- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Krkovice namol v h-moll.
Krkovici osolíme a prudce ze všech stran opečeme. Vyjmeme ji z nádoby, do které přihodíme hodnou hrst cibule a tuto orestujeme. Krkovici vložíme zpět, bohatě okmínujeme, potřeme prolisovaným česnekem a opepříme. Co kdo snese a jak je ctěná libost. Podlijeme půl litrem černého ležáku, přidáme oloupané jablko pokrájené na čtvrtky a šoupneme přikryté do trouby. Pečeme do změknutí, občas obrátíme a pokud je nutno, podlijeme vodou. Na cca posledních 20 min. pečení odkryjeme a povrch potřeme medovou vodou (lžička medu na velkej frťan vody). Krkovici a jablko vyjmeme a šťávu vysmahneme skoro, ale opravdu jenom skoro, na tuk. Přilijeme 2 deci červeného a 2 deci vody. Kdo rád houby, přidá na másle osmahnuté žampióny. Povaříme, do šťávy propasírujeme upečené jablko a je hotovo. Podáváme plátek masa lehce posypaný strouhaným křenem. Jako přílohu volíme knedlík, brambory, přijatelná je i brkaše. A kdeže je ta h-moll? Tu si pouštíme během kuchtění. Na Vánoce se sluší být na měkko, proto měkká tónina.
Nebo zkuste tohle:
Žlučníkářská kachna
Očištěné kuře vně i zevnitř osolíme. Do dutiny vložíme 2 menší oloupaná jablka, tentokráte v celku. V pekáči rozpustíme něco másla. Lze použít i ztužený rostlinný tuk. Olej prosím ne, i kdyby to byl Super Mogul. Přilijeme něco vody a 2 dl černého piva. Ti, co je žlučník zlobí méně, přidají 2 plátky slaniny. Následně vložíme kuře, které dostatečně posypeme kmínem. Klasicky za podlévání (možno i zbylým pivem) upečeme. No a je hotovo. Kuře rozparcelujeme a můžeme konzumovat. Přílohu si zvolte dle vlastní chuti. Jó a ty jabka, ty můžete buď sníst i s tím kuřetem, nebo vyhodit. To už je na vás.
A poslední:
Trampský zajíc
Ze všeho nejdříve si v předstihu opatříme zajíce. Samozřejmě mám na mysli živočicha jménem Zajíc polní (Lepus europaeus), to aby nedošlo k mýlce. Skalní pravověrní trampové ho musí upytlačit. Zajíce pak za zadní běhy pověsíme do průvanu a necháme zrát. Minimálně do té doby, než mu z nosu začne kapat krev. Fajnšmekři počkají, až z nosu počnou vypadávat červi, leč v zimním období toto pro nedostatek much nelze doporučit. Zralého zajíce zbavíme kožichu, hlavy i pajšlu a lehce jej omyjeme. Odsekneme i dolní část běháků.
Ty dáme spolu s hlavou a dalšími odřezky vařit s divokým kořením. Mezitím dáme zajíci do bříška různé vonné bylinky, pokrájené brambory, špek, klobásku atd. Nezapomeneme mu potom pupík zašít. V pekáči rozpustíme sádlo a na něm orestujeme cibuli. Vložíme zajdu, plátky slaniny a podlijeme trochou vývaru a červeným vínem. Zakryjeme a pomalu pečeme za dalšího podlévání vínem i vývarem. Upečeného zajíce vyjmeme a dáme stranou. Přilijeme zbytek vína(celkem 0,5l) i vývaru a vaříme, až se polovina tekutiny odpaří. Můžeme přidat rozinky a posekané ořechy i něco zavařeniny (rybíz, brusiny, šípky). Tím je pro netrampy hotovo a rozporcovaného zajíce můžeme spolu s omáčkou podávat. Trampové musí ve vaření pokračovat. Zajíce vloží zpět do pekáče a přilijí 0,5l vodky, 0,5l rumu a 0,5 l borovičky. Směs se uvede na deset sekund do varu a odstaví od zdroje tepla. Po částečném vychladnutí se zajíc vyhodí a konzumuje se jen omáčka. A pozor! Chutná skvěle i za studena.
Tak co, taky si zahřešíte?
Další články autora |
Náklo, okres Olomouc
2 100 000 Kč