Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vesmír za humny, nebo raději sedět doma?

Kapitola 4.Kde jsem to tentoc… Aha, už vím, biologie. Tak tedy do toho. Nebojte, už je to kapitola poslední.

Je zajímavé, že ač by měla být lidskému zájmu a zvědavosti nejbližší, kupodivu to tak zatím není. Velice dlouho to byla věda popisná, katalogizující. Experiment byl výjimkou, donedávna byli experimentujícími biology pouze fyziologové. Intenzivnější experimentování v biologii začalo vlastně nedávno a nemalou měrou díky molekulární biologii a genetice.
Přitom, alespoň dle mého názoru, má biologie spolu s biochemií před sebou jeden obrovský úkol – nasytit stávající a nadcházející generace. Jisté rezervy jsou ještě v klasické agronomii, ale není jich moc. Něco málo v agrotechnice (zejména vzhledem k rozvojovým zemím) a něco v klasickém šlechtitelství – výkonnější odrůdy zejména obilovin, vhodných pro sub- a tropická pásma.

A pak je tu úkol druhý, také velmi důležitý. Tím je výzkum „vedoucího živočišného druhu“, výzkum člověka. Pokud nepochopíme sami sebe a nezvládneme mechanismy ovládání sebe sama, nevytvoříme trvale stabilní společnost, schopnou plynulého rozvoje bez zpětných zvratů.

Sci-fi jsem začal, dovolte mi mini sci-fi skončit:
„Dědo, jak to vlastně tenkrát vlastně začalo, s tou mentoristencí? (Mentálně orientovaná existence)“, optal se mne nedávno můj desetiletý vnuk David. „Tož to máš tak, Davídku. Lidi vždycky zajímalo, jak jim to v té jejich kebulce funguje. Dumali, bádali a postupně občas i poznávali. Nejprve anatomii mozku, posléze jeho základní fyziologii, objevili základní řídící centra. Podobně, jako když se podíváš na historické počítače, snadno rozlišíš jeho komponenty: základní desku, zdroj, grafickou a zvukovou kartu. Obtížněji již rozlišíš paměť, zvláště pokud je rozdílných typů.
Jejich vzájemnou komunikaci  odhalíš jenom sledováním signálů a pochopit jí bude daleko těžší. Vlastní vnitřní funkce komponent lze pak objasnit jen za pochopení jejich vnitřní struktury, což je problém vnořený o řád. Poznat pak, jakou úlohu řeší právě celek a jak, to je ještě daleko složitější.
Podobně tomu bylo i u mozku. S rozvojem techniky získali neurofyziologové i nové, jemnější nástroje výzkumu. Ovšem mozek není binární počítač, ale vícestavový multisystém. Poměrně rychle byly odhaleny principy komunikace mezi centry a perifériemi, ale stále unikal vlastní princip paměti, natož intelektu. Zlom přišel s objevem rytmů tau, mí a omikron. O rytmu tau zatím víme, že je projevem vysokofrekvenčních oscilací a vlastním principem paměti. Ovšem informace je kódována dvěma způsoby, frekvencí a polaritou vlny oscilátorů. Co v neuronech osciluje, to zatím nevíme. Teorie se domnívá, že jde oscilace specifických molekul nízkomolekulárních bílkovin. Rytmus mí pak moduluje rytmus tau. Jelikož bylo experimentálně prokázáno, že tento rytmus vykazuje specifické špičky během přemýšlení o konkrétním problému (jakési spektrální čary), považujeme jej za systém, který zpracovává a vyhodnocuje informace, tedy za vlastní „program“ myšlení. A tady došlo ke klíčovému objevu. Za pomoci techniky se podařilo „propojit“ mozky jednotlivců, přemýšlejících o zadaném problému, tedy se shodnými modulačními špičkami mí rytmu. A zbytek už určitě znáš sám. Díky vlnovému charakteru mí rytmu existuje mí-pole, tedy mentopole. Specifická mentální cvičení pak umožnila propojení mozků bez přispění techniky, stačí jen chtít se do mentopole zapojit. Jakmile se do pole zapojíš, dojde k synchronizaci s mozky, přemýšlejícími o stejném problému. Takto vznikla metainteligence, nazývaná mentoriscence. Její zpětný vliv na lidstvo byl obrovský. Náhle zjistilo, že ke šťastnému životu potřebuje minimum fyzických prostředků, že lidské štěstí spočívá v něčem zcela jiném. Odhalit další funkce a struktury mozkové činnosti je na vás. Třeba co je principem uvědomování si sebe sama, kde je vlastně já, čili duše. Na vás zůstává odhalit funkce rytmu omikron, o němž se domníváme, že je principem mimosmyslového vnímání. Až toto zvládnete, máte celý vesmír za humny.“
„Ale teď už spát, chlapče.“
„Ještě bych mohl povídat hodně, třeba o sdílení emocí a prožitků. Nebo o tom, že začínáme pociťovat doteky myslí od jinud, jen naše rozlišovací schopnosti jsou dosud malé. V to jsme také doufali. Mentopole je nekonečné a kontakt okamžitý, protože rychlost myšlenky je nekonečná. Povídat ano, ale ne desetiletému klučinovi. Na to má ještě čas a spoustu mentálních cvičení před sebou.“
 

 

Také vám občas „ujíždí“ myšlení?

Autor: Michal Slavíček | pátek 27.1.2012 18:17 | karma článku: 5,81 | přečteno: 442x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy