Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kalousek asi zase vyhraje

Kalousek zadupal, daňová správa se ráda ulekla a zákon dostal od jejích právníků přes zadek. Pak už se případ nevykládá dle znění zákona, ale právě dle přání pana Kalouska. A kdo to jeho přání plnit nebude, ale pouze využije možnosti toho zákona, bude pak trestán dle zákona jiného.

Známý případ s důchodci, kteří pracují, a kteří pokud si od prvního ledna 2013 pozastavili na určitý čas výplatu starobního důchodu, mohou podle zákona získat slevu na dani ve výši 24 840 Kč,- ročně. Jenže nyní dle tiskové správy Generálního finančního ředitelství (GFŘ) je najednou vše jinak. Tedy, že lpění na zákoně je příliš účelové a může být posouzeno jako zneužití práva, a to se všemi důsledky.

Bohužel to čistě náhodou ale proběhlo až po halasných vyjádřeních Kalouska v TV, nikoli tedy v předstihu veleznámého problému. Jak je možné, že toto GFŘ nevědělo ještě předtím, než začalo tuto výhodu uplatňovat 27 500 penzistů? Mohli přece zabránit té obrovské administrativní zátěži. Co tam na GFŘ za ty velké peníze vlastně dělají? Asi též účelově čekali, až teprve jejich guru vyjádří svůj názor. Celé to vypadá hezky jako Kalouskova snaha ušetřit pro státní kasu asi 600 milionů. Sice na důchodcích, ale na to se kasa neptá. Jenomže dle ČT se právě podobná částka ušetřená na těch důchodcích v kase neohřeje. Okamžitě se zase vydá na čerstvě zvýšené platy soudců a ústavních činitelů. Tedy i nějaké drobné přímo pro Kalouska. Co ale může být účelovějšího, než "sámi sobě" zvednout plat? Holt, co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Neútočím na Kalouska proto, že je to nyní populární. Naší ekonomiku řídí neskutečně špatně. Uvedu dva příklady. On sám přiznal asi před čtrnácti dny, že na spotřební dani za pohonné hmoty vybral náš stát o 2mld méně, než za stejné období před zdražením. Prý je ale nyní varován, že když hodnotu této daně vrátí na původní stav, vybere se ještě méně. Možné to ovšem je, ale ministr financí asi neví, že to nelze posuzovat jen podle té jedné kolonky „vybráno“. Neví, že zvýšené náklady na dopravu snižují též konkurenceschopnost výrobců a celkově způsobují zdražování zboží. Toho zboží si pak občan zakoupí méně, a když navíc zaplatí i více za pohonné hmoty pro sebe, zbude mu na tu koupi zboží znovu méně. Důsledkem jsou potíže výrobců, které se promítnou do vzrůstu nezaměstnanosti. To se ale naneštěstí u Kalouska objeví již v úplně jiné ministerské kolonce, než v té o výběru spotřební daně.

Další příklad je jeden z mnoha. Pro jednoduchost vybírám hokynářský případ. Počátkem roku 2009 klesla cena barelu ropy na 40 US dolarů. Tedy asi deset dolarů pod uváděné průměrné náklady na realizaci samotné těžby. Být ministrem schopný hokynář, nakoupil by tu ropu do všech možných i nemožných nádrží, včetně zahraničního uskladnění. Klidně by se i hodně zadlužil, protože ta cena ropy nemůže dlouhodobě vydržet pod těžebními náklady. Takže by pak bohatě zbylo jak na poplatky, tak na úroky. Nyní platíme za barel o 70 dolarů více a bylo už i hůř(120$ celkem za barel).

Taková jasná příležitost se naskytne jednou za mnoho let. Jenomže na ministerstvu v té době seděl dnes již mnohokráte oceněný ministr financí Kalousek. Nedivme se proto, že zadluženost státu od voleb znovu vzrostla a stále ještě poroste. Jaký kontrast s jeho předvolebními sliby. Myslím, že slušný člověk by již dávno odstoupil. Nechci však, aby celý článek vyzněl jen jako útok na něčí osobu. Je to především útok na špatná rozhodnutí ministra a jeho snahu ohnout sepsaný zákon. Opravdu si myslíte, že naše ekonomická situace nemá řešení?

Můj pohled na zlepšení ekonomiky publikovaný dříve  viz zde.

Autor: Milan Prokop | úterý 15.1.2013 22:00 | karma článku: 22,71 | přečteno: 885x
  • Další články autora

Milan Prokop

Školství? Brrr

Počet studentů vysokých škol již dosahuje 50-60% populace. Dle rektora Masarykovy univerzity v Brně je prý třeba tento počet ještě navýšit snad až někam k sedmdesáti procentům. O určitém Kocourkově takových úvah je tento článek.

2.4.2015 v 21:01 | Karma: 24,57 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Milan Prokop

Tak asi ta světová válka bude

Aby byla válka, musí někdo válku z nějakého důvodu chtít. Aby ji ten někdo chtěl, musí být přesvědčen, že tu válku i vyhraje.

6.3.2015 v 20:55 | Karma: 43,74 | Přečteno: 9585x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Tak nevím

Ukrajina polarizuje společnost. Aby také ne, když do probíhající války se tak vehementně zapojila média. Kdo má však pravdu? Příznivci politiky USA či naopak jejich odpůrci?

27.2.2015 v 14:40 | Karma: 27,42 | Přečteno: 853x | Diskuse| Politika

Milan Prokop

Zase jsem se spletl

Zase jsem se spletl, když jsem myslel, že na to Američané s tou Ukrajinou přišli sami. Pak jsem si přečetl příspěvek pana Dofeka na „novinky,cz“ a nestačil jsem se divit. Je v něm toto:

1.2.2015 v 20:38 | Karma: 22,98 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Společnost

Milan Prokop

Babiši prosím, zadluž nás víc a nakupuj

Jestli něco nesnáším, je to náš státní dluh. Roky se trápím z jeho neustálého bobtnání, ale nyní si myslím, že je vhodné ten dluh i navýšit.

25.1.2015 v 14:36 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1183x
Poznání je cesta dlážděná nekonečnou řadou omylů. Nalézání každé, tedy i zdánlivé pravdy, je pro mě vzrušujícím dobrodružstvím. Kdysi člen pionýra, nyní pracovník Českých Radiokomunikací.

Seznam rubrik