Jeden hlas za 242,-Kč aneb efektivita made in Brusel

Eurovoleb v Drslavicích se z celkového počtu 441 zúčastnilo 95 oprávněných voličů, což představuje 21,54% - z celostátního pohledu, kdy předběžné odhady hovoří o 15%, zdánlivě slušný výsledek. Náš obecní úřad dostal od státu na zajištění voleb částku 23.000,- Kč, to je oněch 242,- Kč za jeden vhozený lístek do volební urny. Nad těmito čísly alespoň můj rozum zůstává stát a jenom krátce si dovolím zargumentovat proč.

Aby bylo jasno, hospodaření s veřejnými prostředky jako starosta považuji za takřka posvátné. Obracím každou korunu před tím, než ji utratím a pečlivě zvažuji, zda mám dát přednost investici do toho či onoho. Proto za každou konkrétní částkou vidím jasný účel .. za 242,-Kč vidím 2 metry zámkové dlažby, benzín do křovinořezu na 3-4 dny sečení obecních pozemků, 7,5kg balení Primalexu na vylíčení 2-3 místností obecní budovy atd.

Za cca 580.000,- Kč měsíčních náhrad europoslance vidím jedno dětské hřiště, kompletní rekonstrukci veřejného osvětlení při hlavním průtahu obcí nebo vybudování nového sběrného dvora.

Politici v Bruselu takto evidentně neuvažují a vlastně ani nemají důvod. Je přece jedno, jestli k volbám příjde 10, 30 nebo 80% voličů. Je přece jedno, že celoevropským elektronickým hlasováním lokalizovaným do každého jazyka šlo ušetřit desítky miliard oproti stávajícímu systému voleb. Co na tom, že k desetitisícům euroúředníků přibývají tisíce dalších a tím násobně rostou náklady na tento euroansábl. Stejně se všechno platí z dluhu .. a jestli má výše dluhu o nulu víc nebo méně, čert to vem.

Čeští voliči extrémně nízkou volební účastí jasně řekli, co si o výše popsaných a jim podobných praktikách myslí. Dokud nedojte k hluboké restrukturalizaci sahající k samým kořenům EU, budeme za 5 let svědky naprosté apatie voličů. A pak jeden hlas voliče v Drslavicích nebude stát 242,- Kč, ale 1000,- Kč.

Ale .. není to vlastně jedno ??

 

Reakce na diskuzi ke článku

Vážení čtenáři, děkuji za Vaše názory, opravdu všech si vážím. Věřte mi, že svým článkem jsem chtěl pouze poukázat na EFEKTIVITU finančních prostředků vynakládaných EU ve vztahu na veřejné prostředky, se kterými hospodaříme na naší obci. Nenajdete zde ani náznakem zpochybnění legitimity eurovoleb, ani jejich demokratického charakteru. Nemám také pražádný zájem ani úmysl kopat do vlastních ani jiných řad a nemám ambici řešit za desítky let nakumulovaný bordel (laskavý čtenář promine tento výraz) v naší vrcholné politice, ani v EU.  Jediné, co mě zajímá, je prosperita naší obce, a tomu podřizuji veškeré svoje kroky ve funkci starosty.

Autor: Rostislav Mihel | sobota 24.5.2014 15:45 | karma článku: 44,90 | přečteno: 8012x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23