Blackout.

Mějte nádrž vašeho auta vždy plnou. To proto, abyste naložili příbuzné a odjeli s nimi na chalupu, kde se to dá líp přežít. Cestou už benzín nenaberete, čerpací stanice jsou na elektřinu. Ani vlaky a busy už nepojedou.

Z častých zpráv z medií a debat doma, v hospodě i v práci už víte. Co klimatologové, co jiní vědci, co pseudovědci, co aktivisté, co klimaskeptici, co alarmisté, co ekoteroristé, co staří zakomplexovaní odpůrci, co Greta. Planeta se otepluje a céódvě je vrah. Musíme vymazat svou uhlíkovou stopu a přejít na OZE. Obnovitelné zdroje energie.

Energii mořského přílivu Česko trestuhodně zanedbává, protože si kvůli rozhledu z Řípu neopatřilo žádné moře. Údolní přehrady a hydroelektrárny jsou takovou zábavou energetiků, kteří – když voda je – pustí trochu elektřiny do ranní špičky.

Co zbývá? Solární pole a větrníky. Za soláry platíme my všichni obrovské peníze nějakým miliardářům, protože námi zvolení politici to tak vymysleli. Vrtule u nás moc nefičí, je na to v malé zemi málo místa, a lidé to bůhví proč nechtějí. Ale pomalu všeho přibývá a politici nás ujišťují, že do určitého roku splníme závazek daný EU.

A jsme v problému až po uši. Slunce svítí někdy moc, někdy míň a v noci vůbec. Vítr fouká – jak kde – někdy vůbec, jindy fakt dost. Co z toho plyne? Někdy bude elektřiny nedostatek, jindy přebytek. Pro první případ musíme mít nepřetržitě v provozu (nikoliv v záloze) nějaký ten ošklivý nejlépe jaderný zdroj. A když bude OZE elektřiny přebytek? Mohou shořet rozvodny, podělat se dráty vysokého napětí, nějaká elektrárna v síti může dostat ťafku, že se hned tak nevzpamatuje. Dominový efekt už jste jistě někdy probírali, bouchne jedna, bouchne druhá a pak už se poroučí celá síť.

Takže pro každý případ:

Mějte nádrž vašeho auta vždy plnou. To proto, abyste naložili příbuzné a odjeli s nimi na chalupu, kde se to dá líp přežít. Cestou už benzín nenaberete, čerpací stanice jsou na elektřinu. Vlaky a busy už nepojedou, elektřina nebude a nafta postupně dojde.

Než vyrazíte z města, všechno podle možností zabezpečte. Potmě se ve městech budou dít věci. A taky hned po skončení blackoutu není nutné řešit vytopeného souseda pod vámi.

Mějte zásoby jídla, hlavně trvanlivého, to čerstvé by se v nefunkční ledničce rychle zkazilo.

Léky pravidelně užívané i takové, kdyby na vás něco přišlo. Nemocnice budou v provozu jen pro nejvážnější případy. 

Taky pár balíků balené vody se hodí, zvlášť pokud nemáte vlastní studnu. Zapomeňte ale na mytí a koupání.

Na chalupě máte jistě krb, tak si připravte větší zásobu dřeva, což jistě nebude problém. Jinak se neohřejete.

Ohniště na zahradě, kde budete vařit guláš a polévky. Na ohni uvařený čaj a kafe přelejete do termosek.

Zásoby svíček, petrolej do lamp. Baterky, baterie a sirky.

Dobitý mobil, a pro jistotu i dobitý power bank, kterým si můžete dobít mobil i cokoliv jiného. Uzlové body sítí snad pár dní vydrží na elektrických agregátech a nouzově telefonovat půjde.

Zabavte děti a vůbec zabraňte ponorkové nemoci. Třeba si s nimi při svíčce zahrajte Člověče nezlob se. Nebo si povídejte. Možná zjistíte, že to je zajímavější než všechny pořady na sto dvaceti televizních kanálech.

Autor: Michal Konečný | čtvrtek 23.9.2021 20:57 | karma článku: 30,96 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Michal Konečný

Hlemýždi, plži a šneky.

10.10.2022 v 20:48 | Karma: 13,32

Michal Konečný

Čudlátka

9.10.2022 v 20:32 | Karma: 9,84

Michal Konečný

Život s dvojčaty.

4.10.2022 v 8:21 | Karma: 19,48

Michal Konečný

Minuta

24.12.2021 v 11:58 | Karma: 8,37