Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dlouhodobá sebedestrukce ODS vede k zániku této strany

ODS se po více než 23 letech od svého vzniku dostala na samou hranici volitelnosti. Pro mě jakožto pravicově smýšlejícího člověka je to smutná, nikoliv však nepochopitelná skutečnost - jsem dokonce přesvědčený, že vysvětlení stávajícího stavu jsou jednoduchá. Pokusím se zargumentovat, proč pro nového pana předsedu Petra Fialu je situace neřešitelná a ODS se dle mého názoru už nikdy na výsluní české politiky nepodívá.

Dalo by se říct, že v prvních letech své existence Občanská demokratická strana dělala čest svému jménu. Slovo občanská znamenalo otevřenost směrem k občanům v nejširším slova smyslu. Srozumitelně formulované ideové východiska, liberálně-konzervativní orientace a jasně vymezený program vytvářely v té době solidní alternativu pro širokou vrstvu obyvatel ČR. Výraz demokratická vyjadřoval mimo jiné širokou platfomu veřejné diskuze a ta se pak přetavila do východisek, které ODS nabízela ve svých volebních programech a se kterými slavila úspěch. A konečně termín strana jakožto organizace nominující své kandidáty do vrcholných funkcí v rámci jasně vymezené ideologie na základě společného zájmu všech (nebo rozhodující většiny) svých členů ODS beze zbytku naplňovala.

Problém dnešní ODS je ten, že postupem času přestávala být občanskou a sekundárně i demokratickou. Velmi pozvolna se měnila z otevřené strany na uzavřený spolek, jehož elity naprosto rezignovaly na veřejný zájem na úkor zájmu osobního. Vedení ODS zejména za předsedy Topolánka a následně i Nečase se uzavřelo do svých ulit, nasadilo klapky na oči, postupem přestalo vnímat "hlas lidu" prostřednictvím politiků z komunální úrovně a vytunelovalo svůj vlastní politický potenciál. Namísto toho se tito lidé staly loutkou v rukách kmotrů a ekonomické lobby, aniž by měly sílu (a chuť) to změnit. Logickým vyústěním byla změna mediálního obrazu strany, kdy zprávy o skandálech a korupčním potenciálu ODS plnily první stránky novin na úkor toho pozitivního, co se jim na vládní úrovni podařilo prosadit.

Občanská demokratická strana měla mnoho šancí to změnit, nikdy to neudělala a teď už je evidentně pět minut po dvanácté. Elity ODS ve své zahleděnosti do sebe nedokázaly pojmenovat svoje chyby, přiznat podíl své politické odpovědnosti a tím pádem si ani nemohly z tohoto tristního stavu, který si asi nepříliš dobře (nebo naopak až moc dobře) uvědomovaly, vyvodit důsledky. Přitom stačilo málo - v ODS je na komunální úrovní mnoho slušných, pracovitých a praxí prověřených starostů. Jejich instalace do vrcholné politiky by pro exvoliče znamenala novou naději návratu ke kořenům a ideálům, se kterými ODS v roce 1991 na místní politickou scénu vstupovala.

Pokud ODS tuto alespoň elementární míru sebereflexe podobnou té, co udělala KDU-ČSL po parlamentních volbách v roce 2010, nebyla schopná najít ani po debaklu v loňských parlamentních volbách, nenajde ji už nikdy. Při vší úctě k intelektuálním schopnostem Petra Fialy není dnes ani v jeho ani v silách kohokoliv jiného, aby oslovil široké masy exvoličů ODS a vrátil jí důvěryhodnost - tato značka je nenávratně poškozena a neomylně (pro někoho bohužel, pro jiného zaplať Pán Bůh) směřuje k zániku. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rostislav Mihel | úterý 3.6.2014 9:38 | karma článku: 12,37 | přečteno: 567x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Rostislav Mihel

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

17.10.2017 v 10:48 | Karma: 24,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Češi s kradenými věcmi v Rakousku při honičce s policií proráželi zábrany

7. května 2024

Rakouská policie dnes v okrese Freistadt zatkla dvojici Čechů s kradenými věcmi vysoké hodnoty....

Kreslíř přežil útok na Bataclan, teď traumatizovaný spáchal sebevraždu

7. května 2024  21:05

Francouzský kreslíř Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na hudební klub Bataclan, spáchal...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  20:54

Izraelská armáda v úterž zahájila operace na východě Rafáhu, který leží na jihu Pásma Gazy a kde...

Zdechovský se musí omluvit Němcovi za meme. Odvolám se, říká europoslanec

7. května 2024  20:42

Europoslanec Tomáš Zdechovský se musí omluvit advokátovi Petru Němcovi za protiprávní jednání na...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik