Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

No - jen hloupý vlastník rozumí návratnosti investice tak, že má vysokou dividendu. Rozumný chápe výnos jako čistý zisk své společnosti (přesněji vč. odpisů).  A převážnou část zisku reinvestuje. To není jen politika managementu (který ostatně musí "poslouchat"), ale měla by to být i politika vlastníka.

   Ovšem je třeba cháapt chudáka pana Babiše - slíbil snižovat schodek, získat stamiliardy údajně "odkloněné", snížit náklady státu. A teď neví, jak to udělat. Takže pár miliard z ČEZu navíc bude dobrých. Nárůst schodku (a ten Sobotka prosadí, nebojte) bude o něco menší.

0 0
možnosti
MS

No nelze stále krást,jednou se utrhne ucho. :-)[>-]

0 0
možnosti
JC

O zisku rozhoduje vlastník. Najatý manažer je jen zaměstnanec, nemá co mluvit do toho, co se ziskem. Může jen navrhovat, ale rozhoduje vlastník. Bohužel vlastníci jsou dnes většinou zastupováni dalšími zaměstnanci-manažery, protože většina vlastníků jsou různé fondy nebo v případě ČEZu ministři. I předseda vlády je jen zaměstnanec. Problém dneška je to, že nám vládnou zaměstnanci. I proto si Sobotka plete pojem vlastník a podnikatel a naléhá na Babiše, aby Agrofert prodal. To jako že peníze uloží do špajzu a bude se na ně dívat? Jen ukázal, jaký je hlupák. Bohužel zatím si naši zaměstnanci, tj. politici sami určují, kolik a co budou z našich daní platit. Quo usqe tandem?

1 0
možnosti
SN

:-)  Víte kolik miliard ČEZ nenávratně proinvestoval? Ztratily se v černé díře neuvážených rozhodnutí! Byly menežmentu za to kráceny mzdy?  Spíš bych řekl, že si trvale dávají prémie a valí peníze do podniků svých známých. Proč by stát, jako největší akcionář se na to měl trpně dívat?  Rv

2 0
možnosti
VH

Nemusí se trpně dívat. Může vyžadovat návrhy na smyslplnější investice.

0 0
možnosti
Foto

Ministr financí Babiš se zřejmě rozhodl shánět finanční zdroje stylem "ber kde ber", když usiluje o vyplacení celého loňského zisku ČEZu formou dividendy. Pokud by se tak dělo u všech podniků se státní účastí pravidelně, byly by ohroženy jejich rozvojové plány a zásadnější investice. V podstatě by to znamenalo, že stát si pomalu zařezává slepice snášející zlatá vejce. Proto se také k tomuto zdánlivě jednoduchému řešení neodhodlal žádný z předchozích ministrů financí. Rv

1 1
možnosti
ZK

Z84d84e61n47a 10K93o88č90í

1. 4. 2014 10:59

ČEZ nemá co bránit. Pouze vlastníci rozhodují a ti rozhodli, jak má ředitel postupovat. Pokud neuposlechne, musel by být pro neposlušnost odvolán.!!

1 0
možnosti
JH

nevím, jak je to ve vyspělých zemích, ale naším mana žerům jde o odměny. Tu mezeru mně tam napsal PC

1 0
možnosti
VH

Tak je tomu ve státech vyspělých i nevyspělých. Vás ve vaší práci odměna nezajímá?

0 0
možnosti
  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 585x
Živím se investováním, tak píši (hlavně) o něm. 

Stránky akciového fondu, který spravuji - zde.  

Autorská kniha Stát se investorem - zde. 

Seznam rubrik