Vánoční hříchy.

No, jsme zase v tom. Tedy nikoli gravidní, ale v tom čase vánočním. I když po něm můžeme jako gravidní vypadat. Ale co naděláte, k Vánocům už nějaká ta dobrá krmě patří. Do štědrovečerní tabule vám kecat nebudu, sem tam nějaká tradice nezaškodí. Tak si ji připravte tradičně. Teda ne tu tradici, ale tabuli. Tak, jak je u vás tradicí. Takhle napsaný to vypadá blbě, ale myslím to dobře. Vyřádit se kuchařsky ale můžete ve dny další. Třeba takto:

Krkovice namol v h-moll.

Krkovici osolíme a prudce ze všech stran opečeme. Vyjmeme ji z nádoby, do které přihodíme hodnou hrst cibule a tuto orestujeme. Krkovici vložíme zpět, bohatě okmínujeme, potřeme prolisovaným česnekem a opepříme. Co kdo snese a jak je ctěná libost. Podlijeme půl litrem černého ležáku, přidáme oloupané jablko pokrájené na čtvrtky a šoupneme přikryté do trouby. Pečeme do změknutí, občas obrátíme a pokud je nutno, podlijeme vodou. Na cca posledních 20 min. pečení odkryjeme a povrch potřeme medovou vodou (lžička medu na velkej frťan vody). Krkovici a jablko vyjmeme a šťávu vysmahneme skoro, ale opravdu jenom skoro, na tuk. Přilijeme 2 deci červeného a 2 deci vody. Kdo rád houby, přidá na másle osmahnuté žampióny. Povaříme, do šťávy propasírujeme upečené jablko a je hotovo. Podáváme plátek masa lehce posypaný strouhaným křenem. Jako přílohu volíme knedlík, brambory, přijatelná je i brkaše. A kdeže je ta h-moll? Tu si pouštíme během kuchtění. Na Vánoce se sluší být na měkko, proto měkká tónina.

 

Nebo zkuste tohle:

Žlučníkářská kachna

Očištěné kuře vně i zevnitř osolíme. Do dutiny vložíme 2 menší oloupaná jablka, tentokráte v celku. V pekáči rozpustíme něco másla. Lze použít i ztužený rostlinný tuk. Olej prosím ne, i kdyby to byl Super Mogul. Přilijeme něco vody a 2 dl černého piva. Ti, co je žlučník zlobí méně, přidají 2 plátky slaniny. Následně vložíme kuře, které dostatečně posypeme kmínem. Klasicky za podlévání (možno i zbylým pivem) upečeme. No a je hotovo. Kuře rozparcelujeme a můžeme konzumovat. Přílohu si zvolte dle vlastní chuti. Jó a ty jabka, ty můžete buď sníst i s tím kuřetem, nebo vyhodit. To už je na vás.

 

A poslední:

Trampský zajíc

Ze všeho nejdříve si v předstihu opatříme zajíce. Samozřejmě mám na mysli živočicha jménem Zajíc polní (Lepus europaeus), to aby nedošlo k mýlce. Skalní pravověrní trampové ho musí upytlačit. Zajíce pak za zadní běhy pověsíme do průvanu a necháme zrát. Minimálně do té doby, než mu z nosu začne kapat krev. Fajnšmekři počkají, až z nosu počnou vypadávat červi, leč v zimním období toto pro nedostatek much nelze doporučit. Zralého zajíce zbavíme kožichu, hlavy i pajšlu a lehce jej omyjeme. Odsekneme i dolní část běháků.
Ty dáme spolu s hlavou a dalšími odřezky vařit s divokým kořením. Mezitím dáme zajíci do bříška různé vonné bylinky, pokrájené brambory, špek, klobásku atd. Nezapomeneme mu potom pupík zašít. V pekáči rozpustíme sádlo a na něm orestujeme cibuli. Vložíme zajdu, plátky slaniny a podlijeme trochou vývaru a červeným vínem. Zakryjeme a pomalu pečeme za dalšího podlévání vínem i vývarem. Upečeného zajíce vyjmeme a dáme stranou. Přilijeme zbytek vína(celkem 0,5l) i vývaru a vaříme, až se polovina tekutiny odpaří. Můžeme přidat rozinky a posekané ořechy i něco zavařeniny (rybíz, brusiny, šípky). Tím je pro netrampy hotovo a rozporcovaného zajíce můžeme spolu s omáčkou podávat. Trampové musí ve vaření pokračovat. Zajíce vloží zpět do pekáče a přilijí 0,5l vodky, 0,5l rumu a 0,5 l borovičky. Směs se uvede na deset sekund do varu a odstaví od zdroje tepla. Po částečném vychladnutí se zajíc vyhodí a konzumuje se jen omáčka. A pozor! Chutná skvěle i za studena.

Tak co, taky si zahřešíte?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Slavíček | úterý 21.12.2010 9:32 | karma článku: 7,23 | přečteno: 599x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09

Michal Slavíček

Objev století

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02

Michal Slavíček

PUSY držet!

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03