Půjdeš se mnou do kina? ? Ano, nepůjdu…

Víte, kde je neslušné říkat ne, a proto se tam zdatně mlží? Kde se rozlišuje násobně více úrovní zdvořilosti než v češtině? Kde v jazyce ptáci nezpívají, ale pláčou?

Jihokorejci se stejně jako příslušníci jiných národů vyznačují některými podivuhodnými povahovými rysy. Na rozdíl od nás třeba nesmírně vyvinutým smyslem pro respektování všemožných hierarchií. Anebo naprosto nevídanou úctou ke staršímu a ke stáří vůbec. A taky k učiteli.

Jsou ctižádostiví. Houževnatí a velmi pracovití. Nápomocní. Nesmírně hrdí. Nesmí ztratit tvář. Nesmí selhat. Zklamat. Dát třeba najevo, že nevědí. Hledáte kupříkladu divadlo. Oslovíte na ulici neznámého, jenž nemá o lokalizaci divadla šajn. Může se ale stát, že vás přesto ochotně kamsi nasměruje. A vy v dobré víře dorazíte podle jeho instrukcí k nádraží.

Další věc: pozor na formulaci otázky. Ptáte se ve všední den na autobusové spojení. Dostane se vám slušné a přesné odpovědi. Tečka. Ovšem žádný bonus! Nebudete např. upozorněni, že ten váš bus nejezdí o víkendu. Proč? No to dá přece rozum, ne!? Vždyť o nějakém víkendu nebyla řeč…

Mezi další nepřehlédnutelné črty Korejců se řadí i pověstné rozhodování se až na poslední chvíli. Času dost… Lahůdkou je kupříkladu organizování společného sympozia: ještě tři čtyři dny před jeho zahájením (a po roční přípravě) není zcela jasné, kolik jihokorejských účastníků, v jakém složení a kdy dorazí. Dlouho, předlouho tam bývá klid před bouří. Ticho po pěšině. Pak se ale v duchu toho jejich pali pali (šup šup, honem) začnou dít věci! Jako když mávne kouzelnou hůlkou. Všechno se nakonec zvládne, vše ve finále bezvadně funguje.

Cizinec si v Jižní Koreji záhy povšimne množství důsledně dodržovaných zásad chování a řečové etikety. Už ten honorifikační systém! Spoustu záležitostí je v korejštině nutné zvládat ve variantách; žádné naše triviální tykání a vykání.

A pak slušnost. A nevšední takt. To se odráží i v řeči. Jedním ze zažitých společenských tabu je prvoplánový zápor. Sdělit někomu hned v úvodu a bez okolků nesouhlas nebo odmítnutí se pokládá za nepřijatelné. Za krajně neurvalé. Příklad? Mladíkovi se líbí pohledná dívka, kterou ale zná jen od vidění. Touží po seznámení. Ona však o známost s dotyčným nestojí. Mezi oběma se může odehrát zhruba následující dialog:

On: „Ahoj. Nešla bys dneska na karaoke?

Ona: „Ano, děkuju, nešla. Mám už totiž….

Kdyby to děvče odvětilo přímo a nemilosrdně „Ne, nechci, nepůjdu,“ rovnalo by se to veřejné popravě. Zhrzený mladý muž aby si pomalu usiloval o život.

Jihokorejci hrozně neradi říkají „ne“. A proto často a mimořádně zdatně mlží. Člověk s tím musí počítat. Kdo to neprokoukne, trpí.

Na konci rozkvetlého dubna, v čase pečlivě připravovaných oslav Buddhových narozenin, v období, které patří spolu s prosluněným barevným podzimem k nejkrásnějším, nás navštívili známí. A že si vyrazíme na týdenní trip po Jižní Koreji. Autem. Fajn. Všichni jsme se těšili.

Čtyři dny před plánovaným odjezdem si jdeme zamluvit prostorný van.

Máte, prosím, anglickou GPS? Je to pro nás velmi důležité,“ ptáme se zdvořile v místní půjčovně. Bez navigace je totiž člověk neznalý korejštiny naprosto ztracen.

Je evidentní, že ji nemají. Zřízencova odpověď lámanou angličtinou však zní: „Ještě nevím.“ Dobrá, uvidíme, utěšujeme se a doufáme, že ji obstará.

Konečně nadchází den odjezdu! Sněhobílý nablýskaný van je přistaven před univerzitní rezidenci. Hrneme se dovnitř. Je nás sedm. První postřeh: o anglické GPS si můžeme nechat zdát… Mělo nám dojít, že ta podezřelá reakce znamenala „absolutně vyloučeno“. No nic, nebudeme si tím přece kazit pohodu.

Nasedám jako poslední. Problém! Všechny možné různobarevné kontrolky se zděšeně rozblikají. K tomu u volantu v divokém rytmu pulzují nějaké poplašné červené a oranžové piktogramy a nápisy. Co teď? Honem překladač: Vůz přetížený! Pneumatiky nedostatečně nahuštěny!! Servis nutný…

No nazdar! Majitel půjčovny má štěstí, že včas zmizel… A tak, sotva po pár minutách dovolenkového putování, končíme v nejbližším autoservisu. Na heveru.

Vyrážíme proto s více než hodinovým zpožděním. Co se dá dělat… Tak teď už konečně kupředu, vstříc dalším dobrodružstvím!!

A jak to celé dopadlo? Vše se nakonec v dobré obrátilo. Výlet to byl opravdu super.

Autor: Milan Hrdlička | úterý 1.2.2022 8:38 | karma článku: 23,23 | přečteno: 724x
  • Další články autora

Milan Hrdlička

Hranolka!

Převážná většina národa, aspoň mi to tak připadá, si ráda pochutnává na bifteku s hranolkama. Poněkud prudérnější menšina, jak si rovněž nelze nevšimnout, si ho přece jen radši dává s hranolkami. Jen hrstka podivínů se, bůhvíproč,

9.4.2024 v 8:40 | Karma: 30,07 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Exkurze do vykřičeného domu (ke čtení po 22. hodině)

Není mi jasné, proč většinová populace chová, tedy alespoň navenek, k podobným zařízením takovou zášť. Moje dosavadní zkušenosti, byť skromné, jsou totiž v zásadě pozitivní.

19.10.2023 v 8:35 | Karma: 21,49 | Přečteno: 615x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Káva s Danielou

Vyskytujou se na světě různé kávy, znáte to: káva pracovní, studijní, schůzovní, zdvořilostní a společenská, osudová či osudná (takovej Vávra, ten by moh ́ vyprávět!), dále káva pohodová i uspěchaná a mnohé další.

21.9.2023 v 8:35 | Karma: 21,75 | Přečteno: 443x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Zásady úspěšného dialogu

Fin a Švéd popíjejí vodku. Po čase pozdvihne Švéd malátnou pravicí přetékající sklenku a zabručí: Na zdraví Parťák bouchne do stolu a rozezleně zvolá: Tak sakra chlastáme, nebo kecáme?

31.5.2023 v 8:41 | Karma: 21,53 | Přečteno: 477x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Poprask na bankovní přepážce

Mezi mými nočními můrami zaujímá čestnou a neotřesitelnou pozici vyplňování korejsky psaných formulářů, zejména těch bankovních. Tak třeba adresa se píše v obráceném pořadí (končí se jménem dotyčného). A ta naše jednička...

23.5.2023 v 8:35 | Karma: 19,04 | Přečteno: 444x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 45
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem VŠ učitel. V posledních letech se zabývám i uměleckou prózou (novela Riita 2020, Ozvěny z hlubin času 2021). Hodlám prezentovat (humoristické) povídky, črty, postřehy z cest, fejetony. Přeju hezké počtení.