Restituční guláš

V jednom z předchozích článků jsem uvedl, jak se nám všem špatný zákon o restitucích prodraží a to včetně řadových věřících. Již nyní je zřejmé, že mnou uváděné prodražení, bude ještě vyšší.

Jak je možné, že tak špatný zákon vůbec prošel? Začalo to krásnou demagogií „co bylo ukradeno, musí být vráceno“. Proč demagogie, když je to přece tak morálně správné rčení?

Vysvětlím na příkladě z jiného prostředí. Kamarád ze zaměstnání si po revoluci koupil dost výhodně ojeté auto od lidí zabývající se jejich dovozem ze západní Evropy. Ještě než si jej dokázal pojistit, bylo mu to auto  hned druhou noc ukradeno. Indicie, že šlo evidentně o propojení prodejce se zlodějem, mu byly k ničemu. Mnohým nám ho bylo líto, ale nikoho ani z vedení podniku nenapadlo, že když mu bylo auto ukradeno, měli by se všichni spoluzaměstnanci na náhradu škody složit. Dokonce ani on sám nás o toto nežádal. Dobře věděl, že bychom si pouze ťukali na čelo.

Vracet má přece zloděj. Od těch ostatních to může být čin pouze dobrovolný. Jenomže nyní nařízená zlodějna značně komplikuje koaliční jednání o tak potřebné stabilní vládě. Lidovci tučné sousto již nepustí a ekonomicky těžko vyčíslitelné průtahy a ústupky znamenají jen další škody pro řadové občany, včetně těch věřících.

A tak se jako říká, že viníkem byl stát. Nikoliv. Stejně jako tenkrát, jsou i dnes za tou křivdou konkrétní jména. Většina občanů tím minulým režimem přece také trpěla. Přesto to nyní mají vracet v takové výši, že se z toho může velkoryse rozdávat i těm, co v tom režimu ani neexistovali.

Církevní památky jsou však i naše dědictví po předcích. Až za třicet let ustane přísun peněz, budou toto samy najednou církve vyhlašovat, aby získaly opět a znovu další prostředky. Tím fušerským zákonem se zadluží i děti našich dětí. Někomu se to však moc líbí. Oni děti nemají.

Znám to z filmů. Když jde křesťan kolem bordelu, tak si odplivne nebo se pokřižuje. Přemýšlím, co bych měl udělat, když náhodou půjdu kolem arcibiskupského paláce.

 

související článek:http://milanprokop.blog.idnes.cz/c/287118/Co-bylo-ukradeno-ma-byt-vraceno-Otazkou-je-od-koho-komu.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Prokop | sobota 9.11.2013 12:58 | karma článku: 26,99 | přečteno: 1165x
  • Další články autora

Milan Prokop

Školství? Brrr

2.4.2015 v 21:01 | Karma: 24,57

Milan Prokop

Tak asi ta světová válka bude

6.3.2015 v 20:55 | Karma: 43,74

Milan Prokop

Tak nevím

27.2.2015 v 14:40 | Karma: 27,42

Milan Prokop

Zase jsem se spletl

1.2.2015 v 20:38 | Karma: 22,98