Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kanál Dunaj-Odra-Labe, fikce nebo skutečnost?

Zúčastnil jsem se dnes v Uherském Hradišti mezinárodní konference s názvem "Perspektivy podmínek přeshraniční spolupráce SR-ČR" a už z pozvánky s logem EU-Evropský fond pro regionální rozvoj bylo evidentní, z jakých finančních zdrojů bude toto jednání financováno. U vstupu po zapsání se do prezenční listiny jsem nafasoval : 1ks tužky s logem EU-Evropský fond pro regionální rozvoj a s tím samým logem i 1ks brožury "Sieť bezhraničného podnikania", 1ks hutné A4 turistického průvodce "Vo víre bariev a chutí www.slovacko.cz" (Bůh ví proč vydání ve slovenštině a ne v mateřském jazyce), 1ks brožury "Informácie podnikateľa", 1ks A4 bloku na psaní ve honosné složce a konečně jeden špalíček odtrhávacích papírků.

Po uvítacím projevu místního pana hejtmana a slovu exhejtmana, při jehož plamenné řeči jsem přemýšlel nad tím, proč tento člověk namísto toho, aby seděl v kriminále (vysvětlím v některém z dalších blogů) moralizuje přítomné o tom, co již za mnoho let své politické kariéry mohl sám realizovat, přišlo několik naprosto nezáživných přednášek nemajících s tématem přeshraniční spolupráce nic společného. V průběhu nám bylo oznámeno, že vzhledem k neúčasti několika řečníků bude program zkrácen pouze na dopolední část zakončenou rautem (není asi těžké uhodnout z jakých peněz financovaného). Tuto skutečnost jsem uvítal a vzhledem k tomu, že i štrůdl made in EU byl ucházející, rozhodl jsem se vytrpět tuto šaškárnu až do konce. Bylo nanejvýš jasné, že můj záměr navázat nějaký kontakt se slovenskou obcí pro budoucí spolupráci se mine účinkem (ze slovenské strany se této konference účastnili 3 až 4 lidé, kteří jí dodali vskutku mezinárodní punc), přesto mě můj šestý smysl říkal, že se přece jenom dozvím něco alespoň krapet zajímavého a užitečného.

A tak se i stalo. Již po prvních několika větách přednášejícího na téma nadpisu tohoto blogu bylo jasné, že tento pán ví o čem hovoří. Sám úvodem podotkl, že problematikou kanálu Dunaj-Labe se zabývá cca 25 let a že je výrazně pro realizaci tohoto díla, nikoliv však v té megalomanské podobě, v jaké je představován veřejnosti. Zásadním argumentem pro výstavbu kanálu, který prosazoval již Tomáš Baťa, byl nikoliv jeho dopravní význam, ale protipovodňová funkce kanálu. Došlo by k důkladnému vyčištění koryt hlavních řek, ke kterému dle slov řečníka nedošlo již 50 let, a tím mimo jiné i vytěžení obrovského množství štěrku, který by byl dále použitelný jako stavební materiál. Hlavně by se ale výrazně zvětšila absorbce těchto řek a tím se výrazně snížilo protipovodňové riziko - od roku 1997 na sanaci protipovodňových škod bylo vynaloženo 75 mld. Kč a to rozhodně není zanedbatelná suma. Tímto zásahem by se i omezila potřeba zvedání mostů, výstavba vysokých a tlustých betonových hrází, nákladných poldrů - veškerá tato opatření by snížila rozpočet stavby na cca polovinu. I tak by stavba přišla na cca 200 mld. Kč - na první pohled se to může zdát neskutečně moc, návratnost vložené investice dle názoru a propočtů přednášejícího by ale byla trvalá. Ten závěrem zmínil několik dalších důležitých aspektů, jako tvorba mnoha tisíc pracovních míst po dobu mnoha let a financování z fondů EU až do výše 80% nákladů. Když bych si na tomto místě mohl dovolit jedno příkré zjednodušení a kladl si na jednu misku vah vyhozené peníze za ty brožury EU a Euroštrůdl, které jsem dnes dostal, a na druhou investici do tohoto projektu (ještě jednou se za toto ultra zjednodušení omlouvám), je asi jasné, k čemu bych se do budoucna více přikláněl. Přiznám se, že jako laik jsem do dnešního dne měl projekt výstavby kanálu Dunaj - Odra - Labe za megalomanský a nesmyslný. Důsledná a faktická argumentace přednášejícího (neuvádím záměrně jeho jméno, protože mi k tomu nedal souhlas) mě však jistě donutí seznámit se s projektem podrobněji a z více úhlů pohledu, než je ten ekonomický.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rostislav Mihel | středa 11.6.2014 15:26 | karma článku: 17,59 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Rostislav Mihel

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

17.10.2017 v 10:48 | Karma: 24,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mistrovství v hokeji denně ohlídá 1200 policistů, zakážou lety dronům

7. května 2024  13:04,  aktualizováno  13:34

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května...

Železniční koridor na Moravu stojí, vlak v Pardubicích usmrtil člověka

7. května 2024  13:23

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Provoz na železničním koridoru na Moravu je...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, předloží jméno příštího premiéra

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  13:19

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  13:18

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik