Důchodce Béďa.

Tu větu Béďa nevymyslel ani nebyl první, kdo ji použil: „Kvůli tomuhle jsem klíči nezvonil.“ I když Béďu znám velmi dlouho, vlastně nevím, jestli skutečně zvonil. Když dozvonil, strčil klíče do kapsy a čekal za práci německý plat.

Tu větu Béďa nevymyslel ani nebyl první, kdo ji použil:
„Kvůli tomuhle jsem klíči nezvonil.“

Připomnělo mi to jinou slavnou větu z filmu Knoflíková válka:
„Kdybysem to byl býval věděl,
tak bysem sem nechodil.“

I když Béďu znám velmi dlouho, vlastně nevím, jestli skutečně zvonil. Ale přiznat se, že ne, znamená zařadit si do zástupu kádrováků, politruků, tajemníků a uličních důvěrníků, a to ani v dnešní době není žádné plus.

Věřme, že zvonil. Když dozvonil, strčil klíče do kapsy a čekal, až mu za českou práci přistane na výplatní pásce německý plat. A i když se mu časem dařilo lépe než dřív, proti cizině to byla pořád bída.
Jeho zaměstnavatel se začínal bortit, někteří kolegové odcházeli podnikat, ale on ve firmě vytrval, dokud mu chodil plat.
Když podnik padl, odešel na pracák a pak už sbíral jen paběrky. Jazyky žádné, s počítačem si taky netykal, a jak už vyplynulo, průbojný ani iniciativní moc nebyl.

Volil levici, a když mu to moc nevynášelo, zkoušel to s všelijakými Věcmi veřejnými, Lidemy, Úsvity. Teď už znova volí oligarchickou levici, i když mu to zase nic nevynáší.

Je v důchodu, 2+kk na sídlišti. Kouká na televizi nebo do zdi.

Za všechna jeho bebí může Havel, EU, Soros, NATO, Židi, Kalousek, muslimové, novináři, Česká televize, USA, kapitalisti, mládež a všichni jeho bývalí nadřízení.

Ale Havel nejvíc, protože nezařídil, aby měl Béďa plat v německé výši. Za třicet let Béďa nejméně o třicet let zestárl. Třeba za to taky může…

Autor: Michal Konečný | úterý 4.6.2019 8:05 | karma článku: 18,55 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Michal Konečný

Hlemýždi, plži a šneky.

10.10.2022 v 20:48 | Karma: 13,32

Michal Konečný

Čudlátka

9.10.2022 v 20:32 | Karma: 9,84

Michal Konečný

Život s dvojčaty.

4.10.2022 v 8:21 | Karma: 19,48

Michal Konečný

Minuta

24.12.2021 v 11:58 | Karma: 8,37