Heger navrhuje zvýšit zdravotní pojistné

Ministr zdravotnictví Leoš Heger navrhuje vládě, aby se zvýšilo zdravotní pojistné živnostníků i zaměstnanců. Asi si vůbec neuvědomuje, že je to další z krůčků vedoucích do pekel.

Nemocná není pouze VZP a další zdravotní pojišťovny, ale mnohem horší chorobou je postižen stát. Bez jemu nasazené účinné léčby, jsou všechny takovéto kroky neefektivní a dokonce situaci ještě zhoršují. Co je platné, že Heger je jeden z mála, co na mě působí dojmem poctivého člověka, snažícího se problémy skutečně řešit. Co je to ale platné, když toto řešení znovu ještě více zdražuje cenu práce.

Uvědomme si, že u nás pracuje pouze něco kolem poloviny populace. Z této poloviny je pak vysoké procento v nevýrobní sféře, především ve státních službách. Proč má být zvýšenými odvody dále trestána přesně ta menšina, co ještě něco produkuje, a to navíc přímým postihem za svoji práci? To si neuvědomujeme, že když tuto sféru z hlediska konkurence odvody zadusíme, že tím ztratí příjmy i ti pracující v nevýrobní sféře. Že pak znovu budou zdravotní pojišťovny potřebovat zvýšit opět a znovu odvody. Kam to pak půjde? Jedno z řešení jsem se pokoušel naznačit v předchozím článku. http://milanprokop.blog.idnes.cz/c/293698/Je-potreba-zvysit-DPH.html

Závěrem uvedu ještě zajímavý příklad zveřejněný nyní v pondělí. Pražské letiště zdraží své služby, protože mu klesl počet zákazníků a tím klesly i příjmy. Jak originální rozhodnutí manažerů za své statisícové platy. Obyčejný prosťáček by si ve své omezenosti myslel, že je třeba zlevnit, aby noví dopravci spíše přišli. A že  ztrátou každého dalšího dopravce ubude přestupních možností. Tím se přece přijde o řetězec dalších služeb i pro ty zbylé ostatní. Asi businessu velkých manažerů nikdy neporozumím. Oni dobře vědí a jsou na to vlastně i zvyklí, že bohatnout lze i bez úsilí.

 

 

 

Autor: Milan Prokop | středa 17.10.2012 12:51 | karma článku: 32,48 | přečteno: 2295x
  • Další články autora

Milan Prokop

Školství? Brrr

2.4.2015 v 21:01 | Karma: 24,57

Milan Prokop

Tak asi ta světová válka bude

6.3.2015 v 20:55 | Karma: 43,74

Milan Prokop

Tak nevím

27.2.2015 v 14:40 | Karma: 27,42

Milan Prokop

Zase jsem se spletl

1.2.2015 v 20:38 | Karma: 22,98