Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konejme dobro v Egyptě, Somálii, Sýrii, a pomáhejme slabším

jelikož jak doma za humny, tak všude na světě. To je vše takové lidské, čo bolo to bolo terazky na to máme. Jeli někde hlad tak první co nás napadne je pomoct, a proč ne? Máme nadbytek jídla, tak něco pošleme a budeme se cítit jako kandidati když už ne na nóbl obláček v Nebi tak alespon na Nobelovku. Jeli někde revoluce, a umíraji ženy a děti, videa a fotky k mání, ihned se ozvou hlasy aby tam "někdo" šel udělat pořádek, což nevidíte to utrpení, na co se čeká? Pakliže se tak stane, ten "někdo " je do vteřiny sprostý imperialistický útočník.

Pravda, když ale někde něco urovnáme, výsledky jsou vždy katastrofální. At už se jedná o zavedení demokracie, nebo skoncování s hladem. Prostě si ne a neuvědomíme že jednak ač jsme jako jedinci všichni stejní, teda všichni stejně odlišní, v žádné zemi si nejsou lidé podobní jako vejce vejci, a mají různá přáni, různé chyby nebo nadání, ale jako celek máme také rozlišné tradice, jak si naši předci vyšlápli, tak my pochodujeme, čemuž pak říkáme národní charakter.

Dejme tomu že chceme skoncovat s hladem v Somálii. Před lety tam začal hladomor poté co zavedli socialismus, poslalo se tam jídlo, lidé se rozmnožili, o pár milionů, místo toho aby se tam - dejme tomu - investovalo, to ale bylo nepřijatelné, přece je ještě nebudeme vykořistovat, no, a byl další a další hladomor, dnes maji islamistickou vládu, a hlad. Nikdo tam už investovat moc nechce, a prý by to i bylo pro ty chudáky nespravedlivé. Tak raději pošleme jídlo, a tak dokola. Až jich bude zanedlouho takových 150 milionů, tak i to jídlo od nás nebude dostatečné. Ale vykořistovat je, to ne. Zapomínáme že i Evropané, a to ještě na začátku 20. století byli vykořistováni, i děti, a díky tomu, i když to zní krutě, se dnes v EU žije v takovém bohatství, a za relativně málo práce, a je na rozdávaní, přelozdělování a plýtvání. Že jinde v Asii prochází tím samým procesem je nám proti srsti, to přece být nemá, blahobyt má být od samých začátků, ber kde ber.

 Naše cesta k demokracii a svobodě byla více nežli útrpná, a hlavně zdlouhavá. Mávnutím kouzelného proutku to nejde, tuto cestu si každý národ musí vyšlapat. A pak chceme to samé udělat jinde, ale tak že jim to tam naordinujeme, a divíme se že to nejde, at už se jedná o Irák, Afghanistán, naše knížecí rady v Egyptě, Sýrii, Iránu, Tunisu,  nebo Turecku, a nejde nám do hlavy že taková armáda tam udělá lepší pořádek nežli demokraticky zvolený president kterého pak mají vlastní lidé plné zuby. Nejde nám do palic že Evropa nebo USA nejsou pupky světa, a jinde je to jiné kdyby jsme se podělali. Pokud se někdy jinde propracují k demokracii, musí si to udělat sami. To nejde naočkovat, jakkoliv to zní krutě, a snažit se tu demokracii zavádět, bude to ještě větší katastrofa i průser pro nás.

Chceme předělat svět k obrazu našemu, úmysly mohou být krásné a laskavé, ale jsou debilní. To je to stálé předělávání člověka, hra na Boha, a myslet si že dobré úmysly jsou všechno. Chudobu nevyřešíme tím že rozdáme svůj vlastní majetek, to pak budeme chudí všichni a nebude koho prosit o sousto. Chudý potřebuje pomoc, ano, ale leda tím že mu nabídneme práci, když je nezbytí, třeba mizerně placenou, ale vše lepší nežli milodary. To dokázal například Muhammad Yunus, a Akhtar Hameed Khan,  jeden z mála co si opravdu zasloužil Nobelovku, který pomohl v Bangladeši od hladomoru tím že půjčoval peníze na malé kšefty hlavně ženám, čímž se zasloužil o to že si sami na sebe vydělají. Dokázal to co různí dobrodinci ne, například všechny rockové koncerty na pomoc chudým. 

 F.D. Roosevelt řekl: Welfare is a narcotic, a subtle destroyer of the human spirit. Volně přeloženo, sociální péče je droga, zákeřný ničitel lidského ducha. Já dodávám že také tzv. mezinárodní pomoc.

Tolik chceme pomáhat že to potapkáváme kde můžeme.

 

Autor: Milan Zavala | čtvrtek 4.7.2013 19:18 | karma článku: 36,27 | přečteno: 2690x
  • Další články autora

Milan Zavala

EU jde konečně cestou Daladiera a Chamberlaina, nejsme přece váleční štváči

Se Zlem nebudeme válčit, Zlo musíme ukecat a donutit podepsat smlouvy. Podepsal Hitler, podepsal Erdogan, a plní to, žádné migranty už nepouští, jen Rumuni je stále zastavuji na moři. Podepsal Irán, to je záruka že atomovku mít

12.9.2017 v 17:02 | Karma: 38,51 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Zasloužili by si Evropané v budoucnu atomovou válku jako si zasloužili dvě světové?

Asi ano. WW1 a WW2 je vina německá, ale i vina nečinnosti ostatních. Když pročítám diskuze které se týkají atomových zbrani v KLDR a Iránu, zírám když i lidé kteří jsou si vědomi nebezpečí od islámu, brojí proti USA a volstrýtu

7.9.2017 v 23:55 | Karma: 34,63 | Přečteno: 1471x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Jak jde o prachy, i Lidl se omlouvá, i americké university a podniky už pociťují kopanec

do nejcitlivější části těla - šrajtofle. Dožírat zákazníky jde jen tam kde se vesele žije ze státních grantů, a koho chleba jíš....Ale v Lidlu jste pání VY, zákazníci, berte to na vědomí místo jejich planých omluv, není to poprvé

2.9.2017 v 20:25 | Karma: 45,07 | Přečteno: 4029x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Anglické děvčátko na převýchovu do muslimské rodiny, doufejme že to byl jen přešlap

a někdo chtěl být papežštější než papež. Pětiletá byla odebrána matce, možná právem, ale neprávem dána do rodiny odlišné kultury a náboženství. Ten kdo je zodpovědný to neudělal omylem, přišlo se na to a bude se to vyšetřovat.

29.8.2017 v 18:06 | Karma: 40,67 | Přečteno: 1860x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Přichází na řadu socha Kolumbuse, zítra Washington, Jefferson......a nadvláda menšin

možná se Antifa inspiruje i v Evropě. Padají sochy jak listí, drtivá většina lidí je proti, ale politici se bojí pár křiklounů. I obchodníci se jich bojí a je jim fuk jestli to je zákazníkovi milé, hlavně že je novináři pochválí

27.8.2017 v 1:22 | Karma: 42,86 | Přečteno: 2191x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Střelba na oslavě v Kentucky má pět obětí, podezřelý zemřel v nemocnici

6. července 2024  22:22

Po masové střelbě ve městě Florence v americkém státě Kentucky je nejméně pět mrtvých včetně...

Mladí Poláci se hrnou na letní armádní kurz, zemi chtějí bránit tisíce lidí

6. července 2024  20:15

Tisíce mladých Poláků se přihlásily na nový letní kurz Prázdniny s armádou, který nabízí základní...

Výběr z festivalových hostů Rozstřelu Moniky Zavřelové. Janžurová, Ramba či Mádl

6. července 2024

Rozstřel Plejáda osobností, které na filmovém festivalu ve Varech letos vyzpovídala moderátorka Monika...

  • Počet článků 722
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Expat od roku 1968 Bývalý překladatel, anglicky - španělsky.

Seznam rubrik