Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dovolená na Titaniku.

Nějaký koumes vymyslel, že by lidé mohli trávit dovolenou na moři.Nalodíte se a jako kdybyste čtrnáct dní nevytáhli paty z hotelu. Akorát, že v žádném hotelu nedostanete mořskou nemoc, leda byste přehnali konzumaci.   

Doba na přelomu devatenáctého a dvacátého století byla poznamenána překotným rozvojem všeho, hlavně techniky. Lidstvo se dalo do pohybu. Železnice mířila skoro do každé vesnice, na cestách burácely motory prvních kočárů netažených koňskou silou a taky ve vzduchu bylo dost živo.

Moře už nebrázdily škunery a fregaty, ale velké lodě přepravující velké náklady. Lodě osobní poskytovaly pasažérům všemožné pohodlí při cestách na jiné kontinenty. Etalonem pro budoucí způsob námořní přepravy se stal Titanic. No nějak to nedopadlo. V následujících dekádách postupně přebíralo osobní přepravu přes oceán letectvo a osobní lodě zažívaly ústup ze slávy.

Pak nějaký koumes vymyslel, že by lidé mohli trávit dovolenou na moři. Tak vznikaly cestovní kanceláře, lodě se nejdřív přestavovaly na rekreační plavidla a později už se stavěly jenom taková, jenže obrovská. Prostě jste nastoupili na loď a brouzdali jste po moři třeba kolem Evropy. Sem tam někde zakotvit, projít si Monte Carlo, Kodaň, Amsterodam, Atény nebo Rigu. Zpátky na loď a po moři dál. Na takovém plavidle ovšem musí být všechno: bazén, tenisové kurty, salony krásy, lékařská služba, obchody se vším možným, kasino, biják a tak dál. Čím větší otesánek, tím víc lidí, tím větší byznys. Všechna moře už brázdí velké flotily zábavních lodí. Rozlehla se zpráva o stavbě dvou největších. Každá pojme šest a půl tisíce pasažérů. Na to, co všechno na nich bude, už nestačí ani mnohostránkové katalogy.

Přiznám se, že v takovém stádu turistů bych rozhodně dovolenou trávit nechtěl. Vy snad ano? Navíc bez možnosti před tou masou lidí někam utéct. Jedině snad zapomenout se v nějaké přístavní hospůdce.

Jak těch lodí přibývá a zvětšují se, vrší se i problémy. Všichni si pamatujeme, jak se jeden kapitán monstra předváděl před nějakou kráskou, najel na skalisko, monstrum se potopilo, a kapitán místo organizování záchranných prací utekl na břeh. Ostatně těžko si asi představíte, jak se šest a půl tisíce cestujících vejde a spořádaně nastoupí na záchranné čluny.

Tyhle lodě jsou také samy o sobě ekologickou katastrofou. Jezdí na mazut, což je největší možné protipřírodní svinstvo. (Prý se časem přejde na naftu. Ale nerado, protože to zvýší náklady.) Jedna tato loď údajně zamoří ovzduší jako 50 milionů osobních automobilů. Možná je ten údaj přehnaný, ale v čase, kdy se úřady perou s automobilkami o každou desetinu exhalací, je to příběh téměř kocourkovský.

 

Autor: Michal Konečný | čtvrtek 6.2.2020 8:31 | karma článku: 22,89 | přečteno: 1464x
  • Další články autora

Michal Konečný

Hlemýždi, plži a šneky.

Když bylo jedno z vnoučat ještě nevelké, zeptalo se: „Juppe, šnek se narodí už s boudičkou?“ A lítáte v tom! Nejdřív si uvědomíte, že jste o tom dřív, ani teď v pokročilém věku, nikdy nepřemýšleli. Takže nemáte tušení.

10.10.2022 v 20:48 | Karma: 13,32 | Přečteno: 301x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Čudlátka

Asi tak před čtyřmi lety ta otázka hýbala sítěmi: Souhlasíte se zákazem výroby a distribuce plastového nádobí, plastových příborů, brček a ušních šťourátek v celé EU? Už se neklade. Od října to v celé Evropské unii platí.

9.10.2022 v 20:32 | Karma: 9,84 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Život s dvojčaty.

Mám šest vnoučat a moje žena je na tom stejně. Dokonce má přesně těch samých šest. V rámci tohoto rozlehlého vnukstva jsme si opatřili dvojčata. Nebezpečí, že si je budeme navzájem plést, jsme předešli tím, že je to kluk a holka.

4.10.2022 v 8:21 | Karma: 19,48 | Přečteno: 454x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Minuta

Neexistuje nic, z čeho by nemohl vzniknout problém. Jste vánočně usebráni (prdlajs, kde mám ten podstavec na stromek a nabrousit ten nůž na porcování kapra), radujete se z toho, že už musíme přežít jenom celou zimu,...

24.12.2021 v 11:58 | Karma: 8,37 | Přečteno: 256x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Praha – město namalovaných cyklostezek.

Jedete v Praze po nábřeží pod Negrelliho viaduktem směrem k tržnici. Když se podíváte na pruhy na vozovce, zíráte: tohle musel malovat nějaký šílenec. Samo o sobě je to pro všechny dost složité místo.

21.11.2021 v 17:15 | Karma: 25,42 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Česko vyzývá EU, aby omezilo ruské diplomaty. Špionománie, hrozí Kreml odvetou

17. června 2024  22:20

Pokud EU omezí pohyb ruských diplomatů, přijme Moskva odvetná opatření. Vyplývá to z vyjádření...

Německá policie odvezla migranty do Polska, Varšava žádá vysvětlení

17. června 2024

Varšava chce po Berlínu vysvětlení poté, co německá policie převezla skupinu pěti migrantů na...

Nečistý boj o trampské kempy na Kokořínsku: úřad tajně uzavřel dohodu

17. června 2024

Premium České vědecké kapacity se zastaly existence nelegálních trampských tábořišť v CHKO Kokořínsko. Nyní...

Na ochranu sportovců v Česku nikdo nedohlíží, říká zakladatelka iniciativy

17. června 2024  19:48

V zahraničí dohlíží na bezpečnost sportovců tzv. Safeguarding Officeři. Chrání je před obtěžováním...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 405x
Michal Jupp Konečný Narodil se na úpatí Nuselského mostu, když tam ještě nestál. * Do Prahy se vrátil za účelem vysokoškolských studií, ale to už měl zkušenosti s jazzem a rock’n’rollem. * Ale věnoval se divadlu, pro které psal hry a písničky. * Nakonec založil se svou ženou Hankou folkovou kapelu. * Aby měla kde hrát, začal organizovat koncerty v Malostranské besedě. * Z Malostranské besedy se stala Mekka všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * Po deseti letech ho z Besedy vyhodili, protože tam uváděl režimu nepohodlné písničkáře. * Stal se šéfem břevnovského Klubu na Petynce. * Na dalších deset let se Petynka stala Mekkou všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * V sedmdesátých a osmdesátých letech byl dramaturgem Porty, která se v té době z malých sálků vypracovala až na třicetitisícový Lochotín v Plzni. * Byl lídrem Folk a Country Klubu, který po třicet let pořádal v Praze koncerty v Lucerně a dalších velkých sálech. * Byl dramaturgem Českokrumlovského folkového festivalu, Svojšického slunovratu, Svojšického letorostu, Banjo Jamboree, Country rumpálu a dalších festivalů. * Psal do Mladého světa, Mladé fronty a dalších medií o hudbě. * Ve vydavatelství Panton připravil řadě dnes velmi slavných kapel jejich první alba. * Po Listopadu 89 se stal šéfredaktorem časopisu FOLK & COUNTRY, který vycházel 21 let. * Připravil devadesát televizních pořadů Folková setkání. * Je dramaturgem festivalů Zahrada a Folková růže. * Zatím mu vyšlo pět knih, jednak o hudbě a jednak humorných. * Má dceru a syna, čímž si zajistil šest vnoučat. * Jeho životní krédo: Vstoupíš-li do vozovky, nečum po ženskejch.