Bojové letouny na týden, vojenské či politické rozhodnutí?

V našich médiích už zase koluje informace o tom, jaké „stíhačky“ si česko vybere pro další léta. Jako favorit se nyní jeví F-16 a informace z Wikileaks to potvrzují. Přitom ponechání Gripenů by bylo výhodnější a finančně méně náročnější. Ušetřil by se peníz za novou infrastrukturu k těmto letounům a náklady na výcvik jak pilotů, tak i personálu apod. Měnit již zaběhlé stoje za jiné v takto krátkém časovém horizontu je holý nesmysl! K tomuto kroku by se žádný vojenský činitel především z výše uvedených důvodů nepřiklonil, takže se tím prozrajuje politické pozadí celé záležitosti.

Níže si srovnáme výhody, případně nevýhody stávajících Gripenů.

General Dynamics Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon je už leteckým dědečkem, byť jistě dokáže zuby vycenit i po tolika letech. Letoun se začal vyvíjet již v první polovině let šedesátých, v době, kdy nad vietnamským nebem vládly velmi obratné Mig-21, jež zavdali vývoji právě ef šestnáctky. První prototyp vzlétl v roce 1973 (oficiálně až v roce 1974) a do služby byl zařazen roku 1978. Takže stáří stroje je skoro 40 let! Prvních verzí letounů F-16 se již americké letectvo zbavilo odprodejem, či likvidací a výroba už končí. ČR by tedy nakoupila jedny z posledních vyrobených kusů, letounu, jež je za zenitem užitnosti a efektivity. Oproti tomu BAE Systems SAAB Jas-39 Gripen je teprve na začátku svého potenciálu v modernizaci, což podtrhuje nejnovější verze Gripen NG (next generation).

 

Abych se ale dostal k meritu věci. Nemám rád, když se čeští politici hodlají zalíbit svým americkým protějškům a rádi podléhají „rádoby“ větším bezpečnostním zárukám z jejich strany a opět rádi přijímají nabídky těchto lobistů.

ČR si vybrala Gripeny od neutrálního státu, Švédska a to se zřejmě v unilaterální politické orientaci ČR nenosí. Ostatně už jen to, by nám mělo zaručit dostatek argumentů nestranosti výběru a orientace, což považuji v demokratickém zřízení za samozřejmé a neodsouzeníhodné, oproti prvotně zmíněné zaběhlosti!

 

Čeští vojenští piloti získali ne Gripenech v roce 2010 prestižní cenu Silver Tiger Award za nejlepší jednotku při cvičení NATO Tiger Meet, což snad svědčí o dostatečné symbióze letounů Gripen a českých pilotů!

 

Tímto chci vzkázat našim politikům-neberte jim je!!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Svoboda | neděle 4.3.2012 20:20 | karma článku: 21,72 | přečteno: 1401x