Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Práce ve prospěch obce nebo život na sociálních dávkách?

Při svém nástupu do funkce starosty jsem veřejně vyhlásil, že každému občanu, který projeví zájem pracovat u obce a bude splňovat příslušné podmínky úřadu práce, vyřídím příspěvek na veřejně prospěšné práce (dále jen VPP) a pracovní poměr na dobu určitou (po dobu čerpání dotace) s ním bude uzavřen. Celý tento můj záměr, který uvádím v praxi 3,5 roku, se opírá o tři jednoduché, ale zásadní argumenty.

Tím prvním je obnova alespoň základních elementárních pracovních návyků u lidí, kteří je v období, kdy nepracovali, buď zčásti nebo úplně ztratili. Jedná se přitom o široké spektrum lidí - od maminek, které si po mateřské dovolené někdy i dlouhodobě obtížně hledají zaměstnání, přes občany 50+, o které pracovní trh z mě celkem neznámých příčin nejeví příliš zájem, až po občany s větší či menší závislostí na alkoholu v různé fázi rezignace na skutečnost, že práce je náplní a smyslem života. Tím druhým je ryze ekonomický pohled, kdy příspěvek na VPP od státu je relativně štědrý v rozmezí 12.000 - 15.000 Kč měsíčně po dobu půl roku (Úřadu práce v Uherském Hradišti na tomto místě za dosavadní spolupráci děkuji) a z obecního rozpočtu tak není potřeba na mzdy doplácet. Třetí důvod je pragmatický - na obci je práce vždy dostatek a je neustále co zlepšovat. Na mnohých místech neupravený vzhled obce byl před mým nástupem předmětem častých připomínek občanů a nebylo se čemu divit - tehdejší jeden pracovník na úklid na půl úvazku nemohl z časových důvodů poptávku po čistotě v intravilánu obce zajistit, i kdyby se rozkrájel.

Průběžně tímto způsobem v pravidelném cyklu 6 měsíců zaměstnáváme 3-5 pracovníků rekrutujících se z občanů s trvalým bydlištěm u nás. Rozsah jejich pracovní činnosti je přitom pestrý - od pomoci v kuchyni a při úklidu budovy mateřské školy, přes zajištění provozu a úklidu dalších dvou obecních budov až po celoroční práce v obecním lese, sečení obecních pozemků v létě a úklid sněhu v zimě. Hlavním přínosem je však skutečnost, že mnoho prací jsme schopni udělat si svépomocí, nemusíme na ně najímat firmy a tím obecnímu rozpočtu šetříme významné prostředky v řádu stovek tisíc korun za zmiňované období.

V minulých týdnech se ale setkávám s úšklebky nebo výsměchem určitého spektra spoluobčanů nad posledním přírůstkem zaměstnanců obce na VPP. Od poloviny dubna jsem totiž přijal tři pracovníky obtížně zaměstnatelné jinde (dovolím si tvrdit, že prakticky nezaměstnatelné) s větším či menším sklonem k alkoholu. Předesílám, že všichni mě v březnu 2014 přišli o práci požádat, z mé strany při jednáních s úřadem práce ve věci umístnění na VPP nebylo co řešit. Neříkám, že vše co se týká organizace práce těchto pracovníků je bezproblémové, ale za prací, kterou ve prospěch naší obce ve veřejném zájmu denně vykonávají si stojím, jsem kdykoliv připravený ji zrekapitulovat a patřičně zargumentovat. Jsem si zcela jistý, že když už stát má vynakládat peníze na nějakou formu podpory, tak je mnohem produktivnější financovat nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, než tupě vyplácet sociální dávky. Jsem přesvědčený o tom, že peněz vydělaných prací si dotyční mnohem více váží a věřím, že s nimi i hospodárněji nakládají. Nakonec kdo jiný by měl občanovi podat pomocnou ruku než obec, pokud je to alespoň trochu možné.

Aby nedošlo k mýlce : já skutečně nemám ambici ty pracovníky zbavit závislosti na alkoholu. Práce ve veřejném zájmu spojená s pocitem užitečnosti dává ten nejlepší předpoklad k tomu, aby takto dlouhodobě a chronicky nezaměstnaní (resp. nezaměstnatelní) lidé nakročili na správnou cestu.

A skupince občanů za toto se mi vysmívajících bych sdělil následující : Zapřemýšlejte, co sami jste za poslední dny, týdny nebo měsíce pro obec ve veřejném zájmu udělali. A až si sami zodpovíte, tak teprve toto Vám dává právo starat se o druhé. Zvláště pak v případech, kdy zodpovědnost nenesete Vy, ale je zcela na mých bedrech.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Rostislav Mihel | pondělí 19.5.2014 10:45 | karma článku: 29,71 | přečteno: 1638x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Rostislav Mihel

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

17.10.2017 v 10:48 | Karma: 24,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik