Sorry firmy, tak já se teda omlouvám, ale i tak smůla...

Ministr financí se omluvil firmám, které zničily zajišťovací příkazy. Hezké gesto pro média a pro veřejnost. Nanic pro firmy.

Jejich existenci jim nikdo nevrátí. Ani podnikání, kontakty, obraty, vše, co dlouhá léta a střežily jako své podnikatelské know how budovaly, už je pryč.

Zbývá možná jen finanční vyrovnání za vzniklé škody. A i to budou muset zrušené firmy soudně vymáhat, protože viděli jste někdy, aby stát za škodu, kterou způsobil, zaplatil dobrovolně a hned? Navíc tu bude otázka výše škody a na té se strany dobrovolně nedomluví a začnou soudní tahanice, znalecké posudky… Rád bych se spletl, uvidíme, co ukáže vývoj.

19 z 51 firem, které se soudilo, uspělo. 37 % nesprávně podaných likvidačních zajišťovacích příkazů. Měl by nás začít jímat strach, co s námi státní aparát dokáže udělat.

Výměna šéfa finanční správy nepomůže. Ten ty věci nedělal sám, a neumím si ani představit, že by je vymyslel a nařídil. Na něj tlačili zase shora.  Ministerstvo financí, kam spadá. Začarovaný kruh. Plnit do rozpočtu za každou cenu, protože přeci „všeci kradnú“… Presumpce neviny přestává platit.

Než omluva, za kterou si nikdo nic nekoupí, by bylo vhodnější řešit, kdo a z čeho zaplatí škody, které se na stát ze strany zničených firem povalí. A kdyby ji měli platit zaměstnanci, kteří to způsobili, bude to vůči nim, než bude ve věci samotné rozhodnuto proti státu, promlčené. Leda by firmy žalovaly společně a nerozdílně se státem i je, ale zas je otázkou, zda-li za to ti obyčejní řadoví zaměstnanci, kteří plnili příkazy shora, vůbec mohou.  

Vytvoří se vyšetřovací komise, kontrolní komise, rozhodovací komise. A bude nová vláda, a podle ní bude nebo nebude zájem to řešit a zveřejňovat, a nároky se pomalu a potichu promlčí.

Konečný účet bude ale vysoký. Bylo by zajímavé zjištění:

- kolik stát vynaložil peněžních prostředků na úředníky, které v souvislosti s vyšším počtem zajišťovacích příkazů zaměstnal

- kolik stát získal na základě oprávněných zajišťovacích příkazů

- kolik stát v konečném důsledku zaplatí na náhradách škod a soudních poplatcích, advokátech, znalcích apod.

Čísla neznám, ale soudě podle zpráv z tisku to pro stát v konečném důsledku bude nevýdělečný a ztrátový propadák. Kde zůstala povinnost státu a úředníků jednat a činit hospodárně a efektivně?

 

Čekám, kdy se někdo omluví nám všem. Protože nakonec tyto škody zaplatíme stejně my všichni.

Myslím, že se nedočkáme. Omlouvám se…

Autor: Michal Jedlicka | středa 20.9.2017 7:40 | karma článku: 34,09 | přečteno: 916x