A čo si vy predstavujete pod takým slovom "propaganda"?

Obzvláště poslední dobou kolem událostí na Ukrajině se objevovala až skoro systematická obviňování Ruska z propagandy. Když to přeženu, tak jakoby na obvinění "Ty si mi snědl čokoládu." reagoval někdo "Ne, to je ruská propaganda.".

Něco k historii

Nepochybuju, že má Rusko svůj aparát propagandy. Stejně jako jakákoliv jiná země. A Rusko jako velmoc může mít i podobně jako jiné velmoci propagandistický aparát velmi vlivný. 

Mně osobně se to plašení o vlivu ruské propagandy jevilo, jako když se někdo probudil po pádu z Marsu, a byl poprvé na Zemi. Celý svět žije posledních 100 let propagandou. Už před 2. světovou válkou už pozvolna vznikala moderní propaganda. Nacistické Německo ji dozajista rozvinulo pak o velký kus.

Na druhou stranu - kdyby si Joseph Goebbels,  německý ministr propagandy, pustil dnešní televizi, by asi záviděl, jak svobodné demokratické společnosti techniku propagandy vyprecizovaly.

Politologové už v 60. letech a období Studené války s Ruskem popisovaly světovou politiku jako politiku paranoii. USA i Rusko používaly brutálně těžkotonážní nalejvárny strašící tou druhou stranou (nepřítelem) a oslavující vojenství a boj za vlast (Hollywood je dodnes zcela oficiálně na výplatní pásce Pentagonu při natáčení řady filmů - a protože film financují, mohou ho i ovlivňovat).

A celý marketing a Public Relations (PR) je čistou propagandou. Edward L. Bernays, vnuk psychologa Sigmunda Freuda, se ve své knize "Propaganda" ani netají tím, že jeho cílem je říkat lidem, co si mají myslet. Úspěšně se mu podařilo reklamní kampaní vytvořit pro ženy z kouření cigaret věc stylu. A o veřejnosti ve své knize hovoří jako o tupém stádu, kterému musí státníci a jiní vůdci vnutit, co si mají myslet.

Bernays během 1. světové války pracoval v Creelově komisi pro informování veřejnosti, což byl propagandistický orgán americké vlády. Bernays je člověk, který vymyslel termín PR (Public Relations, v češtině styk s veřejností, mluvčí,...) a byl pionýrem v této oblasti.

Nová doba - Rusko používá propagandu, psychologické operace a hybridní války?

Mně nepřekvapí, že Rusko používá propagandu, ale naznačovat, že je v tomto Rusko něčím unikátní, mi připadá jako klam sám o sobě.

Česká a jiná média nyní též kromě lstivé ruské propagandy "vzdělávají" veřejnost o tzv. hybridních válkách (na Ukrajině). Ale tento typ konfliktu, kde nějaká třetí strana skrytě vstupuje do konfliktu není ničím novým. Pak se tedy ptám, proč se o hybridních válkách nyní mluví jako o něčem novém? Kde byli tito lidé, když světová propaganda masírovala veřejnost k akceptaci útoku na Sýrii? A kdy probíhala v Íránu , Sýrii a jiných místech hybridní válka USA, kde USA podporovaly místní islámistické teroristické skupiny (např. MEK). Samotný Irák svého času například prosil USA, aby přestali podporovat teroristy.

Svého času (v roce 2008) jsem tu o tom psal článek http://mika.blog.idnes.cz/c/39641/Irak-zada-USA-aby-prestaly-podporovat-teroristy-MKO.html

Možná nejslavnější nepřímá válka USA bylo, když Američané (Z. Brzezinski během administrativy Jimmyho Cartera) podporovali Taliban (a Usamu Bin Ladina) v Afghánistánu v boji proti Sovětskému svazu. Následně z toho vznikl projekt Al Kaida, a tento experiment se USA jakoby už prý netýká. Ze spojence se stal nepřítel. Všichni jsme tenhle příběh už mnohokrát slyšeli. 

Co je to tedy za řeči, že demokratická svobodná společnost se nebude plést do záležitostí jiných států? Bývá to vyslovováno jako mantra pro eskalaci napětí mezi Západem a Ruskem. Přitom je pokrytecká jako cedník (moje nové přirovnání :-)).

Lepší se mýlit s USA...

Tak se vraťme k propagandě, protože nelineární/hybridní války tu jsou už nějaký pátek, a když nikoho nevyděsily za poslední celá desetiletí zasahování do dění jiných států a usurpace jejich přírodního bohatství nadnárodními korporacemi (které nám tak vesele vysílají ty PR reklamy), tak teď by asi neměl dělat z podpory Ruska v ukrajinské konfliktu nějakou novinku nějaké záhadné nové lstivé ruské strategie.

Ještě dodám, že možná někomu přijde zaujatost alternativních médií americkou propagandou, špehováním (NSA, Facebook,...), mučení lidí bez soudu a útoky na cizí země skrytě nebo otevřeně jako zaujaté vůči USA nebo obecně Západu a ignorující propagandu Ruska, čečenský konflikt, ruskou mafii atd. Můj postoj je takový, že mě problémy Ruska osobně příliš nezajímají ani stav svobody v Rusku nebo Severní Korei. Jsme nebo chceme být součástí toho Západního světa a vesele přejímat všechna západní dogmata a manýry, tak proto mě zajímá, co se děje na Západě, a jak bychom neměli slepě přejímat vše naopak tentokrát ze Západu.

Jiří Pehe tu myšlenku vybrání si nějaké (své nadřazené) mocnosti vysvětlil ve svém článku "Proč je lepší se mýlit s USA než mít pravdu s Ruskem" na Novinky.cz. Nemyslím, že je dobrý nápad se spoléhat na jakékoliv mocnosti.  

Samozřejmě má pravdu, že můžeme najít rozdíly - v USA se například o "chybách", jakým byl například útok na Irák, veřejně debatuje a omyl je dokonce i časem přiznáván. To nic nemění na věci, že tento omyl dle některých propočtů vedl ke smrti několik milionů lidí. Nazvat smrt milionů lidí jako přešlap je těžký eufemismus. 

Mně je celkem jedno, jestli je Rusko horší co do svobody nebo demokracie. Měli bychom se spíš primárně zajímat o sebe, a své hodnoty. Jestli jsou naše hodnoty nezasahovat do záležitostí jiných států, nechápu proč se i samotná ČR se svou malou armádou plete do světových konfliktů na různých místech planety (nedávno nás např. ČT informovala, jak jsme za naše vlastní náklady učili zabíjet lidi v nějaké africké zemi, či kde to bylo - ano některé země mají evidentně problém umět zabíjet lidi, a tak je to Česká republika pomáhá naučit :-D Ale opravdu!!!). Takže nezasahovat do jiných zemí, jo? Co jsou to přesně ty naše hodnoty? Jak se slučuje zákaz Mein Kampfu se svobodou slova atd.? 

Naše vlastní česká propaganda - po vzoru odborníků z USA, Číny a Ruska

Trochu jsem si zabrousil na web české PSYOPS jednotky (psychologické operace) . Chodí po základních školách a "vzdělávají" děti. Všichni přeci máme rádi zbraně a víme, proč budeme bránit svoji vlast. "Víš proč a čím je NATO ochranou demokracie a svobody, Maruško?"

Aneb fetišistická camo pride party :-) Ty fotky jsou jak z dob ČSSR a pionýrů, nebo mě to tak přijde. Každá ujetá diktatura se zaměřuje na děti - jsou  jak plastelína - tvarovatelné velice snadno, kam kdokoliv chce.

Žáci se aktivně zapojovali do programu a za správné odpovědi byli odměňováni drobnými předměty.(zdroj: http://www.mocr.army.cz/scripts/detail.php?id=107219&newsid=107208&listid=8&tmplid=122)

Wow... drobné odměny? Už desítky let je psychologům znám princip tzv. kognitivní disonance. Ten je aplikovatelný a byl mnohokrát experimentální potvrzen s použitím malých odměn. Podstatné je, že odměna musí být malá. To používala Čína na vymývání mozku americkým zajatcům. Vyhlásili soutěž o nejlepší esej o výhodách komunismu. Výherce měl získat malou cenu. Řada z vězňů konvertovala následně ke komunismu.

  • Není přítomna žádná výrazná odměna anebo hrozba, a jedinec tak není pod normativním tlakem.
Vybraným studentkám byla zadána nudná úloha (např. skládat k sobě šroubek a matku, skládat nitě podle velikosti). Posléze měly svým spolužačkám popsat úkoly jako velmi zajímavé. Některým byla za tuto lež slíbena odměna 1 $, jiným 20 $ (tenkrát nemalá částka). Po skončení experimentu se výzkumníci dívek ptali, jak se jim úlohy, které vykonávaly na začátku, líbily. Cílem bylo zjistit, zda u některých z nich došlo k vyvolání protichůdných postojů. Studentky, které dostaly za lež o experimentu 20 $, neměly kognitivní disonanci příliš vysokou, neboť jim odměna za lež tohoto druhu připadala dostatečná. Naopak studentky, které lhaly a obdržely pouze dolar, měly sklony hodnotit úkoly oproti kontrolní skupině (nelhala vůbec) a 20 $ lhářům za celkem zajímavé. Aronson takovou reakci u daných studentek vysvětluje nutností zbavit se pocitu zklamání sebe sama, že lhaly za tak nízkou cenu.Zdroj:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Kognitivní_disonance

Ale to jistě v PSYOPS vědí (naší české jednotce, která má webstránky na http://www.103cp.army.cz/ ). Vím to i já.

Pokud už se někdo chce bavit o lstivé propagandě, pak bychom ji měli začít více vnímat i tu na té bazálnější (o to účinnější) rovině.

Ukazovat dětem zbraně v dětství, pak není divu, že si řada lidí nedokáže svět bez válek představit. My už pod vlivem propagandy vyrůstali, ale můžeme přestat prznit další generaci dětí. Každá totalita se zaměřovala na děti. Celé školství považuju v tomhle směru za dost ujeté a manipulativní. Natož dávat dětem do rukou kulomet. Když už někdo chce strašit válkou a nutností občanské schopnosti bránit svou zemi (což má být účelem této akce PSYOPS ČR armády pod názvem POKOS), tak ať si aspoň počká do jeho plnoletosti.

Netvrdím tu, že lidé z české PSYOPS jednotky mají snad nějaké zlé manipulativní cíle. Jistě minimálně ne všichni. To už je spíš o tom, že sami už žijí spíš v nějakém sebeklamu, a používají běžné manipulativní praktiky k jejich ovlivnění. Mně osobně z pohledu na malé děti s kulometem v ruce zamrazí. Podobně zbraně zabíjejí miliony lidí a spíš by se lidstvo z her na války mělo probrat, než dál budovat atmosféru strachu. 

Zpět k (pouze) ruské propagandě

Správně myslím podotkl Erik Best, že bychom neměli jen strašit ruskou propagandou, ale uvážit jaké informace mohou být též naopak financované z USA. Ostatně USA se netají tím, že do "demokratických procesů" v Ukrajině investovaly 5 miliard dolarů za posledních 10 let. 

V českém mediálním prostředí se výrazně objevují varování před ruskou propagandou a to, jací lidé v Česku propagandu Kremlu zastupují či šíří.  Není ale třeba v takovém případě upozorňovat i na možnou propagandu z druhé strany? „Také mě to napadlo. Podle mě bychom měli znát předpojatost jednotlivých komentátorů. Každý ví, že já jsem Američan, a může podle toho posuzovat, že jsem pro Ameriku. Někteří si myslí, že jsem protiamerický, ale občas slyším i opak.A jestli nějaká webová stránka má peníze od ruské vlády, tak bychom to měli vědět. Zároveň ale, jestli má nějaká stránka peníze od americké či evropské strany s cílem podporovat protiruskou propagandu, tak bychom to také měli vědět,“ konstatuje Best.Zdroj:  http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Erik-Best-hovori-k-armadnimu-konvoji-USA-Mozna-vam-to-vyrazi-dech-366737

Dodal také, že nedávný vojenský konvoj armády USA byl součástí informační války západu, jejíž součástí je i vytváření dojmu hrozby z Ruska:

„Považuji to za skoro největší prvek informační války ze strany Západu. Samozřejmě Putin také vede informační válku (příkladem je film o Krymu, který teď odvysílali). Ale ta hrozba, že by Rusko napadlo členský stát NATO, je asi nejsilnější zbraň informační války ze strany Západu. Akceptuji, že je to možné, protože jsme trochu Putina podcenili, co se týče Krymu. Ale považuji za málo pravděpodobné, že by Rusko chtělo napadnout NATO. A když o tom mluvíme, hrajeme vlastně tu informační válku a součástí toho jsou i ty tři vojenské konvoje,“ míní komentátor a analytik Best.

UPDATE -. Jak tak koukám, nechápu, kde jsem vzal, že POKOS byla akce PSYOPS jednotky ČR armády. Ačkoliv české PSYOPS dělají i akce pro děti a pro mateřské školky (kde též dávají drobné odměny :-)), tak POKOS předváděčka zbraní a výcvik dětí vypadá, že je akce obecně armády ČR. 

Každopádně jsem chtěl vytáhnout PSYOPS jako specifický druh vojenské propagandy, která je nejčastěji cílena na cizí země. (Z pohledu USA jsme "oběti" PSYOPS například my jako zahraniční země.) Do určité míry jde zřejmě o určitou obdobu antikonfliktního týmu policie, který se snaží ve válce používat psychologické zbraně. Nevím jak u české jednotky PSYOPS, ale z pohledu americké armády je to i šíření propagandy v okupovaných/cizích zemích (místní média, letákové kampaně,...)

Z české PSYOPS webstránky http://www.103cp.army.cz/

Základní definice PSYOPS zní:
Plánované a cílevědomé psychologické působení na cílové skupiny, prováděné v době míru, za stavu vnějšího ohrožení státu a v době války, zaměřené na cílové skupiny k ovlivnění jejich postojů a chování, pro dosažení politických a vojenských cílů stanovených představiteli státu a Armády České Republiky.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Míka | středa 8.4.2015 15:38 | karma článku: 26,66 | přečteno: 917x