Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční hříchy.

No, jsme zase v tom. Tedy nikoli gravidní, ale v tom čase vánočním. I když po něm můžeme jako gravidní vypadat. Ale co naděláte, k Vánocům už nějaká ta dobrá krmě patří. Do štědrovečerní tabule vám kecat nebudu, sem tam nějaká tradice nezaškodí. Tak si ji připravte tradičně. Teda ne tu tradici, ale tabuli. Tak, jak je u vás tradicí. Takhle napsaný to vypadá blbě, ale myslím to dobře. Vyřádit se kuchařsky ale můžete ve dny další. Třeba takto:

Krkovice namol v h-moll.

Krkovici osolíme a prudce ze všech stran opečeme. Vyjmeme ji z nádoby, do které přihodíme hodnou hrst cibule a tuto orestujeme. Krkovici vložíme zpět, bohatě okmínujeme, potřeme prolisovaným česnekem a opepříme. Co kdo snese a jak je ctěná libost. Podlijeme půl litrem černého ležáku, přidáme oloupané jablko pokrájené na čtvrtky a šoupneme přikryté do trouby. Pečeme do změknutí, občas obrátíme a pokud je nutno, podlijeme vodou. Na cca posledních 20 min. pečení odkryjeme a povrch potřeme medovou vodou (lžička medu na velkej frťan vody). Krkovici a jablko vyjmeme a šťávu vysmahneme skoro, ale opravdu jenom skoro, na tuk. Přilijeme 2 deci červeného a 2 deci vody. Kdo rád houby, přidá na másle osmahnuté žampióny. Povaříme, do šťávy propasírujeme upečené jablko a je hotovo. Podáváme plátek masa lehce posypaný strouhaným křenem. Jako přílohu volíme knedlík, brambory, přijatelná je i brkaše. A kdeže je ta h-moll? Tu si pouštíme během kuchtění. Na Vánoce se sluší být na měkko, proto měkká tónina.

 

Nebo zkuste tohle:

Žlučníkářská kachna

Očištěné kuře vně i zevnitř osolíme. Do dutiny vložíme 2 menší oloupaná jablka, tentokráte v celku. V pekáči rozpustíme něco másla. Lze použít i ztužený rostlinný tuk. Olej prosím ne, i kdyby to byl Super Mogul. Přilijeme něco vody a 2 dl černého piva. Ti, co je žlučník zlobí méně, přidají 2 plátky slaniny. Následně vložíme kuře, které dostatečně posypeme kmínem. Klasicky za podlévání (možno i zbylým pivem) upečeme. No a je hotovo. Kuře rozparcelujeme a můžeme konzumovat. Přílohu si zvolte dle vlastní chuti. Jó a ty jabka, ty můžete buď sníst i s tím kuřetem, nebo vyhodit. To už je na vás.

 

A poslední:

Trampský zajíc

Ze všeho nejdříve si v předstihu opatříme zajíce. Samozřejmě mám na mysli živočicha jménem Zajíc polní (Lepus europaeus), to aby nedošlo k mýlce. Skalní pravověrní trampové ho musí upytlačit. Zajíce pak za zadní běhy pověsíme do průvanu a necháme zrát. Minimálně do té doby, než mu z nosu začne kapat krev. Fajnšmekři počkají, až z nosu počnou vypadávat červi, leč v zimním období toto pro nedostatek much nelze doporučit. Zralého zajíce zbavíme kožichu, hlavy i pajšlu a lehce jej omyjeme. Odsekneme i dolní část běháků.
Ty dáme spolu s hlavou a dalšími odřezky vařit s divokým kořením. Mezitím dáme zajíci do bříška různé vonné bylinky, pokrájené brambory, špek, klobásku atd. Nezapomeneme mu potom pupík zašít. V pekáči rozpustíme sádlo a na něm orestujeme cibuli. Vložíme zajdu, plátky slaniny a podlijeme trochou vývaru a červeným vínem. Zakryjeme a pomalu pečeme za dalšího podlévání vínem i vývarem. Upečeného zajíce vyjmeme a dáme stranou. Přilijeme zbytek vína(celkem 0,5l) i vývaru a vaříme, až se polovina tekutiny odpaří. Můžeme přidat rozinky a posekané ořechy i něco zavařeniny (rybíz, brusiny, šípky). Tím je pro netrampy hotovo a rozporcovaného zajíce můžeme spolu s omáčkou podávat. Trampové musí ve vaření pokračovat. Zajíce vloží zpět do pekáče a přilijí 0,5l vodky, 0,5l rumu a 0,5 l borovičky. Směs se uvede na deset sekund do varu a odstaví od zdroje tepla. Po částečném vychladnutí se zajíc vyhodí a konzumuje se jen omáčka. A pozor! Chutná skvěle i za studena.

Tak co, taky si zahřešíte?

Autor: Michal Slavíček | úterý 21.12.2010 9:32 | karma článku: 7,23 | přečteno: 599x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Starostové nesouhlasí s plánem na další rušení pošt, testy chtějí překazit

14. června 2024

Premium Česká pošta začala na venkově testovat, nakolik zvládne klasické poštovní pobočky nahradit Mobilní...

Začíná nová éra válčení. Na Ukrajině proběhla první bitva robotů na světě

14. června 2024

Premium Historie si možná bude pamatovat, že jedna z prvních bitev mezi roboty se odehrála na Ukrajině...

Kazaň a Helena. Ruská a americká jaderná ponorka se přiblížily na dohled

13. června 2024  22:12

Na Kubě, kam tento týden dorazily ruské bojové lodě, se nachází i americká jaderná ponorka USS...

„Jako impérium si musíme podrobit barbary.“ Ruský moderátor rozzuřil Číňany

13. června 2024  22:11

Ruský propagandistický moderátor Sergej Mardan silně pobouřil čínské uživatele sociálních...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy