Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozdní budka

Muž má postavit dům, zasadit strom a zplodit syna. Když je muži deset, může klidně sázet stromy. Se dvěma dalšími úkoly by měl určitě ještě nějaký čas posečkat. Desetiletý muž nemusí hned stavět barák. Může postavit ptačí budkou.

To byla vítaná aktivita za všech režimů, nejlépe kolektivně provozovaná.

Když mi bylo deset, žádnou budku jsme u nás ve škole nestavěli. Pedagogický sbor jako celek nebyl vůbec manuálně zručný. Na podobné aktivity tu byl předmět ruční práce. Ovšem kdyby soudružka učitelka Ovčáčková vzala do ruky kladivo, přihoukala by k nám sanitka a do konce roku bychom měli suplování. A tak na ručprčkách   dívenky háčkovaly, kdežto kluci se učili přišívat knoflíky s velmi nízkým koeficientem úspěšnosti. Ono ani materiálu na budky nebylo v době prvních pětiletek dost, pár prken odkloněných na dvacet ptačích budek mohlo položit národní hospodářství.

*

Odbočuji. Můj syn s rodinou žije v čerstvě a skoro vlastnoručně postaveném domečku na kraji Prahy se zahradou plnou smrků a borovic. Jednoho dne se na střeše ozvalo rytmické ťukání. Když neustávalo ani šestý den, vzal Michal žebřík. Našel střechu rozklovanou od ptáků. Moderní povrchy, izolace, vrstvy polystyrenu, vše ve viditelném nesouladu a zmaru.

Strakapoudi si tam budují hnízdo, zněl výsledek obhlídky. Proč tam, přece bydlí v dutých stromech a že jich máte na zahradě hafo, já na to. No víš, já jsem v létě jeden strom porazil, a oni měli v jeho dutině hnízdo.

Situace nabývala na dramatičnosti. Strakapoudi zaujali pozici „jak ty k my, tak my k ty“ s cílem rozklovat novostavbu. Chce to ihned jim zajistit náhradní bydlení. Usoudili jsme, že strakapoudům je potřeba postavit – budku. A kdo myslíte, že je v celé naší rozvětvené rodině na práci se dřevem nejzručnější? To byste fakt neuhodli. Tak jsem našel několik starých prken a kreslil, řezal, vrtal, šrouboval, lakoval. Ovšem předtím samozřejmě několik výletů na internet, protože nejdřív musíte strakapouda poznat, zjistit jeho zvyky a záliby, způsob rozmnožování i společenské postavení mezi ptáky. A pak velikost, vnitřní rozměry, průměr vlezu, přesah stříšky, výšku umístění na stromě, oslunění a zastínění a vůbec.

Přivezl jsem budku na místo za ovací mých potomků z druhého kolena. Co nestihl kdysi mladý pionýr, zvládl s přehledem důchodce. Zavěsili jsme, a teď čekáme, jak se to vyvine. Zda sousedské vztahy začnou normálně fungovat. Budu vás samozřejmě o dalším vývoji informovat.

A jak jsem tedy na tom jako muž? Zplodit syna nebyla zas tak veliká práce. (Ale že se poved, co?) Stromů jsem za život zasadil celou řadu, taky splněno. Vlastníma rukama jsem stavěl byt ve svépomocném družstvu a od základu jsem restauroval sto let starou chalupu. Takže ta budka je vlastně bonus.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Konečný | středa 31.8.2016 12:26 | karma článku: 10,55 | přečteno: 162x
  • Další články autora

Michal Konečný

Hlemýždi, plži a šneky.

Když bylo jedno z vnoučat ještě nevelké, zeptalo se: „Juppe, šnek se narodí už s boudičkou?“ A lítáte v tom! Nejdřív si uvědomíte, že jste o tom dřív, ani teď v pokročilém věku, nikdy nepřemýšleli. Takže nemáte tušení.

10.10.2022 v 20:48 | Karma: 13,32 | Přečteno: 301x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Čudlátka

Asi tak před čtyřmi lety ta otázka hýbala sítěmi: Souhlasíte se zákazem výroby a distribuce plastového nádobí, plastových příborů, brček a ušních šťourátek v celé EU? Už se neklade. Od října to v celé Evropské unii platí.

9.10.2022 v 20:32 | Karma: 9,84 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Život s dvojčaty.

Mám šest vnoučat a moje žena je na tom stejně. Dokonce má přesně těch samých šest. V rámci tohoto rozlehlého vnukstva jsme si opatřili dvojčata. Nebezpečí, že si je budeme navzájem plést, jsme předešli tím, že je to kluk a holka.

4.10.2022 v 8:21 | Karma: 19,48 | Přečteno: 454x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Minuta

Neexistuje nic, z čeho by nemohl vzniknout problém. Jste vánočně usebráni (prdlajs, kde mám ten podstavec na stromek a nabrousit ten nůž na porcování kapra), radujete se z toho, že už musíme přežít jenom celou zimu,...

24.12.2021 v 11:58 | Karma: 8,37 | Přečteno: 256x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Praha – město namalovaných cyklostezek.

Jedete v Praze po nábřeží pod Negrelliho viaduktem směrem k tržnici. Když se podíváte na pruhy na vozovce, zíráte: tohle musel malovat nějaký šílenec. Samo o sobě je to pro všechny dost složité místo.

21.11.2021 v 17:15 | Karma: 25,42 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:29

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

  • Počet článků 237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 412x
Michal Jupp Konečný Narodil se na úpatí Nuselského mostu, když tam ještě nestál. * Do Prahy se vrátil za účelem vysokoškolských studií, ale to už měl zkušenosti s jazzem a rock’n’rollem. * Ale věnoval se divadlu, pro které psal hry a písničky. * Nakonec založil se svou ženou Hankou folkovou kapelu. * Aby měla kde hrát, začal organizovat koncerty v Malostranské besedě. * Z Malostranské besedy se stala Mekka všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * Po deseti letech ho z Besedy vyhodili, protože tam uváděl režimu nepohodlné písničkáře. * Stal se šéfem břevnovského Klubu na Petynce. * Na dalších deset let se Petynka stala Mekkou všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * V sedmdesátých a osmdesátých letech byl dramaturgem Porty, která se v té době z malých sálků vypracovala až na třicetitisícový Lochotín v Plzni. * Byl lídrem Folk a Country Klubu, který po třicet let pořádal v Praze koncerty v Lucerně a dalších velkých sálech. * Byl dramaturgem Českokrumlovského folkového festivalu, Svojšického slunovratu, Svojšického letorostu, Banjo Jamboree, Country rumpálu a dalších festivalů. * Psal do Mladého světa, Mladé fronty a dalších medií o hudbě. * Ve vydavatelství Panton připravil řadě dnes velmi slavných kapel jejich první alba. * Po Listopadu 89 se stal šéfredaktorem časopisu FOLK & COUNTRY, který vycházel 21 let. * Připravil devadesát televizních pořadů Folková setkání. * Je dramaturgem festivalů Zahrada a Folková růže. * Zatím mu vyšlo pět knih, jednak o hudbě a jednak humorných. * Má dceru a syna, čímž si zajistil šest vnoučat. * Jeho životní krédo: Vstoupíš-li do vozovky, nečum po ženskejch.