Další plastiková pachuť v Česku

Tzv. „kavárenským řetězcům"  Starbucks či Coffee Heaven či Gloria Jean's Coffee přibude podle serveru iHned konkurence. Ještě letos má v Česku bufetářský pasvil McDonald otevřít svůj další projekt - McCafé. Příznivci jednochuťových „závodních kuchyní" tak budou mít konečně příležitost odskočit si po konzumaci předraženého karbanátku na kelímek instatní šlichty s kávovou příchutí.

Kafe jako kafe?

Těší mě na tom pouze skutečnost, že z 90-ti procent živí podobné pseudorestaurace a pseudokavárny především turisté a při jejich očekávaném útlumu zmizí i tyto „výdobytky" americké civilizace. V Brně už jeden konkurenční  „stánek" - Coffee Heaven - balí krám, v Praze nám tito „zabijáci chutí" bohužel vydrží podstatně déle.

Největším hříchem není samotná jejich existence (pro někoho ano), ale snaha navozovat dojem, že jde o špičková zařízení. V zemích svého původu jsou přitom vnímány pouze jako podniky rychlého občerstvení a jako takové nemají nárok na nejatraktivnější stavební parcely. V Česku - a v celé východní Evropě - je tomu bohužel opačně. Pražští radní intenzívně vytlačují z historického centra typickou vůni českých klobás a nahrazují ji sterilní nechutí zahraničních řetězců.

A ještě několik názorů čtenářů:

Marek Kříž, Praha:

Síť restaurací Planet Hollywood a Gloria Jean's Coffees je přesně to, co nám tady v ČR už dlouho chybělo. Doufám, že od vlády dostanou i nějakou zvláštní podporu nebo úlevy na daních, až budou jak Baťa vytvářet nová kvalifikovaná pracovní místa a podporovat naše učňovské školství společného stravování.

Vladimír, Ostrava:

Miluji kávu a kavárny. V centru Ostravy je celá řada výborných kaváren (některé i zcela nekuřácké). Vůně čestvě namleté kávy, porcelánový šálek a domácí dortíky. K tomu samozřejmě noviny a wifi to je standard, o který v Ostravě není nouze. Jediné co schází jsou dnes již zaniklé velkokavárny jako Elektra, Fénix a podobně. Myslím si že i kavárenský řetězec by se tady chytnul, ale v konkurenci zavedených kaváren by to určitě nebylo jednoduché. Koneckonců káva a dortík za Kč 50.- je tady běžná cena. :) jen namátkou Atlantik, Real café, Café 10, Café Daniel, La Dolce Vita, Černá hvězda a řada dalších.

I.S. Hostinné:

Přeji všem "kavárenským řetězcům" aby ve svém i našem zájmu brzy poznali svůj omyl. Je hezké mít ve velkých  centrech několik jejich reprezentantů, živit je však budou muset zahraniční turisté. Pokud ti nepřijedou, budou mít tyto řetězce těžké a jak přišly, tak rychle odejdou. Ledaže by chtěly dlouhodobě investovat do (pře)výchovy mladé generace, což myslím není to co by je nejvíc zajímalo.

R. M. Brno:

Pokud si myslí, že průměrná cena kávy bude do 60,- ti Kč, tak je velmi naivní (myslím pro pobočky mimo Prahu, ale i tam bude těsno). To tam bude muset přijít hodně turistů, aby měli alespoň na nájem ......
Krásný příklad je polský Coffee Heaven - tak dlouho chtěli obdobné ceny (za velmi průměrnou kávu), ale v papírových kelímcích a bez obsluhy (!!!!), až nemají kšeft a zavírají.
Příklad z Brna : kvalitní denně pražená káva přímo v kavárně, s porcí velmi dobré smetany, deci vody a třešňovým likérem v ceně do 40,- Kč a to v jedné z nejlepších čtvrtí Brna. Jen samotná kvalita kávy je naprosto nesrovnatelná s tím, co tyto řetězce nabízí.
Kde asi "soudruzi z NDR (Ameriky, Austrálie) udělali chybu ... ?"

Michal Roman, Praha:

Prosím nespojujte kavárenský život s řetězci jako je Starbucks. V dnešní době aby člověk kavárnu pohledal. Zkuste si porovnat kafe z McDonald´s a Starbucks. Zvláštní rozdíl nenajdete. Btw. nechápu proč bych si měl v Česku kupovat kafe od Turka /rozuměj Asko/, který ten koncept přivezl z Austrálie. Já si ho od toho Turka koupím, až mi bude vařit jejich tradiční kávu a čaj. To mu za to kafe i rád zaplatím.

Pavel Závada, Ostrava:

Je to pro mě doping a chutný nápoj, ale nikdy si ho nedám v nějakém kavárenském fast foodu. Nejlepší je ta, kterou si vařím sám. Navíc, kafe za 60? To jim nikdo nekoupí. Ony vůbec takzvané fast foody mají, zdá se, u nás vůbec odzvoněno.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Novák | pátek 3.4.2009 14:55 | karma článku: 14,59 | přečteno: 1883x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89