Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobývají veřejný prostor a pomáhají tím Klausovi

Potkali jste už na ulic tričko Dobýváme veřejný prostor. Ne? To je škoda. Mělo by pomoct integrovat lidi s mentálním hendikepem do veřejné komunikace, umění a médií. Mentální postižení nebo hendikep. Krásná metafora na „Je to debil.“ z úst našich babiček. A jak se ukázalo, zase jednou měly babičky pravdu. Akorát, že tričko ukázalo na úplně jiného debila, než na nositele trička.

Někdy se stane, že když se dostane hodně vysoko, zapomenete na ty, kteří vám tam pomohli. Nebo za tyto pomocníky označíte lidi, kteří se s vámi zrovna na tom výsluní sluní. To se nestalo jednou a minela třeba pana senátora Grulicha určitě nebyla v tomto ohledu ani první ani poslední. Často pak taky získáte docela jiný pohled na věc. Jiný úhel pohledu.

Z čistě fyzikálního hlediska je to docela pochopitelné. Pokud vezmeme jedince a jím pozorovaný objekt jako pravoúhlí trojúhelník, tak změna délky jedné z odvěsen se adekvátně odráží na jejím protějším úhlu. (Než jsem si tuhle větu ověřil, zabralo to dvě stránky A4 malování a pak radši ještě konzultaci s Googlem).

Škoda, že tohle neplatí i obráceně. Tedy že když z oněch výšin sejdou tito nadlidé zase zpátky k nám, obyčejnému plebsu, tak se jim ten úhel pohledu nepřiblíží (s drobnou statistickou odchylkou) k tomu našemu.

Pak bych se možná nemohl dočíst, že někomu přijde divné, pokud je někdo mladou novinářkou (která mi tedy taky nepřijde úplně normální), označen za „lišáckou volbu“ nebo je touto novinářkou označen jako někdo, kdo „káže proti korupci“. A už vůbec bych nepojímal za divné, pokud bych se o někom dozvěděl, že ke své dopravě do práce používá nejstarší linku metra (omlouvám se manželce, ale klíče od bytu jsem vyměnil hned potom, co jsem si ověřil termín zbudování trasy C).

Kdo je tento odporný, zákeřnostmi prolezlý člověk, který se jen navenek přetvařuje a vydává se za laskavého a chápajícího. Pokorného a kajícího se? No samozřejmě že první náměstek Boha na zemi, papež František. Toho času budující si určitě podzemní tunel mezi obyčejným bytem a papežskými paláci přes ulici. Proč? No aby mohl hlásat chudobu, ale pak okem prostého občana nepozorován, mohl přebývat v blahobytu a přepychu.

Ale ono ouha. On papež není Čech.

Naštěstí.

Nebo možná škoda, protože ačkoliv znám osobně jen pár kněžích v ČR, každého z nich si nesmírně vážím i jako člověka a duchovního rádce.

Ale naštěstí není českým politikem.

To by pak si budoval nejen tunely pod rezidencí, ale rovnou i pod Římem.

Nemůžu tvrdit, že bych byl nějakým odborníkem na charakteristiky jednotlivých kandidátů na papeže, ale trošku jsem nakouknul i do jiných než jen našich médií a musím skromně říct, že jsem zase měl pravdu. Mnou vybraný kandidát nakonec přesvědčil všechny volící kardinály (jestli použil i moje doporučení zatím nevím) a myslím si, že během pár dní ve svém úřadu i všechny věřící a spoustu nevěřících, že lepší volbu si naše doba nemohla přát.

Naštěstí pro všechny, kterým ale média a židovsko-zednářská liga zastřela rozum a oči, je tu jeden ČECH, který má tu sílu vyvést nás z našich omylů. A když mu to nevyšlo za dvě období na Hradě, bude se o to pokoušet z podhradí. No ano, svatý Václav znegoval nejen oteplování (letos bych mu možná i s pohledem na teploměr věřil), ale rovnou i osobu prvního náměstka Ministerstva nesmrtelnosti.

Sice se ve svém článku pouští spíš do autorky a do jejího pohledu na občanskou společnost, ale bohužel si Svatý neodpustil plivnout po někom, kdo spíš než aby se ohnal a už mu konečně vlepil jeden výchovný pohlavek, poděkuje a nastaví druhou tvář. A to se nedělá.

Člověk, který se obklopuje a veřejně velebí pány jako je exprimátor Bém nebo se obklopuje lidmi ražení pana Jákla nebo Bátory, vůbec nemá mít právo jakkoliv se pouštět do někoho, kdo ze své pozice poklekl a umyl hřešícím nohy.

Víte, i kdybych měl jakékoliv pochybnosti o papežovi Františkovi, tento čin musí pohnout každým, kdo alespoň trochu svého času strávil čtením Knihy knih. Takto se má chovat kajícník, a jak jsem psal už někdy dřív, činem ne slovem jdi příkladem.

Z celého článku pro mě vyplývají dva závěry:

1)       Pane Klausi, buďte rád, že tu někdo autorka článku o papežovi je. Zrovna vy totiž svými projevy opravdu kandidujete na post mentálního invalidy a pak budete potřebovat veškerou přímluvu, co bude k mání.

2)       Víc než ovčák ti o ovci poví beran. „Až na rozhodujících místech bude méně Klausů a více Františků, bude na světě lépe“ – mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D.

Zdroj:http://www.lidovky.cz/mene-klausu-vice-frantisku-a-na-svete-bude-lepe-mini-halik-pzk-/zpravy-domov.aspx?c=A130408_171238_ln_domov_ogo#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Hnaťuk | úterý 9.4.2013 14:17 | karma článku: 10,79 | přečteno: 582x
  • Další články autora

Michal Hnaťuk

Jsme opravdu národ hňupů a je se za co stydět?

Dneska jsem si v polední pauze přečetl nejen rozhovor se sestrou Mašínů, ale zejména diskuzi pod ní. Odhlédněme od faktu, že internetové diskuze jsou doménou zamindrákovaných pisálků, kteří si svojí zlost opravdu neumí vylít jinde než nad klávesnicí a podpantofláků, pro které je bušení do mezerníku nejvyšší formou agrese.

23.9.2013 v 15:00 | Karma: 22,53 | Přečteno: 1317x | Ona

Michal Hnaťuk

Demokracie je vlastně nejvyšší zkouška našeho svědomí

V tomto hříšném a žalostném světě se zkoušely a budou zkoušet mnohé způsoby vlády. Nikdo nepředstírá, že demokracie je dokonalá nebo samospasitelná. Říká se dokonce, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních způsobů, které jsme vyzkoušeli. W. Churchill - 11. listopadu 1947 Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot. W Churchill - 13. května 1940

8.8.2013 v 11:31 | Karma: 8,32 | Přečteno: 237x | Politika

Michal Hnaťuk

Jak si kdo ustele, tak si my lehnem

Národ, který nezná svoji historii je odsouzen prožívat ji znovu. Georg Santayan Jak jste na tom Vy? Víte nebo znáte?

27.6.2013 v 14:11 | Karma: 10,68 | Přečteno: 485x | Společnost

Michal Hnaťuk

Je to smutné, ale můžeme si za to sami

Pokud někdo čekal, že se přenašeč viru Z721 stane z noci na noc slušným a politicky vyspělým člověkem, snad už se poučil. Bohužel se opět ukázalo, že prezident, který by 4 roky klimbal, je Česku méně nebezpečný, než prezident, který si chce vyřizovat své účty a léčit svůj mindrák.

26.6.2013 v 10:39 | Karma: 43,75 | Přečteno: 8420x | Politika

Michal Hnaťuk

Do ležících se nekope (a do topících už tuplem ne)

Praha potřebuje spoustu věcí. Humery, vznášedla, nového primátora, starého primátora (myšleno ex-primátora Němce), lépe či jinak fungující krizový štáb. Taky ale potřebuje naučit se komunikovat a potřebuje slušné lidi a ne mediální honili a hyeny.

6.6.2013 v 8:54 | Karma: 40,50 | Přečteno: 4641x | Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je stále ve vážném stavu, čeká ho další operace. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  13:01

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...

MAFRA stále oslovuje téměř tři miliony čtenářů, potvrdil Media projekt

16. května 2024

Výsledky výzkumu čtenosti Media projekt za 2. čtvrtletí 2023 až 1. čtvrtletí 2024 potvrdily přední...

Pavel jmenoval Ženíška ministrem pro vědu. Popřál mu v boji s dezinformacemi

16. května 2024  6:05,  aktualizováno 

Prezident Petr Pavel jmenoval ve čtvrtek Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pravdivá Pekarová, tiché víno a nejlepší úmysly

16. května 2024

Premium O neshodě na zdanění tichého vína a o ostudě Pekarové Adamové po odvolání ministryně pro vědu a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1893x
Myslím, tedy jsem A často si myslím, co se těm nade mnou nelíbí. Ale to neznamená, že nejsem nebo že bych nechtěl a neměl být slyšen a snad i vyslyšen.