Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Charitas místo charity?

Po pravém vybočení opět levá zatáčka, tak se dá charakterizovat nepříliš rozhodný výsledek volebního klání v KDU-ČSL, teď už tedy opět více ČSL než KDU.

Zakladatelka Domova svaté rodinywww.katyd.cz

Na šéfovské křeslo v Paláci Charitas zasedne opět po šesti letech Cyril Svoboda. Zdá se, že lidovci, v hledání východiska z jejich téměř bezvýchodné situace, zkouší kde co. I angažovat předsedu, který se hrdlí o majetek s křesťanskou dobročinnou organizací Domov svaté rodiny, starající se o mentálně a fyzicky postižené. Jako by nestačilo dva a půl roku s Jiřím Čunkem, též výrazným věřícím, kolem jehož majetku a příjmů probíhalo nechutné handrkování po  celou dobu jeho působení ve „vrcholné" politice.

Luxova dřívější „Klidná síla", která se téměř celou polistopadovou historii drží poblíž moci zuby nehty (stejně jako za první republiky Šrámkova ČSL), dostává náhubek a pevnou oprátku - Svoboda se vyjádřil že „kdo teď bude říkat jiné věci, sám se vyloučí". Zdá se, že snaha přežít vlastní politickou smrt nutí lidovce dělat věci dříve nevídané. A to i přesto, že volební rozdíly mezi vlevo stojícím Svobodou a pravicovějším Březinou nebyly nijak výrazné (157 ku 127).

Říká se, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Lidovci toto úsloví vědomě popírají, když vracejí do hry politického ahasvera Svobodu. Jeho kariéra ukazuje na jasné ideové dědictví Josefa Luxe a msgre. Jana Šrámka - být vždy a za všech okolností „při tom". Cyril Svoboda byl náměstkem ministra spravedlnosti v poslední Klausově vládě, ministrem vnitra v úřednické vládě Josefa Tošovského, ministrem zahraničí ve Špidlově, Grossově a Paroubkově vládním týmu, různá ministerstva vystřídal i pod taktovkou Mirka Topolánka.

Vzhledem k jeho návratu do předsedovského křesla KDU-ČSL je poměrné pravděpodobné, že jej nějaký ministerský post nemine ani ve vládách budoucích. To ovšem za předpokladu, že tuto věčně lavírující středovou stranu nespláchnou volební výsledky konečně do propadliště historie.

A bylo by načase, věčný hadí jazýček na vahách, který nikdy nedovolil svým koaličním partnerům uskutečnit podstatné části jejich volebního programu a vždy se snažil vyzískat pro sebe maximum i za těch pár hlasů, které do koalice přinášel, už by mohla nahradit nějaká jiná, názorově pevnější strana, která by se vymezila rozhodněji od středu doprava.

Nebo bychom se tak mohli dostat (téměř) do britského či amerického modelu dvou stran, které se na základě voleb čas od času střídají ve vládě a mohou tak po dobu svého mandátu plně realizovat své vize a projekty, bez nutnosti vyjednávání složitých a nikomu nevyhovujících kompromisů, bez nutnosti realizovat i dobré myšlenky jenom napůl, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. K tomuto modelu nám bohužel ještě přebývá parta rudých nalevo; tyto kdyby lidovci vzali na své cestě do pekel s sebou, jistě bychom se nezlobili.

 Na závěr zůstává otevřená otázka z nadpisu článku - ukončí Cyril Svoboda po nástupu do Paláce Charitas svůj spor s charitou, nebo si tohle stigma ponese ve funkci s sebou?

Autor: Milan Matyáš | úterý 2.6.2009 7:30 | karma článku: 30,89 | přečteno: 3972x
  • Další články autora

Milan Matyáš

Chcete být Superhrdinové?

Jaké to je být superhrdinou? Bránit své město, bojovat se zločinem a chránit životy obyčejných lidí? Vaše děti mají jedinečnou možnost si to vyzkoušet. Jak?

14.4.2013 v 9:02 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Cestování

Milan Matyáš

Dovolená na kole I. - Rakousko, Dráva

Konec června jsem s rodinou strávil na cyklozájezdu v Rakousku - konkrétně na Drávské cyklostezce. Rakousko a jeho systém stezek pro kola nás už před časem uhranul, takže se tam nyní snažíme strávit každé léto alespoň pár dní.

23.7.2010 v 10:40 | Karma: 15,89 | Přečteno: 1743x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Okurková sezóna aneb větší stany na táborech!

Nevím, jestli už začala okurková novinová sezóna, ale soudě podle obsahu včerejšího článku o ohrožených táborech, žraloci žeroucí české učitelky na Jadranu došli a hledá se nové téma. Nesmíte věřit všemu, co noviny napíší, realita je poněkud odlišná.

29.6.2010 v 15:35 | Karma: 19,94 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Zklamals Přemysle

Přemysla Sobotku jsem považoval za solidního pravicového kandidáta na hlavu státu, tedy až skončí Klausův mandát. Zcela jednoznačně pak u mne vítězil v porovnání s tím, jaké panoptikum hrůzy nám nabízí levicové spektrum, v čele s Paroubkem. Bohužel krok, ke kterému zjevně neuváženě přistoupil P.Sobotka, když vyzval Mirka Topolánka k odchodu z funkcí a kandidátky do voleb, můj zatím kladný pohled na něj poněkud zastřel.

24.3.2010 v 14:20 | Karma: 27,46 | Přečteno: 1828x | Diskuse| Politika

Milan Matyáš

Zimní fotografické ohlédnutí

Protože jsme se nedávno vrátili z jarních prázdnin strávených s dětmi z oddílu v Krkonoších a přivezli jsme foťáky a mobily plné fotek, nedá mi to, abych pár zimních krajinek a žánrových obrázků ze sjezdovek a běžkařských tratí tady neuveřejnil, pro potěchu oka i duše.

11.3.2010 v 11:35 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".