Kdo nezná svou minulost…

Možná téma extremismu není nejvhodnější pro první blog, ale jelikož je na pořadu dne, pokusil jsem se k němu nestranně vyjádřit.

„Ten, kdo nezná svou minulost, je odsouzen si ji zopakovat“ … Toto známé pořekadlo snad mluví za vše. Ano, mám tím na mysli v poslední době velice aktuální téma či spíše témata. Těmi jsou jednak články idnes.cz, které se zabývají našimi vojáky, kteří nosili (zřejmě hrdě) na přilbách symboly nacistického Německa a také téma ještě aktuálnější, a sice probíhající soudní proces v Brně, jež by měl mít za výsledek zrušení Dělnické strany (dále jen DS).

 

Obě tyto události něco spojuje – pevně v to doufám, protože pokud ne, je situace o něco vážnější, než se zdá.

 

První případ – extremismus v armádě. Ač jsem slyšel spoustu názorů, že jsou to vojáci, kteří udělali zkrátka klukovinu, když si na přilby nechali dát onu symboliku, není možné tomu snad ani na chvilku uvěřit… tedy neměl by tomu rozhodně uvěřit ten, kdo aspoň pár hodin ve škole byl přítomen výuce dějepisu (či literatuře) a slyšel o tom, co právě jednotky nesoucí tyto znaky konaly. U těch, kteří z vlastní iniciativy sledovali dokumentární či válečné filmy ani nemluvě. A aby toho nebylo málo, výuka historii na vojenských vysokých školách by měla být ukončena… inu, téměř vždy v historii dohnali své země do neštěstí právě ti, kteří o nich „s nejlepšími úmysly“ rozhodovali…

 

Snad poněkud ožehavějším problémem, kdy nejde o jednotlivce, ale již o skupiny lidí, je druhý případ. Spojuje je ideologie, charismatický lídr? To zřejmě ne. To co je dle mého názoru spojuje, je vidina toho, že sociální politika naší země umožňuje odsunout většinu na druhou kolej, před hořekující menšinou. Ovšem není možné řešit tento problém cestou, jakou se právě DS vydala. Taková cesta vede vždy do pekel. Ale než proces skončí (ať už s jakýmkoliv výsledkem) měly by se příslušné orgány zamyslet… proč vzrůstá obliba DS? Proč se její členové a příznivce tak aktivně zapojují do jejich aktivit? Ano, je možné, že ve spoustě případech se jejich motiv může shodovat s motivem některých fotbalových fanoušků. Rozhodně se najdou ale i tací, kteří se zapojí do takovýchto akcí proto, že mají pocit, že něco je špatně. Jen zvolili nevhodný způsob projevu své nespokojenosti. Ale opět si řekněme, že extremismus vzkvétá především tam, kde něco není v pořádku.

 

Autor: Michal Pokorný | pátek 15.1.2010 0:54 | karma článku: 11,52 | přečteno: 1353x