Čížkovická cementárna nebo spalovna nebezpečných odpadů?

Ještě nedávno jsem si celkem naivně myslel, že v cementárně se vyrábí cement. Aspoň tak nás to učili na 1. stupni ZŠ. V čížkovické cementárně společnosti Lafarge je tomu ovšem jinak. Výroba cementu zde ustupuje výnosnějšímu byznysu – pálení jedů z ostravských lagun.

K rozhodnutí pálit nebezpečný odpad v Čížkovicích má vedení společnosti Lafarge dobré důvody. Stavební výroba klesá, staví se méně… Výroba a prodej cementu je na růstu či poklesu stavebnictví přímo závislá.

Proč si tedy nevylepšit ekonomické výsledky cementárny pálením jedů? Technologie je na to po úpravách vhodná. Takže, místo zvyšování prodeje cementu, se budou pálit ostravské kaly. Ekonomické výsledky společnosti Lafarge se tímto vylepší a management ve francouzské centrále bude jistě spokojen.

Nechci v tuto chvíli řešit zda a jak spalování kalů splňuje limity nebo proč se hejtmanka Vaňhová rozhodla změnit povolení a umožnit tím pálení ostravských kalů v Ústeckém kraji. Zajímá mne, kdy se z cementárny stala tiše a nenápadně spalovna nebezpečných odpadů. Co bude pálit příští rok? Začne s cílem navýšení zisků pro Lafarge svážet podobný sajrajt z Německa a Polska?

Jisté je, že následující léta budou naše děti dýchat zplodiny z čížkovické cementárny. Možná budou pod limitem, ale ve vzduchu prostě budou.  Možná také po letech zjistíme, že současná technika nedokázala měřit kvalitně obsah všech škodlivin a bohužel do vzduchu se dostalo více jedů, než jsme dokázali naměřit. Rozhodně nebuďme lhostejní.

Až budete nakupovat ve stavebninách cement, tak si vzpomeňte, že cement Lafarge z Čížkovic se vyrábí za pomocí spalování jedů. Třeba se rozhodnete pro výrobek jiného dodavatele.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Kučera | neděle 22.4.2012 11:40 | karma článku: 9,20 | přečteno: 712x