Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

22 osamocených

Podle posledních průzkumů by ODS ve volbách do parlamentu získala pouhopouhých 22 křesel. Polovinu toho, co TOP 09 v r. 2010. Samozřejmě jde jen o průzkum a ještě ke všemu o volební model, což je obzvláště nejistý kousek podobný věštění z křišťálové koule. Ale přece jenom - tohle začíná vypadat na naprostou tragédii.

Když totiž srovnáme potencionální výsledek roku 2014 se skutečnostní roku 2010, je to zvláště tragické. Tehdy totiž ODS získala pěkných 53 mandátů. A v roce 2006? To získala ODS 81 poslanců a to s Topolánkem v čele a Dalíkem v záloze.  A konečně i v tragicky prohraných volbách 2002 to bylo hezkých 56 mandátů a v roce 1998, krátce po sarajevském atentátu a v silné konkurenci právě vzniklé Unie svobody, 63 mandátů. Jinými slovy, vyhlídka na 22 poslanců je zároveň vyhlídkou na to, že ODS s konečnou platností nastoupí cestu do sklepa politické bezvýznamnosti a historie.

Čím to je?

ODS není sexy a nevypadá to, že by sexy zase v nějaké rozumné budoucnosti být mohla.

ODS strávila poslední ch pět let bojem proti vnitřnímu nepříteli. Tohoto démona vyvolal z hlubin už Mirek Topolánek, když se zády krytými Markem Dalíkem zahájil boj proti „kmotrům“.  Ve skutečnosti však nešlo o nějakou „očistu“ ODS, ale o způsob, jak si jedno názorové křídlo uvnitř strany vyřídilo účty s křídlem druhým. Tak zvaní příznivci „širokého rozkročení“ ODS neměli jako primární cíl „kmotry“, tedy v podstatě lidi, kteří využívali ODS jako výtah k moci a především jako prostředek vlivu na veřejné soutěže a jako nástroj získávání státních a veřejných zakázek pro předem určené firmy. Hlavním cílem kampaně bylo názorové křídlo v ODS, které vycházelo z původních postulátů ODS – malého státu, nízkých daní, prostoru pro podnikání.

Dokonce ani nemám pocit, že samotný Mirek Topolánek to takto myslel. Jsem přesvědčen o tom, že on osobně opravdu směřoval za cílem vytvořit z ODS obecně přijatelnou stranu sahající od liberálního středu až na hranice demokratické konzervativní pravice. Jenže vypálil první výstřel a ve vzniklém boji se jako bojovníci proti kmotrům prezentovali především další „kmotři“. Protože voliči nejsou hlupáci, viděli před sebou rázem stranu zvláště podivuhodnou. Stranu, ve které byly její původní myšlenky zahnány do ilegality, ale která zároveň neprošla žádnou „očistou“. Volič dobře viděl, že v ODS neproběhla ideová revoluce, ale souboj dvou skupin lidí, kterým šlo primárně o vliv, a myšlenkami pouze maskovali holou pravdu.

Tento souboj semlel nakonec všechny – „kmotry“ i řadu lidí, kteří s opravdovým důvodem tohoto boje neměli nic společného. A semlel i Mirka Topolánka.

V co nyní mohou doufat rozpačití vítězové semknutí kolem Petra Nečase – Martin Kuba, Pavel Blažek, Marek Benda, Petr Bendl…? Mohou doufat, že vládní politika posledních třech let začne nést nějaké ovoce, že „to začne fungovat“ a že se s oživením sveze i popularita ODS. Je to trochu naivní a hodně nejisté. Aniž bych se pasoval na nějakého jasnozřivého makroekonoma, nevidím nikde před nosem ani na obzoru nic, co by mělo oznamovat obrat neradostné situace českého hospodářství. Ministři také mohou dále vysvětlovat, že vládní politika je správná a naprosto nutná. Včetně onoho zcela nepřijatelného zvyšování daní. Jenže kdyby hlavním představitelům ODS narostla nejvýmluvnější ústa v Evropě, stejně by to ale nepomohlo. Protože stačí říci: S-karty. Nebo registr vozidel. Nebo cokoliv jiného z bohaté zásobárny problémů. Přičemž je naprosto jedno, že většinu z nich nebo mnoho z nich nemají na svědomí politici ODS, ale lidé z jiných koaličních stran.

ODS bude muset jít do dalších voleb s jiným týmem, s týmem, který nebude mít nic společného s touto vládou. Tak by to řešili v zemích, kde umějí vládnout. Nečas a jeho lidé by odešli 9 měsíců před volbami a uvolnili by prostor pro pokus zaujmout veřejnost stranou a politikou, která by na sobě nenesla sliz minulých let a stranické války.

Ale to by předpokládalo, že lidem z vedení ODS nejde právě o ten vliv a moc, ale o to, aby ideje svobody a pravicové politiky po posledních letech přešlapování a předchozím období levicových experimentů měly znovu rozhodující slovo při formování České republiky.

Autor: Milan Jančík | pondělí 15.4.2013 7:21 | karma článku: 10,24 | přečteno: 694x
  • Další články autora

Milan Jančík

Ministrem financí bude Jan Fischer s dluhem z kampaně aneb...

...Zemanovo prezidentské poděkování. Je to korupční jednání nebo není, pane vrchní státní zástupče?

8.7.2013 v 16:49 | Karma: 18,70 | Přečteno: 625x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Pane Béme: Praha byla na povodeň připravená dobře…

Teď by snad alespoň někteří patologičtí stěžovatelé mohli uznat, že hlavní město bylo dobře připravené na povodně. Tedy v rovině technické. Výstavbu celého systému protipovodňových bariér mnoho lidí označovalo za vyhazování peněz. A vida – letos zjevně zabránily značným materiálním a možná i lidským ztrátám.

4.6.2013 v 13:17 | Karma: 27,42 | Přečteno: 2544x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Jak udělat povodně ještě „povodňovitější“

Plošné uzavření školek a škol, které vyhlásil na pondělí magistrát a zastupující primátor Tomáš Hudeček z TOP09, bylo zbytečné a jenom mnoha lidem udělalo již tak velmi obtížnou situaci ještě složitější. Není divu, že některé městské části prostě neuposlechly a zařídily se po svém.

4.6.2013 v 7:09 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Společnost

Milan Jančík

Zrada plodí zradu aneb dráždit Kalouska se nevyplácí

Na pád pražské koalice ODS a TOP09 je třeba se dívat z poněkud širšího úhlu. Ten nabízí hned několik velmi zajímavých možností, jak svržení primátora Bohuslava Svobody vyložit.

24.5.2013 v 12:19 | Karma: 38,40 | Přečteno: 8630x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Nesmysl Politiky na webu Česká pozice

Redaktor Jakub Kálenský na webu Česká pozice zveřejnil 20. května 2013 rozsáhlý článek o politickém projektu „Uzdravme naši politiku“, kde jsem označen za jednoho z autorů a hůře dokonce sponzorů tohoto konceptu.

23.5.2013 v 8:43 | Karma: 9,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  9:57

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1408x
Jsem, nebo snad byl jsem (? - uvidíme v budoucnosti) kontroverzní politik, který byl a je rád kontroverzní. Protože kontroverze je dlouhodobý a urputný spor a takové spory mě baví. Čili mě baví být kontroverzní. Byl jsem starostou na Praze 5, což mnoho lidí nerado vidělo. Co bylo, to bylo, ale pořád mám pocit, že mě občas napadne něco, co by mohlo někoho jiného zajímat. Jsem pravičák a nestydím se za to.

Seznam rubrik