Proti Babišovi – nejlépe Babišem

Už jste jistě slyšeli nebo četli o bojkotu EET. No, má to jeden háček. V případě bojkotu EET se na dané podnikatele s největší pravděpodobností snese finanční pohroma v podobě sankcí,

které se úhrnem mohou vyšplhat až na 1.550.000,- Kč. A protože taková výše sankcí není žádným tajemstvím, lze předpokládat, že ekonomických sebevrahů – EET ignorantů bude opravdu poskrovnu. Ale co když existuje určitá možnost, jak se vysmát i takovým sankcím?

 

Ke smůle páně Babiše existuje pro odvážné podnikatele, kteří by bojkot rádi provedli, celkem elegantní řešení. Svěřenský fond. Pokud totiž podnikatelé po vzoru Babiše uloží svůj majetek do svěřenského fondu, přestanou býti jeho majiteli, ale kontrola a ovládání, stejně jako čerpání požitků, zůstanou v jejich rukou. Tak se podnikatelé stanou oficiálně zcela nemajetnými skorobezdomovci a kde nic není, ani správce daně nebere. I kdyby uvalil deset milionových pokut. A když může Babiš, proč ne Vy, že.

 

Jak tedy na to?

 

Stačí navštívit notáře, za malý poplatek zřídit svěřenský fond, jmenovat sebe správcem i obmyšleným a na svěřenský fond převést veškerý majetek. Podnikatel si pak od fondu pronajme základní prostředky pro své podnikání a dále vykonává činnost, nejlépe formou právnické osoby. Výše nájemného bude odpovídat vždy výši zisku, tudíž nevznikne podnikateli ani povinnost k dani z příjmu, zisk bude roven nule a tedy není co danit.

 

Samozřejmě to má svá úskalí.

 

Samozřejmě bojkot EET je porušením péče řádného hospodáře a s tím vznikají i související rizika odpovědnosti. Ale opět, kde nic není... Navíc toto riziko hrozí pouze OSVČ nebo statutárům právnických osob. Společníkům nikoli. Čili i zde existují relativně dostupná řešení, žel jen pro právnické osoby.

 

Dalším úskalím je fakt, že navenek, před bankami, úřady apod. bude takový bojkotér prakticky nemajetný chudák, bez ohledu na to, že bydlí ve vile za 50 mio a jezdí v Mercedesu za 3 mio. To už je ale úděl bojovníků – něco za něco. Hlavně že je ochráněno to, co se roky budovalo a teď si na to mistr Babiš brousí zoubky.

 

Posledním úskalím, které stojí za zmínku, byť je velmi málo pravděpodobné, je riziko postihu majetku fondu policií, resp. justicí. To by však vyžadovalo poměrně šílenou konstrukci, že majetek ve fondu je výnosem z trestné činnosti – bojkotu EET. Sice neexistuje trestný čin bojkotu, ale existuje trestný čin krácení daně a jiné povinné platby. Konstrukce, že bojkot EET je vlastně krácením daně a konstrukce, že majetek ve fondu je výnosem z této trestné činnosti, je sice velmi kostrbatá, téměř ad absurdum, ale přeci jen ve státě s Babišem je možné asi všechno.

 

Takže, kdo máte chuť rvát se za zrušení EET, tudy by mohla vést cesta a mělo by se to dát i stihnout do 1. 3. 2017.

 

zdroje pro další informace:

1) https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9B%C5%99ensk%C3%BD_fond

2) http://www.ekonomicka-architektura.cz

3) http://www.pravniochranamajetku.cz/sverensky-fond/

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Seidl | úterý 21.2.2017 23:03 | karma článku: 20,81 | přečteno: 853x