Žižkov chytřejší Smíchova aneb umění poučit se

Radnice v Praze 3 s konečnou platností zamítla návrh na osazení některých ulic betonovými truhlíky (ve skutečnosti ale pořádnými rozměrnými rakvemi) s vysazenými stromy, které spíše vypadají, jako pometlo (koště). Místo toho raději podpoří klasickou výsadbu zeleně přímo v ulicích. Žižkov je chytřejší Smíchova. A to byla kdysi i moje vize-stromy do ulic. Nikoliv rakve.

Radnice Prahy 5 pod vedením tehdejšího starosty Klímy (TOP09) ale spáchala velkolepý tunel, když utratila téměř dvaceti milionů korun za betonová monstra - rakve, která teď všude překážejí, jsou ošklivá, působí strašně těžkopádně a jednoho dne bude městská část postavena před těžko řešitelný úkol, jak se toho odporného balastu zbavit. Občané dali najevo svůj názor spoustou více či méně kreativních způsobů. Od pokreslení pohříchu neslušnými nápisy až po letní koupání v těchto korytech, nechtěných dárcích od smíchovských radních. S radostí jsem pozoroval invenci mladých i starých ve využívání těchto monster k různým radovánkám i vzkazům radním i ostatním občanům.

Žižkov se poučil. Tamní vedení se asi bylo podívat na Praze 5, jak podobné hurá akce končí. Ostatně najít rozumné argumenty proti rakvím postaveným na chodnících je snadné – třeba takové promrzání půdy v nich v zimě, to je potíž očividná každému, kdo má zahrádku nebo někdy sázel alespoň jeden strom. Týden silných mrazů by v takových truhlících přežily jenom velmi odolné dřeviny. Ale to je to nejmenší – hlavní problém přece je bezpečnostní. Ani nemluvit, co tyto „velkokvětináče“ budou dělat v případech automobilových nehod, o problémech, jaké vyvolávají pro zásobování, stěhování a mnoho dalších celkem běžných činností, ani nemluvě.

Možná by se měla poučit Praha 5. Rada městské části a nový starosta Miroslav Zelený by mohli konečně přiznat, že to celé je strašně velký nesmysl, chyba této politické reprezentace a její koalice (TOP09, ČSSD, Věci veřejné, nezávislí, to vše dříve s tichou podporou Strany zelených), za kterou občané Prahy 5 krvavě zaplatili a stále platí. Bylo by nejlepší stopnout další nesmyslné a hloupé náklady, dokud to alespoň trochu jde. Městská část bude vyhazovat peníze za údržbu této „zeleně“, která bude drahá a bude si v poměrně častých intervalech vynucovat nejen „údržbu“ ale rovnou také obnovu.

Jenom opravdu zabedněný člověk nedokáže uznat svou chybu – alespoň ve chvíli, kdy je její podstata naprosto zjevná a mimo jakoukoliv diskusi. Ale nepřiznat chybu a utrácet kvůli tomu další a další peníze z veřejných zdrojů, to je již opravdový zločin.

Mohu jenom gratulovat obyvatelům Prahy 3, že jejich zastupitelé a radní, když mají na talíři tak otřesný příklad odjinud, neopakují chyby jiných a přijímají rozumná rozhodnutí.

Koho by zajímala historie smíchovských betonových rakví, sepsal jsem ji přehledně zde.

Přeji vám všem krásný den bez květináčů a se stromy v ulicích …

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Jančík | středa 6.2.2013 7:31 | karma článku: 10,42 | přečteno: 348x