Jiří Brady, co je zač? Je povyk ohledně jeho nevyznamenání adekvátní?

Jaké zákulisní maškarády vysoké politiky jsou v pozadí stáhnutí nominace ceny T.G.Masaryka, můžeme pouze spekulovat. Jistě není vše tak jasné, jednoduché na interpretaci a ihned odsouditelné našimi médii.

A jistě i odpůrci prezidenta Zemana rádi nafouknou tuto záležitost, jen aby si mohli opět do naší hlavy státu rýpnout. Zajímavý pohled na záležitost, s dostatečným časovým a emocionálním odstupem přinesl například portál parlamentní listy.

Ale jinak, mě jako laikovy neznalému jeho jména a osobnosti tohoto muže, se na první pohled zdálo, že se jedná o nějakého osvíceného samaritána, co vykonal skutky hodné Schindlera či svaté Máří Magdalény. Ale jak se mi opět potvrdilo, vše je nafouknutou bublinou, operující s různými vznešenými názvy již obdržených vyznamenání a používání mnohny né zcela adekvátních termínů.

Předem se omlouvám panu Jiřímu Brady, nic proti němu nemám, netuším co vše prožil, oproti tomu co přináší média a jen doufám, že vše není daleko od pravdy a on sám má čisté svědomí při prezentaci svých životních osudů, jež jsou plné nesnadno ověřitelných událostí.

Mnozí čtenáři, politici a historici, jež se pana Bradyho zastávají, respektive brojí proti panu prezidentu Zemanovi, ani neznají mnohdy zcela jeho životopis a nedokáží posoudit význam obdržených vyznamenání, byť se vším dostatečně veřejně ohání.

V první řadě, vyznamenání, jemiž se všichni za pana Bredyho opravdu ohání, mají sice svoji váhu a význam, ale né takový, jaký si téměř všichni představují. Vyznameníní Order of Ontario, řád Ontario není státním kanadským vyznamenáním, ale pouze regionálním řádem státu Ontario, jedná se o civilní řád, udělovaný občanům státu Ontario za viditelné úspěchy v obecné rovině, to jest dá se říci za vše, kdo co uzná za vhodné. Druhé vyznamenání Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland, je řádem za zásluhy, též v obecné rovině, v oblasti politiky, kultury umění, dobrovolnictví apod. Řád Spolkové republiky Německo mi připadá trochu cinickým a paradoxním vyústěním prožitků pana Bradyho, jemuž právě předkové osob předávajících mu ocenění, způsobilo toliko utrpení. Doufám, že se nemá jednat o nějakou satisfakci, jelikož to by byl cinismus ještě mnohem větší, nemyslíte?

 

Dále jsem se dočetl v mnohých článcích, že pan Brady si prožil utrpení v koncentračních táborech a dokonce pochod smrti! No, zde bych se pozastavil. Internace zmíněného člověka probíhala v tzv.pobočným táborem Gliwice, jednalo se o pracovní tábor s mírným režimem, vězni zde vyráběli železniční kola a opravy vlaků. A pochod smrti, při kterém pan Bra

dy uprchl? Vím že jakékoliv pochody vězňů, při nichž došlo k vysokým ztrátám na životech, se nazývají „pochody smrti“, ale o pravý Pochod smrti, díky němuž tento název vznikl se nejednalo. Vlastně ani o pochod pravým významem se nejednalo. Transport byl převážně vlakový, ale v úseku, kde sovětské letectvo, tak zvaní „hloubkaři“ rozbombardovalo koleje, museli vězni pár kilometrů pěšky.

 

Nu co dodat, opět se mi potvrdilo faktum, že kdo chce psa bít, hůl si vždy najde a pan Brady je v tomto případě pouze prostředkem. Mrzí mi jen, že se poté zásluhy, jež tento člověk jistě má, zvětšují a přehnaně medializují, což jistě i pan Bredy sám uzná, dobré není a mnohému to opravdu nepomůže.

 

Autor: Michal Svoboda | sobota 22.10.2016 15:35 | karma článku: 42,35 | přečteno: 7930x