Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hraje Unie mrtvého brouka nebo projevila realismus?

Mimořádný summit EU podle kritiků vyprodukoval ve formě závěrečné rezoluce jakéhosi kočkopsa. Na straně jedné odsoudil přítomnost ruských jednotek v Gruzii (mimo odštěpenecká území) a požaduje jejich okamžité stažení, na straně druhé se lídři jednotlivých zemí nedohodli na žádných protimoskevských sankcích. Někteří komentátoři se nezdrželi konstatování, že suroviny proudící do Evropy z Ruska jsou pro politiky důležitější než osud příliš vzdálené Gruzie.

Gruzínci odstoelují CchinvaliAFP

Možná na poslední větě bude část pravdy, ale problém „separatistických oblastí Gruzie“ je ve skutečnosti mnohem hlubší, než jak se občas veřejnosti v médiích předkládá. To, co jsem postrádal na rezoluci EU, je především pojmenování viníka současné krize. (Opět už slyším hlasy, že samozřejmě Rusko). Musíme si uvědomit alespoň krátkodobé dějinné souvislosti.

Vyhlášení samostatnosti Jižní Osetie a Abcházie proběhlo prakticky souběžně (o několik dnů dříve!) s vyhlášením samostatnosti Gruzie. Ta obě nové země neuznala a pokusila se je v letech 1992 a 1993 neúspěšně vojensky obsadit (oběma separatistickým provinciím v té době vydatně pomáhalo Čečensko! Rusko ještě stálo na straně Gruzie, pomáhalo např. osvobodit prezidenta Ševarnadzeho z oblíčeného Suchumi a vyzbrojovalo gruzínskou armádu!). Ve snaze zabránit dalšímu krveprolévání přivedla RB OSN všechny strany k jednacímu stolu, kde podepsaly v roce 1994 dohodu o příměří a Rusko do oblasti vyslalo vojenské kontingenty (v Jižní Osetii šlo o jeden prapor) pod mandátem OSN jejichž součástí byli i gruzínští vojáci. Na příměří měla dohlížet pozorovatelská mise UNOMIG, v níž jsou i čeští zástupci.

Gruzii pak provázelo několik let politické nestability, takže na odštěpenecké provincie neměla víceméně čas. Teprve po zvolení současného prezidenta M. Saakašviliho se území Abcházie a Jižní Osetie stalo opět horkým tématem:

5. 8. 2004 - Saakašvili varoval ruské turisty, kteří by chtěli cestovat po moři do Abcházie, že lodě budou ostřelovány gruzínskými silami. Již o pět dnů dříve zahájili gruzínští pohraničníci palbu na loď Isabella poblíže města Suchumi. „Už dříve jsem dal rozkaz střílet na každou loď která vpluje do Abcházie“ řekl prezident. Podle serveru BBC Russian označil Saakašvili lodní dopravu, která vozí ruské turisty mezi ruskými a abchazskými lázněmi za „pirátství a banditismus“. Tuto provincii přitom ročně navštíví na 700.000 turistů z Ruska. Tato prohlášení přitom přišla těsně před prezidentovou cestou do USA, kde má dostat cenu za jeho „právní reformy“.

Po krátkém období relativního klidu (Saakašvili řešil především problémy s vnitřní opozicí – viz např. http://milannovak.blog.idnes.cz/c/47637/Portret-jednoho-pritele-ceskych-politiku.html#t2) se začaly z Tbilisi od počátku letošního roku ozývat opět válečnické tóny, které eskalovaly v srpnu (olympiáda!):

V průběhu března a dubna 2008 sestřelují Abcházci tři gruzínské bezpilotní průzkumné letouny Hermes a obviňují Gruzii z narušování bezletového prostoru. Tbilisi vše popírá.

1.8. - Propukají přestřelky mezi hlídkami Osetinců a gruzínskou armádou na hranicích Jižní Osetie.

2. 8. - Gruzínské dělostřelectvo poprvé od příměří odstřeluje území Jižní Osetie

 

 

 

 

 

 

 

 

4. 8. Ruská 58. armáda zaujímá pozice na hranicích Ruska a Jižní Osetie.

7. 8. Saakašvili zastavuje palbu a Osetincům nabízí jednání o autonomii, ale téhož dne v noci dělostřelectvo opět bombarduje Osetinské vesnice a gruzínská armáda se začíná blížit k hlavnímu městu Cchinvali a 8. 8. dopoledne napadli i pozice ruských „modrých přileb“. Odpor Osetinců je však příliš houževnatý a Gruzíncům se hroutí časový plán invaze.

8. 8. Odpoledne posílají Rusové své jednotky přes hranice tunelem Roki (jediné přístupové místo z Ruska do Jižní Osetie – hlavní cíl gruzínské operace, aby zabránili ruské armádě zasáhnout do bojů - a válka nabírá jiný směr.

Ostatně již druhý den prohlásil německý ministr zahraničí Steinmeier, že veškerá vina za konflikt padá na gruzínskou stranu, protože porušili příměří a napadli dokonce i stanoviště „modrých přileb“. Že se svým názorem není osamocen pak dokumentuje přijatá rezoluce EU. Přijmout Gruzii do NATO za současné situace znamená podstoupit riziko konfrontace s Ruskem, protože gruzínské vedení se jeví po všech stránkách jako naprosto nezodpovědné a v zájmu tzv. integrity země je, jak vidno, odhodláno použít jakékoliv prostředky.

Autor: Milan Novák | úterý 2.9.2008 14:17 | karma článku: 16,47 | přečteno: 1018x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

Po přečtení několika málo komentářů na zdejším blogu se mi neodbytně vnucuje myšlenka, že celá řada autorů i diskutujících, by vlastně přivítala, kdyby obhájci tzv. „střelby“ na prezidenta v Chrastavě, přinejmenším schytali pár let basy. O samotném „pachateli“ nemluvě. Přitom v podstatě o nic významného nešlo – pokud nepovažujeme za důležité, že občas někdo na politiky hází vejce, rajčata či jiné srovnatelné produkty (střílení plastovými kuličkami nevyjímaje). Děje se tak ostatně všude na světě a - světe zboř se - až na pár evidentních diktatur či korupcí prolezlé putinovské Rusko, to nikde příliš neřeší.

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Ožeňte se (investuj!) na Filipíny!!

Připojení na internet s sebou přináší spoustu poznatků, ale jsou mezi nimi i zkušenosti jiného druhu. To, co vám předkládám není samozřejmě první případ "jiného druhu", ale odkaz na "můj profil na stránkách Langer", kde samozřejmě nejsem, mě natolik zaujal, že jsem se rozhodl "podělit o zážitek":

17.1.2011 v 19:27 | Karma: 6,40 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Ostatní

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

Silácká slova Nečase po odhalení totálního marasmu v ODS svědčí pouze o neuvěřitelné nesoudnosti politických špiček. Tady už nepomůže ani strejda Klaus. Tahle partaj definitivně skončila v propadlišti dějin....

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Hyde park

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

Chtělo by se mi napsat, že konec Nečasovy vlády je neodvratný, ale jistá znalost podhoubí české politiky mi napovídá, že nic není v tomto případě černobílé, respektive modro-oranžové. A tím rozhodujícím činitelem nemusí být přitom „véčkaři“. Musíme si uvědomit, že ani jedna z dominantních parlamentních stran neoplývá nějakou vnitřní jednotou, zatímco tzv. „VIP mafie“ nezná žádné ideové překážky a ovládá českou politickou scénu, ať už je u kormidla „levá“ nebo „pravá“.

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Levice a pravice v Česku = zmatení pojmů

Statistiky předvolebních průzkumů v české kotlině vypadají na první pohled jako zcela standardní a nijak nevybočují z evropského průměru. Sociálně slabší podporují levici reprezentovanou především ČSSD a ti mohovitější zase ODS či jiný tzv. pravicový subjekt. Jinak je tomu ovšem s přihlédnutím k věkové struktuře voličů. Zatímco v „ostatní“ Evropě volí levici zejména mladší ročníky a pravici ti, kteří z „bouřlivého mládí už vyrostli“, v Česku je tomu opačně. Volby „na zkoušku“ v některých středních školách dokonce ukazují totální propad tzv. levice.

14.5.2010 v 12:19 | Karma: 19,12 | Přečteno: 1754x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik