Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká televize nadále zlehčuje americký "omyl" bombardovat nemocnici

V zahraničním tisku se dočteme už i pozastavování nad měnícími se verzemi příběhu od armády USA - už jsou 4 verze příběhu. Mezitím Česká televize se spokojila s rozhovorem s místním šéfem Lékařů bez hranic a dál ji téma nezajímá.

Armáda USA od samotného počátku žongluje v tandemu s afghánskou armádou různými verzemi příběhu, proč byla bombardována nemocnice, a zda to bylo nebo nebylo záměrné. 

Tentokráte uvedl, že afghánské jednotky nekomunikovaly přímo s americkými piloty. Jejich žádost ověřovala nejprve speciální americká jednotka v místě, která pak útok na nemocnici schválila.Zdroj: The Guardian, úryvek překladu převzat z http://blisty.cz/art/79339.html#sthash.OJgkKjj4.dpuf

Popravdě podobně žonglují verzemi a omlouváním USA za každou cenu i různí internetoví diskutéři.

A nakonec když už žádná verze neustojí, tak se prostě řekne - "No tak se stala chyba. Je tam bohužel válka." (mimochodem v Afghánistánu, pokud vím, žádná válka oficiálně není, a vlastně nikdy vyhlášena nebyla).

Nezávislé zpravodajství

Když to porovnáme s informování o Rusku...

...kde stačí jediný drb - ničím relevantně nepotvrzený drb - a je předmětem dost obšírné mnohahodinových debat a analýz - a převážně pouze spekulací různých analytiků, co Putin má nebo nemá v plánu s Evropu. Přesto kompletně bez důkazů. Jen dohady.

Stačí vyjádření zástupců ozbrojeného převratu v Sýrii, že Rusové tam útočí na civilisty (verze kterou už nikdo nevytahuje, protože se zřejmě tedy o útok na civilisty nejednalo), a Česká televize rozmazává s různými hosty od A do Z celé hodiny, co to znamená, pokud je to pravda, a podobně.

Co bych si představoval já, je aby Česká televize, hrazená z daní, měla aktivní zájem vyšetřovat i zla USA. To nejsou "přehmaty". Obzvlášť pokud šlo o záměrné bombardování nemocnice, což je válečný zločin. Jedna z verzí příběhu, kterou podali představitelé armády hovoří o záměrném útoku na nemocnici, protože se tam měli nacházet Talibanci, což lékaři rezolutně popírají.

A úplně ponechám stranou, proč se vlastně snaží ty Talibance zabíjet? Celá ta válka tam nikdy nedávala smysl - natož kvůli útoku na Talibance riskovat nebo přímo obětovat životy civilistů.

Jediné co jsme viděli (dle některých internetových diskutérů to bylo "obšírným" zpravodajským prokrytím) 6 minutový rozhovor s Pavlem Gruberem, šéfem české pobočky Lékaři bez hranic.

Pan Gruber nicméně myslím i v tomto rozhovoru poskytl dost dalších informací resp. námětů na jiné otázky a vyšetřování, které Česká televize kompletně ignorovala.

Například tvrzení pana Grubera, že byla bombardována hlavní budova nemocnice, což vylučuje (nebo zpochybňuje) tvrzení, že by tam bomby dopadly omylem bombardováním v okolí nemocnice, jak byla jedna z verzí americké armády, která "incidentu lituje". Prý jejich bomby mohly udělat "kolaterální škody poblíž".

Ne pokud bomby padaly jakoby cíleně přesně na hlavní budovu a ne okolní budovy nemocnice.

Dále máme informaci od lékařů, že bombardování pokračovalo navzdory tomu, že afghánské i americké představitele informovali, že jim bombardují nemocnici. Snaha to jakoby zlehčit moderátorkou "Číslo na Bílý dům asi nemáte? :-)" na mě působila, že si možná sama neuvědomuje, jak je v její vlastní optice celá situace zlehčována. 

Američané naši spojenci? Důvěřuj ale prověřuj...

Američané jsou ti samí lidé, co dali LSD lidem do jídla nic netušícím francouzským vesničanům (že Rusové nejsou svatí nám v tomhle nepomůže :-))  

Jsou to ti samí lidé, kteří dali předškolním dětem LSD, upevnili je k posteli a pomocí elektrošoků jim vymývali mozek jako součást velice podivných experimentů. Bill Clinton byl první prezident, který se za to veřejně omluvil. 

A podobně by se dalo pokračovat dál, jak Američané vpíchli dětem do žíly radioaktivní látky a sledovali, jak umírají v bolestech, protože je zajímal účinek radioaktivity.

Vietnam a užití napalmu ale i čerstvější obvinění z užití fosforu. 

Či Guantanamo, tajné věznice v Evropě, na které jsme už zapomněli a jedna je údajně v Polsku, ... raději si tím nebudeme kazit den.

Informace o tom, že možná armáda USA spáchala válečný zločin (další) je opět ignorována nebo minimálně těžce marginalizována. 

Vlastní angažovanost novinářů v zahraničním zpravodajství

No a co by mi přišlo rovněž dobrá novinařina (ten úplně základ), je aby nějaký novinář České televize letěl do USA nebo někam, kde se přímo zeptá vlastní otázky na americkou armádu.

Kupodivu když si Obama pořídí nového psa nebo jdou Obamovy děti do školy, tak jsou tam z České televize v Americe novináři osobně před Bílým domem komentují událost nového školního roku pro děti prezidenta Obamy. Pár takových reportáží si vybavuji. 

A i tehdy stojí jen před budovou Bílého domu a všichni se tváří, že jsou vlastně na místě dění - ale nejsou - to by museli stát v té budově :-) A o tom to je.

Každopádně čekat, jestli jim zahraniční agentury předhodí předžvýkané informace, mi nepřijde jako zahraniční zpravodajství nebo vůbec zájem o zahraniční politiku.

Jakoby náklonnost k USA byla už daný axiom a šťourat do nějakých válečných zločinů toho našeho velkého spojence přece může uškodit i našim zájmům? 

Propaganda jak za komunistů?

Upřímně řečeno - ta současná propaganda se zdá být horší než za komunistické totality. Nebo minimálně stejná. S mírnými rozdíly ve formě.

Princip oslavování vůdce (Obama) a plivání na záporáka (Putin/Bashar/Saddam/...) je stejný. 

Stačí si kdykoliv bude Česká televize mluvit o zlém Rusku, a co údajně zas provedli nebo možná provedli, uvědomit zdroj těch informací (je-li vůbec definován) a do jaké míry je celá věc zveličována.

A podobně jak jsou americké "přešlapy" přehlíženy.

"Umírněná opozice"

Nebo jak zcela nekriticky je příjímán koncept, že ti ozbrojenci v Sýrii jsou hodní. Ta tzv. "umírněná opozice". To je myslím největší selhání celého západního zpravodajství jako takového. Ačkoliv Česká televize jako médium zjevně vazalského státu to celé podává úplně nejhůře. I v mezinárodním tisku najdeme mnoho rozporování, jestli vůbec lze uvažovat nějaký koncept "umírněných teroristů" apod.

Svým způsobem měly pravdu obě studeno-válečné propagandy. O americkém imperialismu ale i o komunistickém celosvětovém spiknutí Lva Trockého. Teď máme propagandu opačnou. A stejně jak moc nám byl vnucován Sovětský svaz, tak je dnes vnucováno USA a pokrytecky dobýván svět pod pláštěm ochranou před diktátory (jakoby to nebyla Británie, která svými kolonizacemi terorizovala celý svět :-))

Kupředu pravá

Česká televize si zatím zvolila být mluvčím Pentagonu a úplně rezignovat na zpravodajství?

Pravděpodobný popis situace je, že USA dosud nebombardovali ani jedinou - ani jednu základnu Islámského státu (IS), a když se do toho vloží Rusko, a zřejmě opravdu na IS zaútočili, tak co udělají Američané? Vybombardují nemocnici!

A ČT dělají jakoby se nic zvláštního nestalo.

Rusku stačí využívat pravdu. Západ mu to usnadňuje.

A pak že prý televize Russia Today je propagandistická televize Kremlu. No asi bude ale Západ to těm Rusům tak neskutečně usnadňuje. Oni si ani nemusejí vymýšlet. Rusům stačí pro psychologické vítězství používat pravdu.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Článek nemá zpochybňovat USA jako takové ale je nutné přestat koukat na USA růžovými brýlemi a všechno jim důvěřovat (viz. sloupec vpravo, že umí šlapat vedle skoro furt). 

Dvojnásob by to mělo platit pro novináře, hlídací psy demokracie.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Míka | středa 7.10.2015 15:45 | karma článku: 31,45 | přečteno: 955x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 6,59 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...