Jak během 10 minut navždy ulevit svým očím a zádům

Sedavým povoláním sám sobě nepřítelem. O tom vím své. 6 let na stavbách, kde se střídala úporná vedra s arktickými mrazy, na mě nenapáchalo takové škody, jako dalších 8 let sedavého zaměstnání, které mě dostalo na lůžko fyzioterapeuta (zablokovaná záda), několikrát postavilo do fronty v lékárně (tématem mého dalšího článku by mohly být doplňky stravy podporující zrak) či vyhnalo pryč z kanceláře, jak šíleně mě bolela hlava od unavených očí.

Jen za posledních 12 měsíců jsem vystřídal 4 monitory (mám dokonce i jiné značky J ) a 2 klávesnice (od bolestí rukou mi nakonec pomohla ta od Microsoftu – Sculp) a 3 kancelářské židle. Investice určitě přes 30 000 Kč. Je to zhruba měsíc, co jsem zase málem nedojel domů z kanceláře, jak mě bolely oči. Člověk se pak sám sebe ptá, co dál? Opustit šedou rutinu kancelářské práce a zkusit něco jiného? Polykat dalších x měsíců prášky proti bolení hlavy?

Řešení mého problému se nacházelo o cca 2 metry a 20 centimetrů dál. Nyní už měsíc koukám cca 14 hodin denně do monitoru, aniž bych měl výrazně unavené oči či mě bolela hlava. Další investice do nového vybavení (už stejně nevím, co bych kupoval, protože mám i LED monitory IPS technologií a automatickou regulací jasu) přitom nebyly třeba, stačilo jen:

- přesunout pracovní stůl v kanceláři z místa, kde mi sluneční svit tvořil odrazy na monitoru

- přesunout stůl doma v pracovně z místa pod střešním oknem, kde mi v podvečer (zejména v létě) svítilo do očí slunce

- posunout si monitory o cca 20 centimetrů dále (pokud si potřebuji něco prohlédnout zblízka, tak jednoduše „zoomuji“¨) a přestat být líný sám si během dne měnit jas monitoru (ráno více jasu, přes den méně)

 

Nyní mám obra pracovní stoly dostatečně daleko od okna a slunečních paprsků a pozoruji, že přes den daleko méně „mžourám“ a mám tak méně namožené oči.

A teď se pouštím do napravování své „ergonomie“ práce, protože stěžovat si mému otci v částečném invalidním důchodu, jak mě bolí záda, to se mi v mém věku už nechce. Na internetu jsem přitom vyčetl tyto tipy:

  • nenahýbejte se nad dokumenty, pokud přepisujte nějaké materiály do počítače (namáháte tím záda), raději si tyto materiály připněte na držák vedle monitoru
  • každou hodinu se na 5 – 10 minut zkuste vymanit z neměnné pracovní pozice, např. projitím se po chodbě, protažením se apod. (toto mi už teď pomáhá na malíčky na ruce, kdy si každou hodinu protahuji dlaně)
  • monitor (či jiný předmět zájmu) mějte v úrovni ramen (pokud pracujete na notebooku, zvažte koupi externího monitoru), přímo před sebou. Pokud pracujete s více monitory (!!!), umístěte je tak, abyste na ně pohodlně viděli i bez výraznějšího natáčení páteře
  • pokud to jde, mějte klávesnici umístěnou tak, aby Vám umožňovala psát s lokty opřenými o stůl (ulehčíte tím páteři)
  • mějte židli dostatečně zvýšenou tak, abyste při psaní na klávesnici nemuseli zvedat ramena (moje utrpení na střední škole)

 

Osobně se považuji za příliš mladého na to, abych měl chronické problémy z práce na počítači. Na druhou stranu nemám našetřeno dost na to, abych se ve svém věku mohl stát rentiérem. Proto nezbývá, než se zaměřit na ty malé nedostatky, které ve finále vydají na velké problémy. U mě to zabralo, bolesti očí je výrazně méně (záda snad budou následovat) a člověku tak jde ta práce i hned lépe od klávesnice…

 

Zdroje:

http://www.bbk.ac.uk/

http://www.manutan.cz

http://www.openerg.com/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Baďura | pondělí 24.11.2014 8:23 | karma článku: 7,75 | přečteno: 751x