Ach jo

Je to ve mně z dob komunismu. Čím více nám oficiální média svou pravdu vnucují, a přitom lze cítít i trochu pachu, můžete se spolehnout, že to asi bude obráceně. Poznáme to snadno tak, že se v médiích na věci podstatné úmyslně zapomíná, a naopak ty vhodné, avšak méně podstatné se přetřásají stále dokola.

 

A tak se ze státní TV dokola dovídáme, že náš prezident je sprosťák, což každý dávno ví, a že za současné rozdmýchávání studené války může svým postojem jen a jen proradné Rusko. Zato „největší demokracie“ světa USA stojí zas jen a jen na straně demokratických zásad.

Zamysleme se nejprve nad pojmem „největší demokracie“. Jsou skutečně svobody občanů USA o tolik lepší, než například práva Holanďanů, Australanů nebo Švýcarů? V něčem asi ano. Pro většinu občanů USA je třeba mnohem dostupnější pořízení zbraně. Ale je to skutečně znak větší svobody, či je to naopak zdrojem větších obav a tedy třeba i dalšího omezení při vstupech do institucí?

A co to neustálé šmírování, to je také znak svobody? USA zdaleka nestačí šmírování vlastních občanů, šmírují i každého z nás. Využívá se k tomu Google, Facebook a další. Stačí si koupit chytrý telefon a nestačíte se divit, s čím vším musíte souhlasit, pokud jej chcete normálně užívat. Z některých telefonů již baterii v zájmu šmírování ani nelze vyndat. Nevíte třeba, kde jste byli přesně před půl rokem a již si nevzpomenete. Pokud právě o vaši maličkost budou mít nyní v USA z nějakého důvodu zájem, je velice pravděpodobné, že si to o vás přesně zjistí. A to jste jen ten den zapli počítač a měli jste všechny aplikace telefonu krom hovorů zavřené.

Vraťme se však k problému. Rusko není zdaleka demokratické. Je řízeno autokraticky a jeho demokracii neprospívá ani vysoká míra korupce. Přes dvě desetiletí nás okupovali a mají i další necnosti mocností. Avšak tu zápalnou jiskru na Ukrajině zažehnul a přiživuje někdo jiný. Ten někdo jiný není též ani zdaleka demokrat. Nemyslím prezidenta Obamu. Od smrti Kenedyho jde v USA jednoznačně o vládu plutokracie a žádný z následných prezidentů se již neodvážil ji nějak výrazně omezit.

Vládne neprůhledná skupina lidí ovládající FED. Ten soukromý FED co tiskne americké dolary a má v názvu i hezké slovo „federální“. Obama, pokud chce s rodinou přežít, je proti FEDu malý pán.

A tak trvá plánovaně hlad v některých státech v Africe. To třeba proto, že největší vývozce bavlny USA stále dotuje své pěstitele bavlny tak, aby udržel její cenu přesně okolo hranice přežití v těchto afrických státech. Ty se hlavně nesmí příliš stavět na vlastní nohy. Třeba by si pak chtěly vládnout samy a dokonce i bez úvěrů. To nějak ke své škodě a bohužel i škodě svého lidu nepochopil libyjský plukovník.

K regulaci ceny ropy se již dle Kissingera zase náramně hodí organizovaně přiživovat rozkol mezi šíity a sunnity. V obou zmíněných případech si však musíme přiznat, že na takovémto stavu profituje i Evropa včetně ČR.

Jenomže naše sdělovací prostředky mluví v argumentech hlavně o morálce. Přitom se za poslední tucet let roztrhl s nemorálností USA pytel. Místo aby se ve třech arabských státech po svévolné vojenské „pomoci“ USA nastolil logicky klid a mír, operuje na jejich území Islámský stát a život běžných občanů se nesmírně zhoršil. Názor, že největším tichým podporovatelem IS je USA, nemusí být vůbec výmysl(odkaz).

Morálka a peníze nejdou přece dohromady. Ukrajina je druhé pojistné řešení. Nabízí se tento, pro politiky nepublikovatelný názor. Celosvětový rozpad trhu s dolarem by dost pravděpodobně znamenal třetí světovou válku. Lze mu zabránit, pokud se obětuje Ukrajina. Nacpou se tam zbraně a boje prohloubí rozkol mezi Evropou a Ruskem. Evropa sice zchudne, ale pomůže se ekonomicky USA a možná se té třetí světové i zabrání. Možná.

To není černobílá pohádka o zlém vlkovi a hodném beránkovi. Zde smečka vlků bojuje s medvědem o přežití. Obama a zřejmě i Putin jsou mezi mlýnskými koly. Nechme se překvapit.

 

Autor: Milan Prokop | neděle 23.11.2014 11:55 | karma článku: 22,73 | přečteno: 677x
  • Další články autora

Milan Prokop

Školství? Brrr

2.4.2015 v 21:01 | Karma: 24,57

Milan Prokop

Tak asi ta světová válka bude

6.3.2015 v 20:55 | Karma: 43,74

Milan Prokop

Tak nevím

27.2.2015 v 14:40 | Karma: 27,42

Milan Prokop

Zase jsem se spletl

1.2.2015 v 20:38 | Karma: 22,98