Ubrání ČEZ nezávislost řízení?

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš se zcela správně ohradil proti návrhu ministra financí Andreje Babiše, aby ČEZ vyplatil celý loňský zisk formou dividendy. 

Beneš v rozhovoru pro Euro uvedl, že o dividendě bude rozhodovat červnová valná hromada firmy, představenstvo bude muset předložit v květnu nějaký návrh a nyní považuje za předčasné jej komentovat. „Jakékoli rozvojové plány a zásadnější investice souvisejí s tím, jaká je dividendová politika. To znamená, že představenstvo ČEZ bude ve svém návrhu zohledňovat i své představy, plány a projekty, které máme před sebou, nelze to řešit jako dvě oddělené úlohy,“ uvedl.

Jedná se o fundamentální střet mezi vlastníkem podniku (stát v zastoupení ministra financí) a vrcholným managementem. Tyto dvě skupiny sledují odlišné cíle. Vlastníci mají zákonitě na zřeteli především návratnost své investice, tedy přímé finanční toky (dividendy). Manažeři mají naopak zájem prostředky reinvestovat, protože více aktivit pod správou zvyšuje jejich prestiž a také odměny. Dividendová politika se rodí z tohoto střetu, když management výši výplaty navrhuje, vlastník následně ne/odsouhlasí.

Ve vyspělých zemích není běžné, aby majitel prosazoval konkrétní výši dividendy (snad jen v případě aktivistických investorů, ale i ti spíše hovoří o zvýšení než o konkrétním výplatním poměru). Uvědomuje si totiž, že detailně nerozumí nebo se nechce zabývat řízením společnosti. Proto delegoval výkonné pravomoci na management. Neupírá mu je tedy ani v případě rozhodnutí investovat / vyplatit. Ponechává si pouze kontrolní funkci. Andrej Babiš zastával donedávna v Agrofertu roli vlastníka i vrcholného manažera, teď je ovšem v jiné situaci. ČEZ slovy Daniela Beneše správně hájí nezávislost řízení. 

 

Autor: Mikulas Splitek | úterý 1.4.2014 8:58 | karma článku: 11,53 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Mikulas Splitek

Dát druhou šanci

20.2.2023 v 13:43 | Karma: 12,69

Mikulas Splitek

Moje anketa o budoucnosti

23.1.2023 v 14:36 | Karma: 6,71

Mikulas Splitek

Twitter ve víru archetypů

16.12.2022 v 9:45 | Karma: 6,63