Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Irské Ne by pomohlo, ale dle autora Lisabonské smlouvy nemá význam

Dnes bude Irsko hlasovat o referendu přijetí Lisabonské smlouvy. Přesto se Evropská únie chová, jakoby již od podpisu byla ve všech členských státech úspěšně ratifikována. A dokládá to i vyjádření autora Euroústavy. (v rozhovoru pro Irish Times)

Giscard d'Estaing: "Ireland is one per cent of the EU"

Ten tvrdí, že je čas dříve nebo později přejít na většinové hlasování (kde menšiny jako ČR mají menší hlas). Opozici má údajně zajišťovat jakýsi koncept spojení menšin (veto jakousi většinovou menšinou), která by údajně měla umožňovat zákony EP vetovat, vznikne-li taková shoda několika členských zemí. Ovšem například v samotné této situaci podpisu Lisabonské smlouvy je Irsko a zabržděné ČR opravdu malou menšinou (zdánlivou - původní euroústavu, která je v podstatě jen přeuspořádáný tentýž text, zamítli v referendu také např. ve Francii). 

Samotný proces schvalování nové evropské ústavy/neústavy jakoby naznačoval, jaká vědeckofantastická povídka by byla o tom, jak by možnost domluvy několika menších států k vytvoření většinové menšiny pro zamítnutí nějaké legislativy byla opravdu realizovatelnou představou. Když uvážím výhrůžky francouzského prezidenta Sarkozy vůči ČR, abychom nezlobili nebo přijde prý trest, připadám si, že tento rychlý vlak EU integrace (Alexandr Vondra: "nenechme se přejet náklaďákem" ) je spíše jako rychle ujíždějící auto z bankovní loupeže, které nemá čas zastavit ani na odskočení si na záchod, protože do té finální podoby textu Lisabonské smlouvy a vzájemných dlouhých dohod a připomínkování dali prý "mnoho práce, úsilí a času". 

To je sice mrzuté, ale to já leckdy sám v práci musím někdy pro rozhodnutí managementu mnoho práce zahodit. To zná asi mnoho lidí ve své práci. Hlady myslím evropští politici netrpí a nevím tedy, kam tak spěchají, a jaký smysl vidí v opakování referend a předkládání k podpisu téže smlouvy znovu a znovu místo respektování výhrad a tedy i děr v údajné "evropské myšlence" .

Celému dojmu ani nepomáhají handlování síly postu křesla budoucího českého eurokomisaře výměnou za ratifikaci Lisabonské smlouvy Českou republikou tj. "nedělat problémy" (Lidové noviny v článku "Pokud Klaus podepíše Lisabon, mohou mít prý Češi silného komisaře" , 1.10.2009). 

ČT24

Klaus: Minutu po irském ANO Lisabon nepodepíšu

http://www.ct24.cz/lisabonska-smlouva/68495-klaus-minutu-po-irskem-ano-lisabon-nepodepisu/
"Abych vysílal dopředu nějaké signály, o tom že bych tušil, jak to dopadne, to nevím. Byl bych samozřejmě rád, kdyby řekli nikoliv." Pokud Irové smlouvu schválí, bude to pro Klause další krok v postupné ratifikaci. "Nicméně že by to mělo znamenat, že minutu poté ratifikaci podepíšu, takhle to určitě není. U nás probíhá další proces, u Ústavního soudu bude probíhat další jednání. Vyčkáme," dodal Klaus.

Stojí za zmínku vyjádření váženého Giscarda d'Estaing, autora Lisabonské smlouvy resp.zamítnuté Euroústavy, který řekl deníku Irish Times, že na irském referendu nezáleží.(zdroj: The Telegraph, 26. června 2008 v článku "EU Constitution author says referendums can be ignored" )

Jeho citace z článku Irish Times:

"Směřujeme k většinovému hlasování, protože pokud zůstaneme u jednomyslnosti, ničeho nedocílíme." řekl. "Je nemožné fungovat jednomyslně s 27 členy. Dnes je to Irsko, příště to bude někdo jiný." "Irsko je pouhé procento EU." Pan Giscard d'Estaing také přiznal, že oproti jeho původní Euroústavě byla Lisabonská smlouva pouze pečlivě přeuspořádána, aby zmátla veřejnost. "Lisabonská smlouva byla záměrně promíchána. Pokud budete hledat pasáže o institucích, najdete je na jiných místech, na jiných stranách" řekl.

Faktem asi zůstává, že referendum v Irsku je v této věci důležité (bez ohledu na názory pana d'Estainga, bývalého prezidenta Francie), protože by irské zamítnutí byla silná páka, jak tvrdohlavou EU přesvědčit, že Lisabonská smlouva opravdu na ratifikaci čekat měla, a že svoboda byla porušena už v počátku, pokud bude případné úspěšné irské NE v referendu ignorováno.

Evropská únie se bohužel opravdu chová, jakoby Lisabonská smlouva byla již všude ratifikována (resp. to nebylo důležité), a nebude snadné to eurooptimistům vymluvit. Může to být velmi užitečný právní argument, jak legitimitu Lisabonské smlouvy nakonec vyvrátit, pokud by Irové hlasovali v referendu NE Lisabonské smlouvě. 

Samotný proces schvalování Lisabonské smlouvy vyvolává totiž pochyby sám o sobě.

Autor: Jiří Míka | pátek 2.10.2009 19:02 | karma článku: 20,72 | přečteno: 1900x
  • Další články autora

Jiří Míka

Doktoři apelovali na lidi, aby se scházeli na protestech pokud možno ve velkých počtech

V době covidové to zní trochu zvláštně, ale tisíce doktorů apelovalo na lidi, aby šli do ulic a protestovali. Kam se ale poděl sociální distancing? Všechna ta hrozba šíření viru? Omezení počtu lidí, kteří můžou někam jít?

11.8.2021 v 22:02 | Karma: 17,07 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hlavní sestra IKEMu šíří konspirační teorie o nebezpečí vakcín

Hlavní sestru IKEMu okamžitě propustit a hanit na sociálních sítích a v médiiích, protože zpochybnila covidového Boha. V rozhovoru řekla " U žen jsou časté případy, že chtějí otěhotnět, a tam se očkování nedoporučuje." .

3.8.2021 v 20:35 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Experti se opět mýlili.

Malé pozastavení nad voodoo současné koronavědy. Spekulace co se příliš často neliší od chytře znějících žvástů. V konečném důsledku ale prostě neměli pravdu.

28.7.2021 v 16:25 | Karma: 34,52 | Přečteno: 1411x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Jojo, odborníci - Lidi lidme!

Podle nejnovějších expertů prý realita není skutečná a tak vlastně si můžeme představit, co chceme. A lidi by měli lidit. Zlidit všechno co najdou.To je náš tajný plán. Zlidit všechno a řídí to Putin, I všechny uklízečky v Rusku.

24.7.2021 v 15:49 | Karma: 7,08 | Přečteno: 205x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Vzdávám to. Logiku už nebudu očekávat. Ať žije Covid! Ať žije vůdce!

Svého času jsem hloupě zkoušel polemizovat s lidmi na bázi argumentů a faktů. To se ukázalo jako nesmysl, protože většina z vás asi ví, co se děje okolo. Argumenty jsou fajn možná u soudu, ale teď už jsou asi k ničemu.

21.7.2021 v 4:26 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!