeše ), a dodává : 

"Hele, v dopravě nebo v supermarketech se lidi tlačej jeden na druhého a tam to vládě nevadí. Na poště je cedule ( cituji ) jako kráva , že tam nemá být víc jak 10 lidí a já jich tam včera napočítal 52 a jeden druhému dejchá na záda. Všichni v těch vlhkejch maskách ... , prostě asi pohoda.

Teda my jsme rádi, že nás to nepostihlo, my to zvládáme, ale mám plno známých, kteří už ani nemaj na nájem a to podnikají 20 let a platěj daně. A o co tam teda jde  v tu neděli ?"

Vysvětluji : "Ta akce se jmenuje Otevřeme Česko. Majitelé hospod chtějí do od pondělí otevřít své provozovny. K jejich protestu se připojí přes 1000 podniků z různých profesí.  Očekává se, že tam asi ale víc policistů, než demonstrantů ... "zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-v-cesku-demonstrace-otevreni-ceska-daniel-landa-hospodsti-policie.A210107_113712_domaci_chtl

a dodávám :

"No, jedna z důležitých věcí je vyzvat vládu, aby soukromníkům, kteří museli zavřít, dala kompenzaci ve výši 70% skutečného obratu minulého roku a ne těch 400,- na den jako dnes."

"Hmm ... a vy tam půjdete ?", ptá se řezník Špejlík při mém odchodu.  Nechci už dál po zaplacení zdržovat nedočkavé lidi před krámkem,  a tak se s ním loučím se slovy :

"Jo, půjdeme tam se ženou, protože nám to dává smysl."

Jo a na závěr mimo tento příběh dodávám :

ten manifest jsem podepsal jako první petici ve svém životě, protože mi to dává smysl. Je tam moje jméno a adresa s podpisem.

Moje žena, která poté, co jsem si koupil a během víkendu na maringotce přečetl Landovy deníky z Bali a Nového Zélandu řekla : "poslechni, ty toho Lanďáka snad začínáš mít rád ..."

Inu, co dodat : má pravdu, žena moje. 

Autor: Milan Slanina | sobota 9.1.2021 15:31 | karma článku: 12,71 | přečteno: 652x
  • Další články autora

Milan Slanina

Jak jsem fotil měsíc

25.3.2021 v 0:46 | Karma: 14,13

Milan Slanina

Vlhký sen o absolutní moci ...

2.3.2021 v 9:57 | Karma: 15,40

Milan Slanina

Smrt je bytost tak nádherná...

24.2.2021 v 12:31 | Karma: 20,54