Zeman po Topolánkovi? Proč ne?

Média jsou plná prognóz, jak bude prezident postupovat po demisi Topolánkovy vlády. Zda současný premiér dožije ve funkci alespoň konce předsednictví, koho pověří Klaus sestavením nové vlády a jaká vlastně bude - stranická nebo dočasná (termín úřednická vláda naše ústava nezná), jako byl v roce 1998 Tošovského kabinet?

Poíští premiér?ilidovky.cz

Podle dostupných náznaků od hlavních aktérů pádu vlády - Paroubka, Tlustého, Schwippela - by mělo jít nejpravděpodobněji o „úřednickou variantu", která by vedla zemi do předčasných voleb. Hlasy poslanců věrných Topolánkovi na tom při hlasování o důvěře nemohou nic změnit, protože jejich počet bude v nejbližších dnech postupně klesat (sebezáchovný instinkt), a i kdyby přece jen uspěli s vyslovením nedůvěry může přijít na řadu varianta, na níž upozornil Miloš Zeman: „Ústava neupravuje dobu, která má uplynout od demise předchozí vlády do jmenování nového premiéra v prvních dvou pokusech prezidentem republiky." To by v praxi znamenalo, že vláda jmenovaná prezidentem může teoreticky klidně vydržet až do řádných voleb v roce 2010, důvěra nedůvěra.

Pochybuji, že by Klaus při současně rozdaných politických kartách přistoupil na předčasné volby, protože podle všech předpokladů by znamenaly jednoznačné vítězství Paroubka a spol. a mnohaletý odsun pravicové politiky na vedlejší kolej. Volání Topolánka po volbách se tak jeví pouze dalším stupínkem postupné sebevraždy ODS, na což Otec-zakladatel jen těžko přistoupí. Jeho vystoupení ze strany a pád vlády jsou plánovitými kroky, jež mají vést k „očištění" ODS od „Topolánkových renegátů".

Jako zkušenému politikovi mu musí být zároveň jasné, že očištěná strana potřebuje čas na snížení dnešních Paroubkových preferencí. A tady by mohl pomoci Zeman (dnes už nestraník) v čele dočasné vlády. Jeho vzájemná animozita s Paroubkem oslabí dnešní navenek neotřesitelnou pozicí šéfa ČSSD  - Zeman má ve straně stále dost stoupenců.  Zemanovi zároveň přihraje vyšší popularitu při příští prezidentské volbě. Ostatně jejich vzájemné návštěvy jsou notoricky známé, Šloufův „Klub přátel Miloše Zemana" pracuje na stejné věci (i tam lze najít důvody schůzek Šloufa a kancléře Weigela), Zeman „dohodil" přeběhlíky při poslední volbě Klause....., jen oni sami a BIS ví více.

Zamlouvá se vám tahle možnost? Jde samozřejmě jen o úvahu, ale .....

Autor: Milan Novák | čtvrtek 26.3.2009 14:18 | karma článku: 16,76 | přečteno: 3219x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89