Praha – město namalovaných cyklostezek.

Jedete v Praze po nábřeží pod Negrelliho viaduktem směrem k tržnici. Když se podíváte na pruhy na vozovce, zíráte: tohle musel malovat nějaký šílenec. Samo o sobě je to pro všechny dost složité místo.

Sbíhají se tu dva pruhy od nábřeží s jedním pruhem z magistrály, aby se na krátkém úseku přeskupily do jiných dvou pruhů do Argentinské a jednoho pruhu k Holešovické tržnici. Prakticky každý řidič tady za hustého provozu musí přejet do jiného pruhu. Na konci tuhle rošádu ještě kříží tramvajová trať.

Kdosi tady namaloval mezi ty pruhy ještě křížící se pruhy pro cyklisty. Jezdím tu dost často, ale cyklistu jsem v tomhle galimatyáši ještě neviděl. Musel by to být přesvědčený sebevrah. Pokud se v těchto místech nějaký kolař objeví, vezme to po chodníku. Což se sice nesmí, ale život je přednější. Taky bych rád viděl policistu nebo strážníka, který by cyklistu zastavil a poslal ho do toho pruhového masomlýna.

Progresivní pražští politici myslí na ekologii. V jejich hlavách každý, kdo přesedne z auta na kolo, umázne svoji uhlíkovou stopu a oddálí tím globální oteplení. Nesmysly cyklopruhů vznikají už delší dobu. A nejvíc se malují na čtyřproudých komunikacích. Snižuje se tím šířka pruhů a hrozí častější boční kolize mezi auty a mezi autem a cyklistou. Budovat vlastní trasy pro cyklostezky je stavebně i finančně náročné, navíc v širším centru pro ně není místo. Tak se namaluje cyklopruh na normální silnici, nejlépe hlavní. To skoro nic nestojí. Zhorší se tam sice provozní podmínky, ale vykážeme dalšími kilometry cyklostezek.  V minulém roce měla Praha celkem 304 kilometrů cykloúseků na silnicích. Ocenění Bludný balvan by si zastupitelstvo zasloužilo za situaci v Podolí. Vedle regulérní cyklostezky vede ještě cyklopruh na silnici.

Tahle hrůza padá na vrub pražskému zastupitelstvu. Jmenovitě hnutí Praha sobě, které je motorem rozšiřování cyklopruhů. Jeho zástupce Adam Scheinherr je náměstkem zodpovědným za dopravu ve městě. Cyklodopravu v Praze využívá podle průzkumů (občas) necelé procento obyvatel a volby v Praze budou už v roce 2022

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Konečný | neděle 21.11.2021 17:15 | karma článku: 25,42 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Michal Konečný

Hlemýždi, plži a šneky.

10.10.2022 v 20:48 | Karma: 13,32

Michal Konečný

Čudlátka

9.10.2022 v 20:32 | Karma: 9,84

Michal Konečný

Život s dvojčaty.

4.10.2022 v 8:21 | Karma: 19,48

Michal Konečný

Minuta

24.12.2021 v 11:58 | Karma: 8,37

Michal Konečný

Škodovka stojí.

6.11.2021 v 21:14 | Karma: 10,80