Konopí a policejní bludy

Obvinění známé propagátorky pěstování konopí Libuše Buschka Bryndové za nedovolenou výrobu drog opět ukazuje nejen na  nedokonalosti českého právního systému, ale i na policejní dezinterpretace daného zákona. Jde především o obsah THC -  účinné látky v rostlině obsažené. To sice zákon neupravuje, ale existuje závazný pokyn policejního prezidenta, v němž se zjednodušeně určuje výchozí koncentrace THC v rostlině na 0,3 %. Vychází přitom z obecné normy EU pro definici technického konopí – obsah THC do 0,2 %.

Účinné látky jsou v rostlině obsaženy sice  všude, ale nejvyšší koncentraci mají v okvětí. Z okvětních špiček se vyrábí ta nejúčinnější marihuana (indicka Ganja nebo Charas), která se dá porovnat s účinností hašiše. Ze semen, stonků a listů se po rozdrcení a usušení vyrábí Bhang, což je nejslabší marihuana. Psychotropních látek je v konopi asi 60, z nichž nejdůležitější jsou: Delta-9-tetrahydrocannabinol(THC), Cannabidiol(CBD), Cannabinol(CBN) a Cannabichromen(CBC). Psychoaktivní a stimulující je v podstatě jen ten THC. Normálni dávka, kterou poskytuje joint o váze 1 gr. je cca 7,5 az 20 mg THC, i když účinky se daji pozorovat už od 5 mg THC. Pořád hovoříme o okvětí (váhově do 10% rostliny), eventuálně o směsi okvětí s drcenými listy. Zmíněná norma EU má ale na mysli průměrný obsah v rostlině a ne, jak  je v českých  krajích zvykem, analyzovat pouze okvětní část rostliny, a tak podporovat policejní zlovůli (u Bryndové údajně naměřili 1,7 %). Existuje také nález Nejvyššího soudu z jara loňského roku, který říká, že samotné pěstování konopí s obsahem vyšším než 0,3 % není trestným činem. Bryndová vyráběla z konopí především léčivé  mastičky s ověřenou účinností a v podobných případech už padl nejeden osvobozující  rozsudek. Jestli si sama občas zapálila nějakého jointa, by měla být i podle české legislativy jen její věc.

V podstatě jde o obdobný případ, jako v roce 2003, kdy příslušníci protidrogové brigády na Slovensku spálili oficiální konopné pole, protože v semenech naměřili více než 0,2 % THC. V Litoměřicích zase dostal podmínečný trest Petr Žáček, který si postavil konopný dům, jen proto, že v jeho stavebním materiálu „naměřili“ o 5 setin procenta THC více, než připouští policejní výmysl.

Dá se předpokládat, že v Česku kontroverzí mezi pěstiteli technického konopí a policií, potažmo soudy, bude přibývat. Neustále se zvyšuje osevní plocha - v porovnání s rokem 2006 se už ztrojnásobila na 1800 hektarů (pořád jde ve srovnání s dalšími státy EU jen o zlomek) a zpracovatelský průmysl je připraven i na několikanásobky produkce. Podle reakcí některých čtenářů to ale přinese více problémů než užitku. V hlavách jim zůstává po masážích bulváru a některých  rádoby odborníků strašák drog, i když je dávno prokázáno, že konopí i s tím nejvyšším procentem THC se ve škodlivosti zdaleka nemůže rovnat alkoholu ani cigaretám.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Novák | pondělí 28.1.2008 12:28 | karma článku: 29,44 | přečteno: 2405x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89