Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká stopa v Číně

Jsem občan České republiky. Nemůžu o sobě tvrdit že jsem patriot, ale pokaždé když někde cestuji, jednou z činností co nikdy nezapomenu, je kontrolovat českou přítomnost v dané zemi. Zatím jsem v každé alespoň nějakou českou stopu objevil, samozřejmě to většinou byly Škodovky, pivo a Baťa. Nejinak tomu je i v Číně, kde mám ale na hledání poněkud více času.

Čína je obrovský trh, člověk by proto čekal, že se tady bude pokoušet dostat co nejvíce výrobců z celého světa, včetně naší malé země, která nepochybně má co nabídnout.

Proto je dost zklamáním, když v běžném místním obchodě sice naleznete belgickou čokoládu, německé pivo, australské mléko, britské masové konzervy či francouzské sýry, ale po česku ani stopa. Obzvláště při návštěvě TESCO, které vypadá téměř jako u nás. Polovina zboží je v něm totiž z Polska. Pivo Lech, Tatra, nebo Žiwiec, pálenka z Bialsko Biala, sirupy, mléka, sušenky. A do toho hromada zboží z Ukrajiny, z té tedy především alkohol, bonbóny z Maďarska, limonády z Litvy, a nedávno jsem objevil i víno z Moldavska.

Zboží z Polska. Ani v Číně se před ním neschováte.

Pokud chce člověk objevit kus domova, musí do Careffouru, tam se na okraji regálu s alkoholem krčí pár plechovek Pilsner Urquell, či do malého obchůdku v centru, kde se dá koupit Budějovický Budvar. Nic jiného neseženete, i když jsem slyšel legendy o českém sýru v jednom supermarketu v západočínském Chengdu.

12 yuan je necelých 40 kč.

Českou zástavu tak hrdinně drží v podstatě jen Škoda Auto, tady ale známá jako 斯柯达汽车 (Xikeda Qiche). Malým zklamáním může být to, že každá v Číně vyrobená škodovka, stejně jako velká část Volkswagenů, nese na zádi pouze nápis 上海大众 (Shanghai Dazhong) což znamená Shanghai Volkswagen. Jako každá zahraniční automobilka musí totiž i Škoda být vyráběna ve spolupráci s čínskou firmou a tak pro čínský trh vznikají právě ve společné továrně Volkswagenu a SAIC Motors.

Hong Kongský zpěvák Jacky Cheung je jednou z tváří Škody.

I přes to, že Čína má nejrozmanitější nabídku nových vozidel na světě, Škoda se v ní rozhodně neztrácí. Při procházce čínskou ulicí na nějakou téměř pokaždé narazíte. Od první generace Octavie, která se ještě dovážela přímo z Česka, až po nejnovější faceliftovaný Yeti, který už se vyrábí přímo tady a navíc v prodloužené verzi jen pro Čínu. Ze všech modelů moderní historie tady schází jen Roomster a Citigo. Mimoto Škoda taky sponzoruje poslední řadu televizní soutěže Čína má talent.

Škoda Octavia první generace, ještě importovaná z Česka.

Pokud se dáte do řeči s místními lidmi, kupodivu vám většina potvrdí, že už o České republice slyšeli. Musíte však vědět jak se zeptat, málokterý Číňan totiž někdy slyšel anglický název Czech Republic. Pokud ale správně vyslovíte slovo 捷克 (Jieke), můžete očekávat, že se vám pochlubí znalostí českých fotbalistů, Prahy, a kupodivu i událostí z jara 1968. Jakýsi mladík se mě po tom, co jsem mu oznámil svůj původ, zeptal jestli znám Milana Kunderu, že je to jeho nejoblíbenější spisovatel. Jedna mladá Číňanka, se kterou jsem se nedávno bavil, mi zase řekla, že netuší kde 捷克 leží, ale že ví, že odtamtud pochází Škodovky.

Se Slovenskem je situace poněkud jiná, ani po vyslovení krkolomného názvu 斯洛伐克 (Siluofake) místní moc netuší o co se jedná, až když se zmíníte o společném státě 捷克斯洛伐克 (Jiekesiluofake) tak jim to dojde. Ale kupodivu pokud tu někde v obchoďáku nebo na výstavišti vlají světové vlajky, vždycky se tam najde slovenská, ale už málokdy ta česká.

Není to moc vidět ale je tam. Ta slovenská samozřejmě.

V sousedním Hong Kongu je to s povědomím o Česku trochu jinak. Sice tam už neseženete ani to pivo a Škodovky se tam neprodávají, ale při každé návštěvě města vidím plakáty zvoucí na výstavy českých umělců, koncerty českých filharmoniků či promítání českých filmů.

Reklama na vystoupení českých filharmoniků v Hong Kongu.

Tohle je samozřejmě pouze povrchní zhodnocení situace, tak jak to má možnost vidět běžný člověk. Pokud si přečtete o působení českých firem, je situace o něco lepší. Ty však povětšinou působí v oborech, které nejsou až tak viditelné a nedávají tak najevo svůj původ. Mnohé další už oznámily záměr se do Číny v nejbližší době dostat. Tatra tak podepsala smlouvu na licenční výrobu 10,000 vozidel a plzeňská tramvaj Škoda ForCity se nedávno začala vyrábět v severočínském městě Qindao.

Prezentace Škody na Guangzhou Autoshow.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Dokoupil | pátek 4.7.2014 16:00 | karma článku: 28,30 | přečteno: 2833x
  • Další články autora

Michal Dokoupil

Ustopovat sám tisíc mil (v Číně)

Skoro pět týdnů prvního léta v Číně jsem strávil s kamarády cestováním po západních provinciích. Teď jsem ale stál sám uprostřed Číny a přemýšlel, jakým způsobem se dostat 1600 km zpátky na pobřeží.

27.11.2017 v 16:00 | Karma: 20,28 | Přečteno: 896x | Diskuse| Cestování

Michal Dokoupil

V zemi obřího blikajícího delfína

Vláda prezidenta Xi Jinpinga nedávno zakázala výstavbu v Číně tak populárních budov s podivnou architekturou. O co tím země přišla, dokazuje například naše návštěva města Jiayuguan.

23.11.2017 v 16:00 | Karma: 14,13 | Přečteno: 414x | Diskuse| Cestování

Michal Dokoupil

Já, versus šílený čínský otec

Rodinné vztahy a jejich pravidla jsou v Číně, jak je asi většině známo, poněkud komplikovanější než v Evropě. Já se o tom mohl přesvědčit na vlastní kůži.

20.11.2017 v 16:00 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1333x | Diskuse| Ostatní

Michal Dokoupil

V oáze Hedvábné stezky

Stejně jako po celá tisíciletí karavany Hedvábné stezky, i my jsme na naší cestě Čínou zastavovali v pouštních oázách, abychom se osvěžili po dlouhých kilometrech strávených v písečné krajině.

16.11.2017 v 16:00 | Karma: 13,92 | Přečteno: 443x | Diskuse| Cestování

Michal Dokoupil

Jak jsem dostal psa k obědu

Každý asi ví, že obchodovat s Číňany je dost riskantní. Jak to vypadá, když se výroba zboží na zakázku v Číně příliš nevydaří?

13.11.2017 v 16:00 | Karma: 32,76 | Přečteno: 2480x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Třetině lidí by nevadilo, kdyby se vrátila totalita. Největší hrozbou je stále Rusko

12. května 2024  16:34

Česko si stále drží pozici regionálního „šampiona“ v podpoře demokratických hodnot a prozápadních...

Nová prezidentka Severní Makedonie u přísahy nepoužila oficiální název země

12. května 2024  16:32

Nově zvolená prezidentka Severní Makedonie Gordana Siljanovská-Davkovová v neděli u slavnostní...

Cermat nahrál výsledky přijímaček na střední školy, 90 procent uchazečů je přijatých

12. května 2024  16:24

V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) jsou od neděle dostupné...

Do kina s popcornem, ven v maskáčích. Minutový klip za milion láká do armády

12. května 2024  16:18

Česká armáda má smělé plány mít do roku 2030 třicet tisíc vojáků a deset tisíc aktivních záloh. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2356x
Jsem Evropan pobývající v Čínské lidové republice. Zemi, ze které pochází většina věcí co máte doma, zemi, která se snaží o čím dál větší vliv na světovém dění, a také zemi, která se stále častěji objevuje ve článcích novin. Nicméně i tak jsem si jistý že toho o ni moc nevíte.