Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslance Jandáka bych okamžitě poslal pracovat na noční do pekárny

Už jsme si za ty roky od sametové revoluce zvykli na skutečnost, že někteří naši páni poslanci jsou schopní navrhnout a poté odhlasovat prakticky cokoliv. Některé výplody jejich snažení, nad nimiž jsme v devadesátých letech minulého století nadávali nyní často přecházíme mávnutím ruky - díky nynější uspěchané době a z mnoha dalších podobných důvodů se stáváme více a více apatickými. Důsledkem rozhodovacích procesů poslanců je změť zákonů, džungle, které nejen že nerozumí drtivá většina občanů ČR. Náš systém je protkán zákony, na které existuje mnoho často protichůdných právních výkladů. Proto - jak už jsem psal dříve - osobně volím cestu uvažování selským rozumem a zákony nečtu ..  připouštím však, že vím, kde v nich (hlavně rychle) hledat, když je čas od času potřebuji - to jsem však trochu odbočil. K tomu všemu jednomu panu poslanci spoluodpovědnému za tento právní marasmus se navíc ještě zdá, že je málo zaplacený ..

Řeč není o nikom jiném, než o exkomediantovi druhé kategorie (resp. spíše třetí, při vší úctě k panu Rumburakovi, čaroději druhé kategorie), politickém přeběhlíkovi čtvrté kategorie (republikáni, KDU, ODS, nyní sociální demokrat) a již devátým rokem poslanci panu Vítězslavu Jandákovi. Tento veřejnými finančními prostředky nedoceněný poslanec se v parlamentu vyslovil proti zvýšení platu o "pouhé" 1% a na začátku letošního listopadu doslova prohlásil : "Pro národ bych chtěl jenom upozornit, že ten pitomej poslanec má základ 55 tisíc korun a dává zákony této země! Je de iure nadřízený například ředitelům státních firem! A kolik berou tito ředitelé státních firem? Půl milionu. Přes půl milionu měsíčně!"

Za normálních okolností bych tento typ výroku přirovnal k soudruhovi Jakešovi (" .. milión, dva milióny berou"), ale uznejme, že zmíněný soudruh byl tak trochu popleta, zaměňoval si bojlery s brojlery, navíc mu přestavba hospodářského mechanismu na sklonku osmdesátých let domýlila hlavu tak, že plácal páté přes deváté - chci říct, že je to těžko poměřitelné s uvažováním poslance L.P. 2014 hlásícího se k demokratické levici, za kterou ČSSD s přivřením oka můžeme považovat. Pan poslanec Jandák totiž sakra dobře ví, co říká (chtělo se mi říct mele, ale pokusím se nadále o věcný tón).

Vážený pane poslanče Jandáku, jakožto občan tohoto národa bych Vám chtěl sdělit následující :

1. Za devět let Vaší poslanecké kariéry, kdy měsíc co měsíc jako pijavice vysáváte státní pokladnu na Vašem platu + náhradách + nevím čem ještě, jsem neslyšel o ničem záslužném, co jste pro občany této země vykonal. Jinými slovy, zda užitek, který jste této zemi přinesl ve veřejném zájmu, odpovídá sumě veřejných peněz, které stát vynaložil k tomu, aby Vás královsky živil. Nechtěl bych se mýlit ani v konstatování, že jako komediant třetí kategorie jste - při vší úctě k Vám - velkou hodnotu, pokud tedy uvážíme Vaše herecké výkony např. v Metráčkovi nebo Lásce z pasáže, po sobě také nezanechal. Ani nevíte jak rád bych se pletl, protože i mnou odvedené daně (pravda, nyní také z veřejných peněz, ale objem mé práce ve prospěch spoluobčanů posuďte například zde) jdou nepatrnou částí k obživě takového darmošlapa, za kterého si Vás dovolím považovat.

2. Připusťme, že žena, dejme tomu ve Vašem věku, pracující noc co noc v pekárně mimo jiné i proto, aby jste měl ráno co do huby (omlouvám se za ten výraz, ale myslím že konkrétně Vy znající hantýrku na Slovácku tomu porozumíte) vydělává 11.000,- Kč čistého měsíčně. Tedy pětinu Vašeho základního platu, no a pokud započteme i ty Vaše související požitky, tak možná sedminu/osminu, ale to si určitě sám spočítáte. Ta pekařka narozdíl od Vás - a to je to zásadní, co Vám chci sdělit - peče chleba, který ráno krásně voní a rozplývá se na jazyku, zatímco vy mnohdy (netvrdím že vždy) zvedáte ruku pro paskvily namísto pro zákony, které by byly jednoznačné a k užitku.

Abych Vás pane poslanče Jandáku, závěrem trochu uklidnil, tak uznávám, že i ředitelé státních firem mohou být (např. ředitelé Českých drah nebo České pošty, kteří tyto podniky téměř zhuntovali) ještě větší neumětelové než Vy osobně. Přesto - a tím bych skončil - mám pro Vás řešení : jděte už po těch letech mudrování v Parlamentu laskavě dělat něco užitečného. Začněte vytvářet nějaké hmatatelné hodnoty (já např. roky skládal počítačové sestavy a instaloval do nich software) a uvidíte, že Vás to bude vnitřně naplňovat. A hlavně už nebudete mít chuť ani pomyšlení žvástat nesmysly podobné tomu, které byly předmětem této úvahy.

Autor: Rostislav Mihel | úterý 2.12.2014 21:44 | karma článku: 41,45 | přečteno: 3525x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Rostislav Mihel

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

17.10.2017 v 10:48 | Karma: 24,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik