Muž v nejlepších letech

Vezměme od konce, kde tohle úsloví nabralo poněkud pejorativní nádech: pokračující pleš a po padesátce rostoucí břicho, vše zajímavé ze života se už asi odehrálo a do důchodu nestydatě daleko. Ne, takhle začínat jsem fakt nechtěl.

 

Je to klišé jako spousta podobných omletých a otlučených výrazů: muž v nejlepších letech. Jak takového muže poznáte? A hlavně, kdy jsou ta nejlepší léta?

Vezměme od zadního konce, kde tohle úsloví nabralo poněkud pejorativní nádech: pokračující pleš a po padesátce rostoucí břicho, všechno zajímavé ze života se už asi odehrálo a do důchodu nestydatě daleko. Ne, takhle začínat jsem fakt nechtěl.

Která mužova léta jsou nejlepší, je obtížné určovat. Jednak je to kus od kusu, a taky jak to tipovat, když třeba ta nejlepší léta ještě nebyla odžita a teprve přijdou. Třeba byla nejlepší léta ta kojenecká, ale z toho období si toho moc nepamatujeme. Roky školní docházky to určitě nebudou – ta buzerace a domácí úkoly a vůbec. To, když jsme začali chodit s holkama, to bylo hodně dobrý. Ale ruku na srdce, jak jsme byli tenkrát nezkušení. Mít tak dnešní znalosti a zkušenosti, to by se to balilo! Škoda, že nelze zkombinovat ta nejlepší léta tenkrát a nejlepší léta teď. Taky můžete mít za nejlepší léta ta seniorská, vím to. Můžete dělat jen takovou práci, která vás baví, lidé vás pouštějí v tramvaji a pořád vám někdo zvyšuje důchod.

Jsou muži, kteří mají nejlepší léta celý život. Jsou úspěšní, daří se jim, na co sáhnou a se vztahy jsou na tom taky nadstandardně. Ovšem ti pro to celý ten život něco dělají. Samozřejmě existují muži na zcela opačném konci stupnice, ale těmi si tohle uvažování přece nebudeme kazit.

Takže milí pánové, prožívejte svá nejlepší léta právě teď.
A určitě i potom. 

Autor: Michal Konečný | neděle 5.9.2021 20:10 | karma článku: 6,27 | přečteno: 198x
  • Další články autora

Michal Konečný

Hlemýždi, plži a šneky.

10.10.2022 v 20:48 | Karma: 13,32

Michal Konečný

Čudlátka

9.10.2022 v 20:32 | Karma: 9,84

Michal Konečný

Život s dvojčaty.

4.10.2022 v 8:21 | Karma: 19,48

Michal Konečný

Minuta

24.12.2021 v 11:58 | Karma: 8,37