Pro stát „drahé“ dluhopisy dnes končí. Vlastenectví sílí?

Ano, pro velký zájem dneškem končí možnost rezervování státem vydávaných dluhopisů pro občany. Již 7. listopadu, ačkoliv původní termín byl 29. listopadu.

Naprosto objektivně ekonomové tvrdí, že jsou tyto dluhopisy pro občany drahé, že by si stát mohl půjčit jinde, levněji. To je nepochybně pravda. Ovšem, neskrývá se něco více za částkou, kterou činí rozdíl půjčky od občanů a úroku při půjčce z jiných zdrojů? Já osobně vidím přínos v tom, že je možné vytvoření nové symbiózy se státem. Zkrátka, jakési posílení vlasteneckého cítění.

V dnešní době, kdy těžko mezi svými stejně starými známými či dokonce mladšími, najdu někoho, kdo by měl kladný vztah ke své vlasti, České republice, je každý takový počin nutno velebit. Žádná z politických stran, která se při letošních volbách do PSP ČR dostala, nehraje na vlasteneckou notu a to je špatně. Když už hraje na notu „příslušnosti“, tak jen k Evropě. A já rozhodně odmítám tvrdit, že jsem Evropan. Jsem Čech.

Tímto tedy děkuji za možnost opakované rezervace státních dluhopisů občany. Ať již vzešla z pera jakéhokoliv ministra, jakkoliv smýšlející a jakkoliv barevné vlády. Protože to, co si naše republika – neříkám politická reprezentace, úředníci – ale republika zaslouží, to je vlastenectví a národní hrdost. A to rozhodně nelze vyvážit penězi z výhodnějších úroků.

Autor: Michal Pokorný | čtvrtek 7.11.2013 9:10 | karma článku: 10,49 | přečteno: 597x