Microsoft se nezbláznil, hloupé ovce jsme my

Jak dlouho budeme masově kupovat produkty této firmy? Nyní monopolisticky zdražili ze dne na den upgrade "Windows 8 Pro" o více než 6 000 Kč. Uvědomme si, jak obrovské prostředky neustále zbytečně vydává  naše hospodářsvtví a též celá EU za produkty této firmy.

Jednotlivec toho moc nezmůže. Většinou je jen řadový uživatel, a tak se přirozeně drží stáda. Chce mít doma počítač nastavený tak, jak je zvyklý z práce. Také aby to vše chodilo nějak podobně jako  sousedům.  Jenže i celá společnost se tváří, že se s tím nedá nic dělat. Státní úředníci i manažeři firem jen pokývají hlavou a zase novinky koupí. Nakonec co i jim zbývá? A za dva až tři roky znovu.

Při koupi ve velkém jsou jisté slevy, ale víme, co to vlastně za ty peníze vždy kupujeme? Usnadňuje nám to nějak podstatně tu běžnou kancelářskou práci proti minulé verzi? Je tam hodně toho vylepšení pro práci, nebo je to tam tak nějak všechno podobné, akorát to musíme všechno hledat jinde. Pokrok se zastavit nedá, ale Microsoft kromě novinek jej hlavně simuluje především viditelnými změnami kosmetickými. A tak studujeme nápovědy, trochu se poradíme, nadáváme a nakonec si na novou verzi zvykneme a práce jde docela jako dřív.

Ale proč zabírají Windows o tolik víc dat. Důvodů je několik. Ten první nevyčítám. Není už tak snadné Windows kopírovat nelegálně. Proč ale tak obrovským způsobem narostlo to všelijaké šmírování ve Windows obecně. To je ten nárůst. Je skutečně tím pravým smyslem, aby byl Velký bratr stále chytřejší a chytřejší, a tím navíc zatěžoval i náš vlastní počítač? A pak jsou zde také Murphyho zákony, dle kterých Windows bobtnají při těch všech starostech sami se sebou.

Dá se s tím tedy vůbec něco dělat? Dle mého názoru ano. Předsednická země EU může doporučit, aby úřady státní správy jednotlivých zemí přešly na Linux a připraví se koordinace přechodu. Úspěch se dostaví pouze tehdy, bude-li to ve velkém. U zemí které by Linux pro úřady dobrovolně přijaly lze předpokládat, že se časem přizpůsobí jak občané, tak firmy. Minimálně to naruší monopolní postavení. Masovostí by vzrostla kvalita i počet aplikací pod Linux.

V době, kdy jsme předsedali EU jsem si přál, abychom toto nebo i něco jiného zásadního dokázali zařídit my, občané malé ČR. Přechod by byl sice nesmírně obtížný, ale již dnes by nesl ekonomické ovoce. Hrozila by jistě určitá nevraživost s USA. Jak je však možné, že EU nyní nedupe, když je to v zájmech opačně? Nepatří právě toto mezi její povinnosti? Není právě po tomto hamižném kroku Microsoftu ten nejvhodnější okamžik pro diplomatické odmítání jeho produktů?

Nadšení z jednotné EU střídá ochladnutí i vystřízlivění a přichází na řadu skepse. Bohužel. A to si nechci vůbec připouštět, že některé kroky Microsoftu mohou být v Bruselu někým předem ošetřeny.

Autor: Milan Prokop | sobota 2.2.2013 11:14 | karma článku: 20,39 | přečteno: 1174x
  • Další články autora

Milan Prokop

Školství? Brrr

2.4.2015 v 21:01 | Karma: 24,57

Milan Prokop

Tak asi ta světová válka bude

6.3.2015 v 20:55 | Karma: 43,74

Milan Prokop

Tak nevím

27.2.2015 v 14:40 | Karma: 27,42

Milan Prokop

Zase jsem se spletl

1.2.2015 v 20:38 | Karma: 22,98